BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Εξελιγμένες επιλογές εαρινής λίπανσης φέτος που η ειδική θρέψη επιδοτείται

Με στόχο να πετύχουν έναν υψηλότερο δείκτη αξιοποίησης του αζώτου από τα φυτά και παράλληλη διέγερση της ανάπτυξης σε βαµβάκι και καλαµπόκι, οι αγρότες έχουν πλέον στη διάθεσή τους προϊόντα επιφανειακής λίπανσης τα οποία ενσωµατώνουν σύγχρονες τεχνολογίες παρεµπόδισης.

25-32_cover_16

Ελένη Δούσκα

1995
0
Μάλιστα, από φέτος που µε τη νέα ΚΑΠ, η χρήση προϊόντων ειδικής θρέψης επιδοτείται οι αγρότες καλούνται να επιλέξουν λύσεις που θα αξιοποιούν το µέγιστο του δυναµικού των καλλιεργειών τους.

Ανάγκη για Υψηλότερες ποσότητες αζώτου πριν την εµφάνιση των χτενιών στα βαµβάκια

Αν και το βαµβάκι ανήκει στις καλλιέργειες που δεν εξαντλούν σηµαντικά το έδαφος, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, προκειµένου να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει υψηλές αποδόσεις. Μάλιστα, µέρος των προστιθέµενων θρεπτικών στοιχείων επιστρέφουν στο έδαφος µε την ενσωµάτωση των στελεχών και των υπολειµµάτων. Ωστόσο η απαίτηση του βαµβακιού για πρώιµη και ταχεία βλαστική ανάπτυξη και ο χρονικά περιορισµένος κύκλος της καλλιέργειας στις κλιµατικές συνθήκες της Ελλάδας, καθιστούν τη στοχευµένη λιπαντική αγωγή καθοριστικό παράγοντα για την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σοδειάς. Από την εµφάνιση των φυτών έως τον 5ο κόµβο αναπτύσσεται κυρίως η ρίζα, ενώ η βλάστηση παραµένει περιορισµένη. Μετά τον 5ο κόµβο, µε την άνοδο των θερµοκρασιών, επιταχύνεται η ανάπτυξη της βλάστησης µε την παραγωγή νέων φυλλοφόρων και στη συνέχεια καρποφόρων βλαστών, πάνω στους οποίους θα σχηµατιστούν τα χτένια, τα άνθη και τα καρύδια. Σ’ αυτό το στάδιο είναι κρίσιµο να επιτευχθεί η καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας στο έδαφος, η ανάπτυξη, σε βάθος και όγκο, του ριζικού συστήµατος και η δηµιουργία φυτών µε επαρκή βλάστηση και εύρωστη φυλλική επιφάνεια, που θα συµβάλλουν στην πλούσια ανθοφορία, στην καλή καρπόδεση και στην ανάπτυξη των καρυδιών σε µεταγενέστερα στάδια.

Η αναπαραγωγική φάση αρχίζει µε την εµφάνιση των πρώτων ανθοφόρων οφθαλµών (χτένια) στα µέσα Ιουνίου και αποτελεί ένα από τα κρισιµότερα στάδια, καθώς η καλλιέργεια εισέρχεται στο αναπαραγωγικό στάδιο και ταυτόχρονα συνεχίζει την ανάπτυξη της βλάστησης. Ο ρυθµός µε τον οποίο τα φυτά παράγουν νέους βλαστούς και αναπτύσσουν τη ρίζα τους φτάνει στο µέγιστο και η καλλιέργεια καλύπτει όλο το χωράφι, τόσο πάνω, όσο και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Στόχος είναι όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη της βλάστησης και η εξισορρόπησή της µε την καρποφορία, ώστε να µη δηµιουργηθεί ανταγωνισµός, που οδηγεί σε καθυστέρηση της ανθοφορίας, αποκοπή των χτενιών – λουλουδιών και σε πτώση καρυδιών.

Η παραγωγική ανθοφορία αρχίζει τρεις εβδοµάδες µετά την εµφάνιση των χτενιών (αρχές Ιουλίου) και διαρκεί έξι εβδοµάδες (µέσα Αυγούστου). Στα αρχικά στάδια της ανθοφορίας η καρπόδεση είναι υψηλή και µειώνεται σταδιακά µετά την 4η εβδοµάδα. Τα καρύδια αναπτύσσονται ταχύτατα και αποκτούν το τελικό τους µέγεθος τρεις εβδοµάδες µετά την καρπόδεση, ενώ χρειάζονται περίπου άλλες τέσσερις εβδοµάδες να ωριµάσουν και να ανοίξουν. Οι ίνες εµφανίζονται αµέσως µετά την καρπόδεση. Στην αρχική φάση (15-25 ηµέρες) αναπτύσσονται κατά µήκος, ενώ κατά την ωρίµανση των καρυδιών αυξάνεται το πάχος τους. Ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων σε συνδυασµό µε µη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και ασθένειες, οδηγούν σε αποκοπή χτενιών και καρυδιών, µικρότερο βάρος σπόρων και καρυδιών και σε υποβαθµισµένη ποιότητα ίνας.

Ισορροπηµένη θρέψη για αύξηση ειδικού βάρους

Η απόδοση σε καρπό είναι το βασικό κριτήριο που καθορίζει την παραγωγή του καλαµποκιού και προκύπτει από το γινόµενο του αριθµού των ώριµων παραγόµενων κόκκων ανά σπάδικα και το ειδικό τους βάρος. Ο καλλιεργητής, λοιπόν, καλείται να εξασφαλίσει τους παράγοντες εκείνους που θα συµβάλλουν στην αύξηση του αριθµού των κόκκων ανά µονάδα επιφάνειας, καθώς και στην αύξηση του ειδικού τους βάρους. Η ισορροπηµένη θρέψη µέσω του κατάλληλου προγράµµατος λίπανσης εξασφαλίζει στην καλλιέργεια καλαµποκιού επάρκεια θρεπτικών στοιχείων (µακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία) προκειµένου να επιτευχθούν οι µέγιστες αποδόσεις. Ειδικότερα, το Άζωτο, ο Φώσφορος, το Κάλιο και το Βόριο είναι στοιχεία που ασκούν σηµαντική επίδραση στον αριθµό των κόκκων και το µέγεθος του σπάδικα αυξάνοντας τη συνολική απόδοση της καλλιέργειας.

Το Άζωτο αποτελεί δοµικό υλικό για την παραγωγή των πρωτεϊνών. Στο καλαµπόκι που προορίζεται για καρπό, οι δόσεις του Αζώτου πρέπει να είναι τουλάχιστον 25-30 κιλά να στρέµµα για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε µειωµένο αριθµό κόκκων.

Η εφαρµογή του Καλίου στο καλαµπόκι γίνεται στη βασική λίπανση, δεδοµένου ότι έλλειψή του  οδηγεί σε ατελή σχηµατισµό κόκκων στην κορυφή του σπάδικα.

Οι ποσότητες του Βορίου που απαιτούνται από τα φυτά είναι µικρές και οι διαφυλλικές εφαρµογές στο στάδιο των 5 έως 7 φύλλων επηρεάζουν θετικά την τελική απόδοση του καλαµποκιού. Η έλλειψη Βορίου οδηγεί σε περιορισµένη καρπόδεση, σχηµατισµό άδειων θέσεων στο σπάδικα και ανοµοιόµορφου µεγέθους κόκκους.

Η βασική λίπανση του καλαµποκιού µπορεί να γίνει είτε πριν τη σπορά, µε καθολική εφαρµογή του λιπάσµατος σε όλη την επιφάνεια του χωραφιού µε λιπασµατοδιανοµέα και στη συνέχεια ενσωµάτωση του λιπάσµατος, είτε γραµµικά µε τη σπαρτική µηχανή κατά τη σπορά.  Όσον αφορά τις επιφανειακές εφαρµογές του Αζώτου, αυτές ξεκινούν 4 – 6 εβδοµάδες µετά τη σπορά, όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 50 – 60cm περίπου και γίνονται είτε καθολικά µε τη χρήση λιπασµατοδιανοµέα, είτε γραµµικά όπου ακολουθεί ενσωµάτωση µε φρεζοσκαλιστήρι για ταυτόχρονη καταπολέµηση των ζιζανίων και αυλάκωµα. 

YARA

Η Αζωτούχος λίπανση για το Βαµβάκι και το Καλαµπόκι

του Αλέξανδρου Παναγόπουλου*

Tο άζωτο είναι το βασικότερο θρεπτικό στοιχείο για το βαµβάκι και το καλαµπόκι. Στο βαµβάκι, η ορθολογική χορήγηση του αζώτου ευνοεί την αύξηση του αριθµού και του βάρους των καρυδιών. Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται η επιφανειακή λίπανση του βαµβακιού και θα πρέπει να χορηγείται ανεµπόδιστα και ισορροπηµένα στην καλλιέργεια καλύπτοντας σταθερά τις ανάγκες της. Η ποσότητα του αζώτου που χορηγείται επιφανειακά (ξηρά λίπανση ή υδρολίπανση) προσεγγίζει το 50 έως 67% των συνολικών του απαιτήσεων. Στο καλαµπόκι, το άζωτο έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της καλλιέργειας, γι’ αυτό και η σωστή χορήγησή του είναι πρωταρχικής σηµασίας. Με τις επιφανειακές λιπάνσεις τροφοδοτούµε τα φυτά µε άζωτο κατά τη διάρκεια της έντονης βλαστικής ανάπτυξης, όπου η ταχύτητα απορρόφησής του είναι µεγαλύτερη. Η ορθολογική χορήγηση του αζώτου ευνοεί την απόδοση του καλαµποκιού σε καρπό και βιοµάζα ενώ αυξάνει και το ποσοστό της περιεχόµενης πρωτεΐνης. Οι ποσότητες του αζώτου που χορηγούνται επιφανειακά στο στάδιο αυτό ξεπερνούν το 50% των συνολικών ετησίων αναγκών τους. Η Yara δίνοντας ιδιαίτερη σηµασία στο κοµµάτι της επιφανειακής λίπανσης των µεγάλων καλλιεργειών, έχει αναπτύξει ολοκληρωµένες προτάσεις θρέψης, αλλά και σύγχρονα συστήµατα, στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, που επιτρέπουν στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους και να βελτιώσουν την ποιότητα παραγωγής, αυξάνοντας την αποδοτικότητα χρήσης αζώτου (Nitrogen Use Efficiency-NUE), µειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

 

YaraVera® AMIDAS®: κυριαρχεί στην αζωτούχο λίπανση

Το YaraVera® AMIDAS® 40Ν+14SO3 είναι το ιδανικό αζωτούχο λίπασµα για τις επιφανειακές εφαρµογές στις εκτατικές καλλιέργειες. Παρέχει στην καλλιέργεια άζωτο και θείο σε αναλογία 7:1, η οποία είναι συγκρίσιµη µε αυτή της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η αναλογία αυτή είναι ιδανική για την οµαλή απορρόφηση των δυο στοιχείων και οδηγεί τελικά στην καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από την καλλιέργεια.

 

Πού υπερέχει το YaraVera AMIDAS;

■ Το YaraVera AMIDAS είναι χηµικό λίπασµα (κάθε κόκκος περιέχει την αναγραφόµενη σύνθεση του λιπάσµατος) και εξασφαλίζει την οµοιόµορφη κατανοµή των θρεπτικών στοιχείων  στον αγρό.

■ Οι υψηλής πυκνότητας κόκκοι του ευνοούν τη διασπορά τους σε µεγάλες αποστάσεις στον αγρό σε σχέση µε την ουρία. Είναι απόλυτα ασφαλές για την καλλιέργεια χωρίς να προκαλεί καψίµατα στα φύλλα και την καρδιά των φυτών.

■ Ειδική τεχνολογία που επιτρέπει τη σταθερή παροχή αζώτου στα φυτά, µε µειωµένες απώλειες εξάτµισης µέχρι και 35% σε εδάφη µε ουδέτερο προς αλκαλικό pH, αλλά και έκπλυσης από τα καλοκαιρινά ποτίσµατα.

■ Είναι λίπασµα µε υψηλό δείκτη αξιοποίησης αζώτου από τα φυτά. Μετά από πειραµατικές εφαρµογές που έγιναν στο καλαµπόκι σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, φαίνεται πως η χρήση του YaraVera AMIDAS στις επιφανειακές εφαρµογές του καλαµποκιού παρουσιάζει υψηλότερο δείκτη αξιοποίησης του αζώτου από τα φυτά NUtE (Nitrogen Utilization Efficiency) συγκριτικά µε λιπάσµατα που έχουν ως βάση την ουρία και χρησιµοποιήθηκαν ως µάρτυρες. Αυτό σηµαίνει πως µε το YaraVera AMIDAS, περισσότερο άζωτο µετατράπηκε σε κόκκους (απόδοση σε σπόρους) έχοντας µάλιστα στατιστικά σηµαντική διαφορά µε τους µάρτυρες και τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

 

YaraBela SULFAN (24N+7.5CaO+15SO3): Το πρώτο λίπασµα νιτρικού αµµωνίου µε υδατοδιαλυτό ασβέστιο και θείο

Το YaraBela SULFAN επιτρέπει τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας της αζωτούχου λίπανσης, χάρη στην αµοιβαία υποστηρικτική δράση του αζώτου, του θείου και του ασβεστίου. Η χρήση του είναι ιδανική για τη δηµιουργία ισχυρών φυτών, ανθεκτικότερων στο πλάγιασµα και τις ασθένειες.

To ασβέστιο που περιέχει το YaraBela SULFAN βρίσκεται σε πλήρως υδατοδιαλυτή µορφή και ως εκ τούτου είναι αφοµοιώσιµο από τις καλλιέργειες, σε σύγκριση µε τα κοινά λιπάσµατα ασβεστούχου νιτρικής αµµωνίας, όπου το ασβέστιο είναι πρακτικά αδιάλυτο στο έδαφος. Τα φυτά µπορούν να απορροφήσουν µόνο το υδατοδιαλυτό ασβέστιο από το έδαφος και να το χρησιµοποιήσουν για τις ανάγκες τους.

 

YaraBela EXTRAN (33,5N): To YaraBela EXTRAN περιέχει άζωτο σε αµµωνιακή και νιτρική µορφή

Η εφαρµογή του είναι ιδανική σε καλλιέργειες µε υψηλές απαιτήσεις σε άζωτο, για την άµεση και µεσοπρόθεσµη τροφοδοσία τους στα κρίσιµα στάδια της καλλιέργειας.

YaraTera AMNITRA (34,2N): Υδατοδιαλυτό λίπασµα αζώτου υψηλής ποιότητας και καθαρότητας

To YaraTera AMNITRA είναι υδατοδιαλυτό λίπασµα αζώτου σε µορφή νιτρικής αµµωνίας κατάλληλο για υδρολίπανση. Χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά υψηλό βαθµό διαλυτότητας και καθαρότητας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε πολλά συστήµατα υδρολίπανσης, σε πλήθος καλλιεργειών.

Λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις εφαρµοζόµενες καλλιεργητικές πρακτικές, η Yara διαθέτει στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, επιπλέον  τύπους αζωτούχων λιπασµάτων, όπως το YaraVera EURA (46N) που είναι υψηλής καθαρότητας και διαλυτότητας ουρία, την UREA (46N) και την AS (21Ν).


*Agronomy Operations, Yara Ελλάς




Timac Agro | ΛΥΔΑ

SULFAMMO µε τεχνολογία MPPA DUO για βέλτιστη αξιοποίηση του αζώτου

της Έφης Επισκόπου*

H αζωτούχος λίπανση κατέχει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων, καθώς όχι µόνο θρέφει την καλλιέργεια µε άζωτο, αλλά εφοδιάζει και µε άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το Θείο (S), το Μαγνήσιο (Mg) και ιχνοστοιχεία.

Στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, οι ανάγκες σε άζωτο είναι αυξηµένες µε σκοπό την δηµιουργία επαρκούς βλαστικής ανάπτυξης, καθώς την δηµιουργία ικανοποιητικού αριθµού σειρών και το γέµισµα των σπόρων του σπάδικα. Στο βαµβάκι το άζωτο είναι επίσης αναγκαίο, καθώς συµβάλλει καταλυτικά στην βλαστική ανάπτυξη, την καρποφορία, την δηµιουργία ανθοφόρων και καρποφόρων βλαστών, καθώς επίσης και των καρυδιών. Ιδιαίτερη σηµασία έχει να διασφαλίσουµε ότι τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται στην καλλιέργεια µέσω της επιφανειακής λίπανσης είναι διαθέσιµα κατά τη διάρκεια των κρίσιµων σταδίων ανάπτυξής της.

Η εφαρµογή κοινών αζωτούχων λιπασµάτων έχει ως απόρροια οι λιπαντικές µονάδες να υφίσταται διάφορα είδη απωλειών. Πιο συγκεκριµένα, ανάλογα µε την µορφή αζώτου που εµπεριέχεται στο εκάστοτε λίπασµα, καθώς και τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, έως και 30% του αζώτου µπορεί να εξαερωθεί, πάνω από 20% µπορεί να δεσµευτεί στο έδαφος και 10-20% µπορεί να χαθεί λόγω έκπλυσης. Αποτέλεσµα είναι η αναπόφευκτη υπολίπανση της καλλιέργειας, επηρεάζοντας αρνητικά τις τελικές αποδόσεις και εποµένως το εισόδηµα του παραγωγού.

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α καινοτοµεί και στην αζωτούχο λίπανση µε την εξειδικευµένη σειρά αζωτούχων κοκκωδών λιπασµάτων SULFAMMO PRIMO και SULFAMMO SPECIAL, ανανεωµένα πλέον µε την µοναδική τεχνολογία MPPA DUO!

Η τεχνολογία MPPA DUO, που ενσωµατώνεται τόσο στα αζωτούχα κοκκώδη λιπάσµατα SULFAMMO όσο και στα σύνθετα κοκκώδη λιπάσµατα της σειράς DUOFERTIL, αποτελεί έναν διεγέρτη της αύξησης και της ανάπτυξης των φυτών, αποτέλεσµα πολυετούς επιστηµονικής έρευνας της Timac Agro. Χάρη στη σύνθεσή της καθίσταται ιδανική επιλογή για όλες τις καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι, αποτρέποντας φαινόµενα απωλειών αζώτου, εξασφαλίζοντας παράλληλα θρέψη και βιοδιέγερση.

Αναλυτικότερα, η αποτελεσµατικότητα της τεχνολογίας MPPA DUO βασίζεται στην:

■ Μακροπρόθεσµη παροχή των θρεπτικών συστατικών, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, µέσω της προστασίας όλων των λιπαντικών µονάδων που παρέχονται, π.χ. του Αζώτου (N), του Θείου (S), του Μαγνησίου (Mg) και των ιχνοστοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται στο µέγιστο δυνατό τα φαινόµενα απωλειών που προκύπτουν λόγω εξαέρωσης, έκπλυσης και δέσµευσης στα εδαφικά κολλοειδή. Παράλληλα, καθιστά αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιµα στο φυτό, σύµφωνα µε τις ανάγκες της καλλιέργειας ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη.

■ Κινητοποίηση των ήδη υπαρχόντων θρεπτικών στοιχείων στο εδαφικό διάλυµα, που είναι διαθέσιµα από προηγούµενες λιπάνσεις. Έτσι, παρέχονται επιπλέον σηµαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο Φωσφόρος (P)και το Κάλιο (K), καθώς επίσης και ιχνοστοιχεία, αξιοποιώντας την περιεκτικότητα του εδάφους σε λιπαντικές µονάδες, µέσω της αυξηµένης διαθεσιµότητάς τους στα φυτά.

■ ∆ιέγερση του ριζικού συστήµατος, προάγοντας την ισχυρή και ταχύτερη εγκατάσταση της καλλιέργειας, την καλύτερη εδαφική εξερεύνηση και την αποτελεσµατικότερη θρέψη. Συγκεκριµένα, χάρη στο βιοδιεγέρτη βασιζόµενο σε φυτικό εκχύλισµα XCK, βασικό συστατικό της τεχνολογίας MPPA DUO, ενισχύεται η αύξηση του ριζικού συστήµατος, ακόµα και στα πιο προχωρηµένα στάδια της καλλιέργειας.

Παράλληλα, τα αζωτούχα λιπάσµατα της σειράς SULFAMMO εξασφαλίζουν βέλτιστη απορρόφηση και αξιοποίηση του αζώτου, καθώς και αυξηµένη πρωτεϊνοσύνθεση, µέσω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Θείο (S). Επιπροσθέτως, διασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών, καθώς και τον αυξηµένο φωτοσυνθετικό ρυθµό, χάρη στην σύνθεσή τους σε αναγκαία θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το Μαγνήσιο (Mg) στο SULFAMMO PRIMO καθώς και το σίδηρο (Fe), βόριο (B) και το ψευδάργυρο (Zn) στο SULFAMMO SPECIAL, συµβάλλοντας στην ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας.


*Business Development & Product Manager






TEOFERT

Alzon neo-N, Piazur, PiaMaX µε τεχνολογίες παρεµπόδισης

της ∆Ρ. Χαριτίνης Κοντοπούλου*

Tα σταθεροποιηµένα λιπάσµατα αποτελούν ισχυρά όπλα στα χέρια των παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου (ΝUE) και την αποφυγή απωλειών του, µειώνοντας σηµαντικά την αρνητική επίδραση των αζωτούχων λιπασµάτων στο περιβάλλον. Τα λιπάσµατα αυτά µπορεί να περιέχουν είτε παρεµποδιστή νιτροποίησης ή/και παρεµποδιστή ουρεάσης προσφέροντας βιώσιµες λύσεις για το περιβάλλον και βελτιώνοντας την παραγωγή των καλλιεργειών. Έχει πολύ µεγάλη σηµασία για τον παραγωγό να επιλέξει την χρήση ενός σταθεροποιηµένου λιπάσµατος, αλλά εξίσου σηµαντικό ρόλο παίζει το ποιο σταθεροποιηµένο λίπασµα θα χρησιµοποιήσει για να είναι αποτελεσµατική η αζωτούχα λίπανση του.

Η εταιρεία ΤΕΟFERT έχοντας αποκλειστική και µακροχρόνια συνεργασία µε την γερµανική εταιρεία SKW-Piesteritz, διαθέτει στην ελληνική αγορά τους πιο σύγχρονους και αποτελεσµατικούς παρεµποδιστές νιτροποίησης και ουρεάσης. Οι παρεµποδιστές αυτοί δεν µπορούν να βρεθούν σε καµία άλλη ελληνική εταιρεία, και αποτελούν προϊόντα µακροχρόνιας έρευνας και ανάπτυξης της SKW-Piesteritz. Η εταιρεία SKW-Piesteritz πρωτοπορεί στο χώρο των σταθεροποιηµένων λιπασµάτων, έχοντας αναπτύξει την πλειοψηφία των δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν ως παρεµποδιστές, παγκοσµίως. Μάλιστα, το DCD, ο οποίος είναι ο πρώτος παρεµποδιστής νιτροποίησης και  χρησιµοποιείται ακόµα και τώρα από τις περισσότερες εταιρείες στο χώρο µας, αποτελεί πατέντα του 1950 από την συγκεκριµένη εταιρεία.

Σήµερα, η ΤΕΟFERT διαθέτει τις παρακάτω τεχνολογίες όσον αφορά τα σταθεροποιηµένα λιπάσµατα:

■ alzon neo-N (παρεµπόδιση ουρεάσης 2-NPT & νιτροποίησης MPA, µέσα

στον κόκκο)

■ Piazur (παρεµπόδιση ουρεάσης
µε 2-NPT)

■ PiaMaX (παρεµπόδιση νιτροποίησης µε triazol & methylpyrazol)

 

Βασικές διαφορές των τεχνολογιών Piazur, PiaMaX και Αlzon neo-N σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες παρεµποδίσεις ουρεάσης και νιτροποίησης

Tεχνολογία Piazur: Παρεµπόδιση ουρεάσης µε 2-ΝPT

■ Αναπτύχθηκε το 2002, κλειστή πατέντα της SKW-Piesteritz

■ Το 2-NPT είναι ο πιο σταθερός παρεµποδιστής ουρεάσης της αγοράς, τελευταίας γενιάς

■ ∆εν χάνει την αποτελεσµατικότητα του στο κόκκο, ακόµα και µετά από 13 µήνες αποθήκευσης

■ ∆εν εξατµίζεται

■ Παρουσιάζει οµοιόµορφη κατανοµή στον κόκκο

■ ∆εν χρειάζεται να ψεκαστεί στο κόκκο του λιπάσµατος πριν εφαρµοστεί στο χωράφι

■ Πολύ καλή συµβατότητα µε την θειική αµµώνια, σε αντίθεση µε την ανταγωνιστική ουσία ΝBPT 

■ ∆εν δηµιουργεί κανένα τοξικολογικό πρόβληµα στους µικροοργανισµούς του εδάφους

■ Απαιτείται χαµηλή συγκέντρωση για να σταθεροποιήσει 46 µονάδες ουρικού άζωτου

■ Η εφαρµογή του 2-NPT αυξάνει το % συγκέντρωσης πρωτεϊνών των καρπών

 

Τεχνολογία PiaMaX: Παρεµπόδιση νιτροποίησης µε 1H-1,2,4-Τριαζόλη  και 3-Methyl Pyrazol

■ Η µοναδική τεχνολογία παρεµπόδισης νιτροποίησης µε 2 παρεµποδιστές

■ Περιέχει τους πιο αποτελεσµατικούς και σταθερούς παρεµποδιστές νιτροποίησης 1H-1,2,4-Τριαζόλη (Triazol) και 3-Methyl Pyrazol, που διαθέτει µόνο η Teofert

■ Έχουν αναπτυχθεί το 2011 από την SKW, σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους που αποτελούν έρευνα των δεκαετιών 50’, 60’ και 90’

■ ∆εν εξατµίζεται- απόλυτη συµβατότητα µε την ουρία και την θειική αµµωνία, σε αντίθεση µε άλλες δραστικές ουσίες που χρησιµοποιούνται στην αγορά

■  Είναι οι πιο φιλικοί παρεµποδιστές προς το περιβάλλον, χωρίς να σκοτώνουν τους ωφέλιµους µικροοργανισµούς του εδάφους

■ Εφαρµόζονται στις µικρότερες ποσότητες (0,1%) για να σταθεροποιήσουν τις απαραίτητες µονάδες Αζώτου, συγκριτικά µε τις υπόλοιπες δραστικές του εµπορίου

■ Eνισχύει την απορρόφηση του Φωσφόρου και των ιχνοστοιχείων από τα φυτά

 

Alzon neo-N: Παρεµπόδιση ουρεάσης (2-NPT) & νιτροποίησης (MPA) µέσα στον κόκκο

■ Παγκόσµια καινοτοµία της SKW-Piesteritz το έτος 2019

■ Αποτελεί ένα σταθερό µείγµα δραστικών ουσιών µε απόλυτη συµβατότητα µεταξύ τους, σε αντίθεση µε τα ανταγωνιστικά

■ Κάθε κόκκος περιέχει και τους δύο παρεµποδιστές (ουρεάσης & νιτροποίησης) µε αποτέλεσµα την απόλυτη προστασία του αζώτου

■ Περιέχει τον πιο εξελιγµένο παρεµποδιστή νιτροποίησης MPA, o oποίος αναπτύχθηκε το 2018, στην πιο χαµηλή συγκέντρωση της αγοράς (0,05%)

■ Περιέχει τον πιο σταθερό παρεµποδιστή ουρεάσης το 2-NPT

■ Απόλυτα φιλικό προς τους µικροοργανισµούς του εδάφους

■ Τεχνολογία παντός καιρού ανεξαρτήτων εδαφοκλιµατικών συνθηκών

*Διευθύντρια τεχνικού τμήματος & Marketing 



GAVRIEL

∆ιπλη ασπίδα προστασίας στην επιφανειακή λίπανση 


του Παπανάγου Γιάννη*

Στην αύξηση παραγωγής των ανοιξιάτικων καλλιεργειών, η επιφανειακή λίπανση είναι καθοριστικής σηµασίας. Κοινά λιπάσµατα µε υψηλό ποσοστό ουρεϊκού αζώτου έχουν πάνω από 40% απώλειες αζώτου λόγω εξαέρωσης τις πρώτες κιόλας ώρες µετά την εφαρµογή τους. Λιπάσµατα επίσης µε υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου έχουν πάνω από 50% απώλειες αζώτου λόγω έκπλυσης. Τόσο µεγάλες απώλειες σε άζωτο σηµαίνουν αύξηση κοστολογίων της λίπανσης και µειωµένη απόδοση σοδειάς. Για αυτούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει µεγάλο µερίδιο αγοράς τα σταθεροποιηµένα αζωτούχα λιπάσµατα µε κύριο πρωταγωνιστή βέβαια τη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή. ∆εν είναι όµως όλα τα σταθεροποιηµένα λιπάσµατα ίδια ούτε και οι τεχνολογίες που εµπεριέχουν γι’ αυτό και σαφέστατα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές στην αποτελεσµατικότητά τους.

Η Gavriel για εγγυηµένα αυξηµένες αποδόσεις προτείνει Nutrimore WINNER, µια σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή που στην Ελληνική αγορά κυκλοφορεί πάνω από δέκα χρόνια και έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη χιλιάδων παραγωγών.  Το Nutrimore WIINER µπορεί και εγγυάται αύξηση σοδειάς στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες γιατί είναι η µοναδική σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή µε διπλή ασπίδα προστασίας.

 

ΑΣΠΙ∆Α 1: Το Nutrimore WINNER παράγεται πάντα και µόνο µε θειϊκή αµµωνία- χαµηλής οξύτητα γι’ αυτό και παραµένει δραστικό και αποτελεσµατικό για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµέρα της ενσάκισης. Για την παραγωγή των περισσοτέρων (σταθεροποιηµένων) ουροθειϊκών χρησιµοποιούνται κοινές θειϊκές αµµωνίες οι οποίες από την φύση τους έχουν πολύ υψηλή οξύτητα. Χιλιάδες πειραµατικά στην Αµερική αλλά και παγκοσµίως που πραγµατοποιήθηκαν σε αξιόπιστα εργαστήρια έχουν αποδείξει ότι στις ουροθειϊκές που στην παραγωγή τους χρησιµοποιήθηκε θειϊκή αµµωνία υψηλής οξύτητας, ο σταθεροποιητής NBPT απενεργοποιήθηκε µέσα σε 15 ηµέρες από την συσκευασία του προϊόντος. Αυτό έχει ως συνέπεια  τελικά η θεωρητικά σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή από την ώρα της συσκευασίας της, µέχρι να φτάσει στο χωράφι, τελικά λειτουργεί σαν µια απλή ουροθειϊκή και πρακτικά το λίπασµα να χάνει πάνω από το 40% των µονάδων αζώτου που περιέχει στον αέρα,
τις πρώτες ώρες µετά την εφαρµογή του.

 

ΑΣΠΙ∆Α 2: Το Nutrimore WINNER είναι το µόνο που περιέχει AGROTAIN- το µόνο γνήσιο και µε πατέντα Αµερικάνικο σταθεροποιητή ουρεάσης.
Το AGROTAIN είναι ένα µίγµα από NBPT και συγκεκριµένες βοηθητικές ουσίες και όχι απλά NBPT. Οι βοηθητικές ουσίες που εµπεριέχονται στο AGROTAIN προέκυψαν µετά από πολυάριθµα  πειράµατα και χρόνια πειραµατισµού τόσο στην Αµερική όσο και σε πολλές άλλες χώρες σε διάφορες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.  Αποδείχτηκε ότι χωρίς αυτές ή µε τη χρήση διαφορετικών βοηθητικών ουσιών το NBPT γίνεται πολύ ασταθές και χάνει άµεσα την αποτελεσµατικότητά του.

Η παρουσία του AGROTAIN είναι ο δεύτερος παράγοντας µετά την χρήση της θειϊκής αµµωνίας ειδικών προδιαγραφών µε χαµηλή οξύτητα, που βοηθά στο να παραµένει το Nutrimore WINNER 100% σταθεροποιηµένο και άρα αποτελεσµατικό τουλάχιστον ένα χρόνο µετά την συσκευασία του.

Η επένδυση σε άζωτο είναι σοβαρή απόφαση. Απώλεια σε άζωτο, σηµαίνει απώλεια σε αποδόσεις, άρα σε εισόδηµα. Το Nutrimore WINNER είναι η µόνη αξιόπιστη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή µε διπλή ασπίδα προστασίας. Είναι το µόνο λίπασµα που παραµένει σταθεροποιηµένο για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµεροµηνία ενσάκισης του γι’ αυτό και µπορεί να εγγυάται τουλάχιστον 10% αύξηση σοδειάς, οικονοµία
και κερδοφορία.

*MARKETING MANAGER, ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΠΑ | AUA MBA AGRIBUSINESS






Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την αζωτούχο λίπανση διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία