BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η πάσα της 85ης ΔΕΘ στην πράσινη ανάπτυξη και το νέο πρόσωπο της γεωργίας

Η πράσινη ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες περνούν από την έκθεση Θεσσαλονίκης

25_32_DETH_1

110
0

Επανεκκίνηση για εκθεσιακή δραστηριότητα και οικονοµία µε έµφαση στην καθαρή ενέργεια και ηλεκτροκίνηση.
Επιστρέφει δυναµικά, η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης µε πάνω από 900 εκθέτες, πλούσια αφιερώµατα, συναυλίες και κεντρικό θεµατικό άξονα «Ελλάδα: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον», δίνοντας έµφαση στην επανεκκίνηση της οικονοµίας.

Στην 85η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εκκινεί το Σάββατο 11 Σεπτεµβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 (µε φυσική παρουσία και, σύµφωνα µε την τήρηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας για τις εµπορικές εκθέσεις) δίνουν το παρόν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας προκειµένου να αναδειχθεί η ιστορικής τους συνέχεια αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής τους. Να σηµειωθεί ότι χορηγός επικοινωνίας είναι η Agrenda και το Agronews.

Όπως προαναφέρθηκε µε πάνω από 900 άµεσους και έµµεσους εκθέτες από 15 χώρες (Κύπρος, Βιετνάµ, Αρµενία, Λουξεµβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουµανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία και Γερµανία), η 85η ∆ΕΘ, θα δώσει δε έµφαση στην επιχειρηµατικότητα, την καινοτοµία, την εκπαίδευση, την ενέργεια-ηλεκτροκίνηση, την κυκλική οικονοµία-ανακύκλωση, ενώ θα διατηρήσει και το στοιχείο της ψυχαγωγίας-διασκέδασης µε συναυλίες, εκδηλώσεις και επετειακά αφιερώµατα.

Στο πλαίσιο του κεντρικού θεµατικού της άξονα θα παρουσιαστούν στο περίπτερο 13 και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα προβάλλουν την ιστορική τους εξέλιξη µέσα στον χρόνο, αλλά και τη σηµερινή παραγωγική τους δυναµική. Μάλιστα, η Πελοπόννησος θα έχει τον χαρακτήρα αφιερωµατικής Περιφέρειας, λόγω της στενής της σύνδεσης µε την Ελληνική Επανάσταση.

Κεντρικό ρόλο στη ∆ΕΘ θα έχει το θεµατικό αφιέρωµα «Ελλάδα & Επιχειρηµατικότητα» µε συµµετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, µε 42 Επιµελητήρια από όλη την χώρα και µε συνολικά 215 επιχειρήσεις-µέλη τους. Ξεχωριστές εκθεσιακές συµµετοχές διαθέτουν το ΕΒΕΘ και το ΕΕΘ.

Η καινοτοµία, οι start-ups, τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηµατικότητας «Elevate Greece» και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων θα δώσουν τον παλµό στο αφιέρωµα «Ψηφιακή Ελλάδα».

Παράλληλα, στο αφιέρωµα «Energia» έµφαση θα δοθεί στην Κυκλική Οικονοµία και την Ανακύκλωση και στο «Auto-Motion» στην ηλεκτροκίνηση, µε τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να δουν ορισµένα από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρικά µοντέλα.

Όµως στην 85η ∆ΕΘ επιστρέφει και το… παιχνίδι και συγκεκριµένα το E-Gaming powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 17 και θα αποτελέσει ένα από τα πιο πρωτοποριακά gaming events.

Παρούσα στη ∆ΕΘ θα είναι για µια ακόµη χρονιά η Cheapart, που φέτος θα κινηθεί γύρω από τον κεντρικό θεµατικό άξονα της 85ης ∆ΕΘ «Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Λίγες µέρες, πριν την έναρξη της έκθεσης, η οποία θα είναι η µεγάλη Covid Free έκθεση στην Ευρώπη  µε διοργανώτρια την ∆ΕΘ-Helexpo, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας υπογράµµισε στην καθιερωµένη συνέντευξη τύπου την σπουδαιότητα της φυσικής παρουσίας σε τέτοιου τύπου event, παρά το τεράστιο τεχνολογικό άλµα που σηµειώθηκε εν µέσω πανδηµίας. «Η φυσική παρουσία, η ανάγκη να κάνεις χειραψία και να κλείνεις συµφωνίες από κοντά δεν υποκαθίσταται από καµιά ηλεκτρονική συνάντηση.», είπε.

 Άµεση ρευστότητα, εγγυηµένο αγροτικό κεφάλαιο στο πλάνο της Εθνικής Τράπεζας 

Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στα θέµατα χρηµατοδότησης της αγροτικής δραστηριότητας, πώς επιδρά η συµβολαιακή γεωργία και τι δείχνει το πλάνο σας για την τριετία;

Η Εθνική Τράπεζα εφαρµόζει διευρυµένο σχέδιο δράσης που αποσκοπεί στην οικονοµική ενίσχυση των παραγωγών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου αγροδιατροφικού τοµέα. Ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα συγκυρία, που η οικονοµία πλήττεται από την πανδηµία του Covid 19, υλοποιεί πλήθος παράλληλων ενεργειών µε κύριο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών και την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

 Πιο συγκεκριµένα:

  • χρηµατοδοτεί παραγωγούς και µικροµεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την απόκτηση παγίων στοιχείων
  • προσφέρει χρηµατοδοτικά προγράµµατα για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο των επιχορηγούµενων προγραµµάτων του ΕΣΠΑ ή του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: παροχή χρηµατοδότησης για την κάλυψη της Ιδιωτικής Συµµετοχής ή έναντι επιχορήγησης, καθώς και τη χορήγηση Εγγυητικών Επιστολών για λήψη προκαταβολής της επιχορήγησης (σύµφωνα µε τους όρους του εκάστοτε προγράµµατος)
  • διαθέτει την «Κάρτα του Αγρότη» σε συνεργασία µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, η οποία αποτελεί πρωτοποριακό τραπεζικό προϊόν που συµβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών
  • έχει αναπτύξει εξειδικευµένο πρόγραµµα χρηµατοδότησης της Συµβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, το οποίο εκσυγχρονίζει το παραγωγικό και συναλλακτικό κύκλωµα παραγωγών, προµηθευτών και αγοραστών αγροτικών προϊόντων
  • προσφέρει ένα ολοκληρωµένο πακέτο µε πλήθος τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών (καταθέσεις, κίνηση κεφαλαίων, εναλλακτικά δίκτυα) που καλύπτουν τις συναλλακτικές ανάγκες των παραγωγών και των επιχειρήσεων του αγροτικού τοµέα
  • στηρίζει τους παραγωγούς στην επιλογή των κατάλληλων χρηµατοδοτικών εργαλείων και µεθόδων δράσης, µε στόχο τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της µακροπρόθεσµης βιωσιµότητας των γεωργικών τους εκµεταλλεύσεων, καθιστώντας παράλληλα ανταγωνιστική την παραγωγική τους διαδικασία.

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζοντας ενεργά τον πρωτογενή / αγροτικό τοµέα, έχει αναπτύξει εξειδικευµένο πρόγραµµα χρηµατοδότησης της Συµβολαιακής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας, το οποίο εκσυγχρονίζει ολόκληρο το παραγωγικό και συναλλακτικό κύκλωµα αγοραστών και προµηθευτών αγροτικών προϊόντων. Μέσω του προγράµµατος, χρηµατοδοτείται  µέρος του κόστους παραγωγής αγροτών ή κτηνοτρόφων, τα προϊόντα των οποίων θα αγοραστούν βάσει συµβολαίου αγοραπωλησίας από εµπορική ή µεταποιητική επιχείρηση.

Τα οφέλη για τους παραγωγούς που εντάσσονται στο πρόγραµµα είναι πολλαπλά, καθώς:

εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα για τον καλύτερο προγραµµατισµό της παραγωγικής περιόδου

επωφελούνται των ευνοϊκών όρων χρηµατοδότησης, οι οποίοι είναι απόλυτα προσαρµοσµένοι στο καλλιεργούµενο προϊόν και στους όρους της συµφωνίας µε τον αγοραστή επιτυγχάνουν µείωση του κόστους παραγωγής µέσω της δυνατότητας άµεσης εξόφλησης εργατικού κόστους, αγορών εφοδίων και καυσίµων

χρησιµοποιούν τα ταµειακά τους διαθέσιµα για περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας τους

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράµµατος κατά την προσεχή τριετία, µε διεύρυνση του αριθµού των παραγωγών που συµµετέχουν σε αυτό και  οι οποίοι προµηθεύουν µε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τις συνεργαζόµενες εµπορικές και µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τοµέα.  

 Κατά το τρέχον διάστηµα, πώς µπορεί στο πλαίσιο βραχυπρόθεσµης χρηµατοδότησης να ικανοποιηθεί άµεσα η ανάγκη για ρευστότητα ενός παραγωγού;

Η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ένα από τα προγράµµατα χρηµατοδότησης της Εθνικής Τράπεζας που απευθύνεται στον παραγωγό στον οποίο παρέχει πολλαπλά οφέλη για τη διευκόλυνση της παραγωγικής του διαδικασίας.

Σε συνεργασία µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, η Τράπεζα προσφέρει την «Κάρτα του Αγρότη», η οποία είναι  µια χρεωστική κάρτα αναλήψεων που συνδέεται µε ατοµικό τρεχούµενο λογαριασµό, στον οποίο πιστώνονται τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούται ο παραγωγός. Στον λογαριασµό χορηγείται όριο υπερανάληψης ανέξοδα, µε προνοµιακό επιτόκιο, το οποίο εξοφλείται από τις πιστώσεις της αγροτικής ενίσχυσης στο λογαριασµό. Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχει ουσιαστικά στον παραγωγό τη δυνατότητα προείσπραξης της επιδότησής του, λαµβάνοντας έως το 80% συνολικά της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που δικαιούται κάθε χρόνο µε τη µορφή ορίου χρηµατοδότησης. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός αποκτά άµεση ρευστότητα  για να καλύψει τις ανάγκες του από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές του εργασίες.

Αναλυτικότερα, µε την «Κάρτα του Αγρότη» και µέσω του λογαριασµού, ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα πραγµατοποίησης καθηµερινών συναλλαγών και πληρωµών όπως:

  • Αγορά µέσω EFT/POS και e-Commerce πρώτων υλών, λιπασµάτων, σπόρων, ζωοτροφών κ.λπ.
  • Προµήθεια καυσίµων και συντήρηση ή επισκευή µηχανηµάτων µέσω EFT/POS
  • Ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ και υποχρεώσεις προς το ∆ηµόσιο (βεβαιωµένες οφειλές ∆ΟΥ, τέλη κυκλοφορίας, ΚΕΑΕΟ, κ.α.)
  • Λογαριασµοί ∆ΕΗ και λοιπών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ και ΤΟΕΒ που έχουν συνεργασία µε την Τράπεζα
  • ∆απάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήµου
  • Κόστος Αίτησης Αγροτικής Ενίσχυσης
  • Ανάληψης µετρητών έως το 10% του εγκεκριµένου χρηµατοδοτικού ορίου, µέσω του δικτύου ATM της Τράπεζας.

 Βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει κάποιος την «Κάρτα του Αγρότη» είναι να δικαιούται Βασική Ενίσχυση για το 2021 και να έχει υποβάλει τη σχετική ∆ήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Ποια είναι τα αναπτυξιακά προγράµµατα που συνδέονται µε τη χρηµατοδοτική σας πολιτική στον πρωτογενή τοµέα;

Ενισχύοντας την προσέλκυση της νέας γενιάς στον τοµέα της γεωργίας και της βιοοικονοµίας και τη διευκόλυνση της τραπεζικής χρηµατοδότησης των επιχειρήσεων αυτών, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε συµφωνία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χορήγηση δανείου ποσού 100.000.000 ευρώ το οποίο θα χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρηµατοδότηση των επενδυτικών και επιχειρηµατικών σχεδίων αγροτών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µέσω του Προγράµµατος «NBG Loan for Αgriculture and Bioeconomy». Το εν λόγω πρόγραµµα παρέχει στις επιχειρήσεις µειωµένο χρηµατοοικονοµικό κόστος, ιδιαιτέρως για τους νέους αγρότες που ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιµότητας, καθώς και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς του Ν 128/75.

Επιπλέον,  σε συνεργασία µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων µε ευνοϊκότερους όρους και σε συνδυασµό µε τα υπάρχοντα προϊόντα και Προγράµµατα. Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα συµµετέχει στο «Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης»,  έχοντας υπογράψει συµφωνία χρηµατοδότησης µε το ΕΤαΕ για χαρτοφυλάκιο ύψους 70 εκατ. ευρώ, µε στόχο τη χρηµατοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τοµέα και της µεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

 Μέσω αυτού του χρηµατοδοτικού εργαλείου, δίνεται η δυνατότητα σε:

  • αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισµούς, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών,
  • ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριµένους κλάδους της µεταποίησης και εµπορίας αγροτικών προϊόντων

που πραγµατοποιούν επιλέξιµες επενδύσεις να χρηµατοδοτηθούν µε µειωµένο επιτόκιο σε σχέση µε υφιστάµενα προϊόντα χρηµατοδότησης µέσω διαθεσίµων της Τράπεζας.

Οι χρηµατοδοτήσεις χορηγούνται µε τη µορφή µακροπρόθεσµου δανείου παγίων για την κάλυψη των δαπανών των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του ΠΑΑ 2014 - 2020 (Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και µε τη µορφή κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που είναι άµεσα συνδεδεµένες µε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

 Τέλος, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιµη να συµµετάσχει στις νέες δράσεις στήριξης του αγροδιατροφικού τοµέα που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Πολιτεία κατά το προσεχές διάστηµα, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, οι οποίες θα έχουν σαν στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τοµέα της οικονοµίας και την άµβλυνση των επιπτώσεων που απορρέουν από την εµφάνιση και διασπορά του Covid 19.

Με τις δράσεις της, η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έµπρακτα πως βρίσκεται και θα συνεχίσει να στέκεται µε υπευθυνότητα και συνέπεια στο πλευρό του Έλληνα αγρότη, ιδιαιτέρως κατά την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουµε.

 ∆ιονυσία Παναγιωτοπούλου, Υποδιευθύντρια Υποστήριξης Εργασιών Αγροτικού Τοµέα της ∆ιεύθυνσης Προϊόντων ΜΜΕ & ∆ανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας

 Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας παρέχονται  από τα αρµόδια τµήµατα του ∆ικτύου Καταστηµάτων της και στο www.nbg.gr.

Mέρισµα για ανάκαµψη οι µίνι παροχές Μαξίµου  

 Στην θετική ψυχολογία που δηµιουργούν τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου εξαµήνου που ανέβηκε κατά 7% (το Β’ τρίµηνο έπιασε τα επίπεδα του 2019), φαίνεται πως θα πατήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήµα της 85ης ∆ΕΘ, αναµένεται να εξαγγέλλει ένα µίνι πακέτο παροχών ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2022.

Τις βάσεις για πρόσθετα έσοδα, τα οποία µπορεί να ξεπεράσουν ακόµα και το 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισµό, θέτει η εντυπωσιακή ανάπτυξη µε ρυθµό 16,2% που έγραψε η ελληνική οικονοµία το δεύτερο τρίµηνο του έτους και ως εκ τούτου φαίνεται να αφήνουν «χώρο» για παροχές που θα περιλαµβάνουν ελαφρύνσεις φόρων, αντισταθµιστικά µέτρα για την ακρίβεια και εισοδηµατικές ενισχύσεις για ανέργους.

 Μονιµοποίηση µέτρων εφόσον υπάρξει χώρος

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο παρεµβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, δεδοµένου ότι η πανδηµία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, θα αξιοποιεί σε µεγάλο βαθµό την πρακτική των προσωρινών µέτρων, µε την υπόσχεση µονιµοποίησής τους στον βαθµό όπου επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της οµιλίας του Σάββατο  11 Σεπτεµβρίου αλλά και την καθιερωµένης συνέντευξης την επόµενη ηµέρα την Κυριακή, αναµένεται να κάνει µία αποτίµηση τού τι έχει γίνει µέχρι σήµερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τοµέα της οικονοµίας για το επόµενο χρονικό διάστηµα και µέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023. 

Ως εκ τούτου και αναµενόµενες  θεωρούνται και οι αναφορές στα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης, των πόρων της ΚΑΠ, του ΕΣΠΑ κλπ, για δράσεις που θα δώσουν αναπτυξιακό χαρακτήρα στη χώρα το επόµενο διάστηµα.

Μέτρα αναµένει και ο αγροτικός κόσµος

Σε αυτό το πλαίσιο, και ο αγροτικός κόσµος θα περιµένει να ακούσει κάτι παραπάνω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδοµένου και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστηµα στο εισόδηµα του από τα υψηλά κόστη (ενέργεια, ζωοτροφές), αλλά και τα απανωτά «χτυπήµατα» από ακραία καιρικά φαινόµενα (παγετός, καύσωνα, ξηρασία) αλλά και φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές σε Εύβοια και Μεσσηνία.

Αν µη τι άλλο, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια, επαναφέρουν το αίτηµα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Μάλιστα, µια τέτοιου είδους παροχή θα έδινε πραγµατική «ανάσα» στον αγροτικό κόσµο, που περιµένει από τον πρωθυπουργό να κάνει πράξει και την υπόσχεση που είχε δοθεί προεκλογικά.

«Κλειδωµένα» θεωρούνται µέτρα όπως η επέκταση του µειωµένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, µεταφορές και τουριστικό πακέτο, η πρόσθετη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το 2022, η διατήρηση της «παγωµένης» εισφοράς αλληλεγγύης και βέβαια, οι παρεµβάσεις στα τιµολόγια του ρεύµατος, ώστε να περιοριστούν ή να σβήσουν οι ανατιµήσεις που πλήττουν προϋπολογισµούς «µικροµεσαίων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα εξετάζεται και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν:

∆ιατήρηση του µειωµένου ΦΠΑ 13%, στα µεταφορικά, τα µη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηµατογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».

Νέα µεσοσταθµική µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% µε περισσότερο ωφεληµένες τις χαµηλές και µεσαίες περιουσίες.

 Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για επαγγελµατίες και επιχειρήσεις µε εκκίνηση απλό το 2022







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία