
Χρονιά ρεκόρ στο ρύζι µε εκτάσεις από το βαµβάκι
του Λεωνίδα Λιάμη
Χρονιά – ρεκόρ, µε εκτάσεις που πιθανότατα θα σπάσουν το φράγµα των 300.000 στρεµµάτων, προοιωνίζεται η φετινή για την καλλιέργεια του ρυζιού στην πεδιάδα της ∆υτικής Θεσσαλονίκης.
Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της φετινής σποράς, που τοποθετείται την πρώτη εβδοµάδα του Μαΐου, όλα δείχνουν ότι καλλιέργειες που δεν τα πήγαν καλά σε εµπορικό επίπεδο, την περασµένη χρονιά, θα χάσουν στρέµµατα, τα οποία θα κατευθυνθούν προς την ορυζοκαλλιέργεια.
«Υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον. Περιµένω πως φέτος θα προστεθούν άλλα περίπου 40.000 στρέµµατα στο ρύζι και θα προσεγγίσουµε αν όχι θα ξεπεράσουµε τα 300.000 στρέµµατα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας.
Σύµφωνα µε τον πολύπειρο παραγωγό, ο οποίος κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου στην Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ρυζιού, οι πρόσθετες εκτάσεις αναµένεται να προέλθουν κυρίως από το βαµβάκι, που απογοήτευσε τους παραγωγούς από τις περσινές τιµές του. «∆εν πήγε καθόλου καλά η βαµβακοκαλλιέργεια µε αποτέλεσµα να δούµε ακόµη µεγαλύτερη στροφή προς το ρύζι», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά µε τον προγραµµατισµό της καλλιέργειας, ο κ. Γκαντζάρας µας είπε πως τις προηγούµενες ηµέρες σχεδόν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες προετοιµασίας των χωραφιών, µε τα οργώµατα, αλλά και τις ισοπεδώσεις τους και πλέον από τις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η σπορά.
Οι µεσόσπερµες ποικιλίες αναµένεται και φέτος να αποτελέσουν κύρια επιλογή για τους ορυζοπαραγωγούς, όπως παραδοσιακά συµβαίνει τα τελευταία χρόνια στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα συµπληρώσουν οι µακρύσπερµες και η Καρολίνα.
«Κάναµε µια φιλότιµη απόπειρα σε επίπεδο Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωση να ενισχύσουµε την καλλιέργεια ποικιλιών µε µεγαλύτερο εµπορικό ενδιαφέρον, σε αντικατάσταση κάποιων παλαιότερων, αλλά δυστυχώς η Ιταλία, στην οποία θα γινόταν η σποροπαραγωγή, έπαθε ζηµιά µε συνέπεια να µην µπορούµε να προµηθευτούµε τις ποσότητες που είχαν ζητηθεί από τους παραγωγούς και µε τη φυτρωτικότητα που θα θέλαµε», µας είπε ο κ. Γκαντζάρας. Ως αποτέλεσµα σε µεγάλο βαθµό τελικώς η σπορά θα γίνει µε κλασσικές δοκιµασµένες ποικιλίες, όπως είναι η Ronaldo και από τις νέες αναµένεται να µπουν κάποιες εκτάσεις µε τις µεσόσπερµες Diva και Elite, καθώς και τη µακρύσπερµη PVL 024.
Η προβλεπόµενη αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων φέτος, πάντως, συντηρεί και ένα σκεπτικισµό που γεννήθηκε από το «πάγωµα» που παρατηρείται την περίοδο που διανύουµε, ως προς τις εµπορικές πράξεις για τα αποθέµατα της περασµένης χρονιάς.
«Είναι αλήθεια πως αυτό το διάστηµα έχει καθίσει η ζήτηση και δεν γίνονται καν παζάρια. Έχουµε ακόµη µπροστά µας καιρό για να φύγουν και οι ποσότητες που αποµένουν στις αποθήκες και τα σιλό, µέχρι να ξεκινήσει η συγκοµιδή της φετινής χρονιάς, αλλά υπάρχει µια ανησυχία τί θα γίνει του χρόνου αν πέσουν και επιπλέον ποσότητες, µήπως η τιµή πιεστεί περαιτέρω και η καλλιέργεια καταστεί µη βιώσιµη. Εµείς πάντως κάνουµε ό,τι χρειάζεται και αισιοδοξούµε», επεσήµανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας.
Από ποσότητες που συλλέχθηκαν στο αλώνι έχει διοχετευτεί το 70% στην αγορά
Αναφερόµενος στη µέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας Χρήστος Γκαντζάρας, µας αποκάλυψε πως, µέχρι στιγµής, από τις συνολικές ποσότητες που συλλέχθηκαν στο αλώνι έχει διοχετευτεί στην αγορά περίπου το 70%, γεγονός που έχει επιτρέψει στους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να µπουν χωρίς προβλήµατα στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.
«Από τα µεσόσπερµα ρύζια που ήταν και οι µεγαλύτερες ποσότητες έχει πουληθεί το 80% των αποθεµάτων µας, µε µέσο όρο τα 390 – 400 ευρώ ο τόνος και από τα µακρύσπερµα ρύζια το περίπου 60% µε µέσες τιµές στα 480 ευρώ ο τόνος», µας είπε και πρόσθεσε ότι «Αντιλαµβάνεστε πως µε το κόστος παραγωγής να κυµαίνεται στα 380 έως 420 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα το ενοίκιο που πληρώνει ο κάθε παραγωγός, και µε στρεµµατικές αποδόσεις στα 800-900 κιλά το στρέµµα, το να πουλάµε µε 40 λεπτά το κιλό, είµαστε στην κόψη του ξυραφιού. Χρειάζεται να πιάσουµε κάτι παραπάνω για να βγαίνει η καλλιέργεια».
Agrino
Agrino Ρύζι: Επένδυση στην Ποιότητα και στη Συνεργασία µε τους Παραγωγούς
Η Agrino, µε ιστορία που ξεκινά το 1955, είναι µια αµιγώς ελληνική και οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει διαχρονικά στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα. Από την ίδρυσή της, παραµένει αφοσιωµένη στην αποστολή της: να αξιοποιεί τις πλούσιες πρώτες ύλες της ελληνικής γης, δηµιουργώντας προϊόντα που τιµούν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η σχέση της Agrino µε τους Έλληνες παραγωγούς δεν είναι απλώς εµπορική-είναι µια µακροχρόνια συνεργασία, που βασίζεται στην εµπιστοσύνη, τη συνέπεια και το κοινό όραµα για µια βιώσιµη γεωργία υψηλής ποιότητας. Άλλωστε, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην τεχνική υποστήριξη, την εκπαίδευση και την αξιοποίηση καινοτόµων γεωργικών µεθόδων.
Συνεργασία µε καλλιεργητές ρυζιού
Το 1998 αποτέλεσε χρονιά-ορόσηµο για την Agrino, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσύγχρονου εργοστασίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Από εκείνη τη στιγµή, ξεκίνησε πιο συστηµατικά η άµεση συνεργασία µε παραγωγούς και η δηµιουργία οργανωµένων οµάδων ορυζοκαλλιεργητών. Το 2007, η Agrino καινοτοµεί, εισάγοντας πρώτη στην Ευρώπη την εφαρµογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Ο.Γ.Π.) στην καλλιέργεια του ρυζιού. Οι πρώτοι 50 παραγωγοί της εταιρείας πιστοποιήθηκαν σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P., καλύπτοντας 6.160 στρέµµατα µε τέσσερις ποικιλίες ρυζιού. Έκτοτε, κάθε συσκευασία ρυζιού ελληνικής προέλευσης φέρει το όνοµα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας, προσφέροντας απόλυτη ιχνηλασιµότητα και διαφάνεια. Η Ο.Γ.Π. αποτελεί µια πλήρως ελεγχόµενη και καταγεγραµµένη διαδικασία παραγωγής, που εξασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων, την υγεία των παραγωγών και την προστασία του καταναλωτή. Επιπλέον, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την εµπορευσιµότητα και προσδίδει στο προϊόν «εθνική ταυτότητα», ενισχύοντας το brand name στις αγορές του εξωτερικού. Το 2025, η Agrino έχει φτάσει να συνεργάζεται µε πάνω από 250 παραγωγούς, καλλιεργώντας περισσότερα από 15.000 στρέµµατα και πάνω από 10 ποικιλίες ρυζιού. Παράλληλα, ολοκληρώνει την επένδυση στη νέα µονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ηµαθίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσµευσή της για συνεχή πρόοδο και στήριξη της ελληνικής γεωργίας.
Καινοτόµα προϊόντα µε βάση το ελληνικό ρύζι
Επενδύοντας στην ποιότητα και την καινοτοµία η εταιρία προσφέρει σταθερά νέες και σύγχρονες προϊοντικές προτάσεις. Τα ρύζια Agrino ήταν καινοτόµα από τη γέννηση τους, το 1969, όταν και συσκευάστηκαν στην, πρωτοποριακή για την εποχή, όρθια, χάρτινη συσκευασία στην οποία αναγραφόταν η χρήση του κάθε ρυζιού. Το Φάνσυ για γεµιστά, το Φίνο για το πιλάφι, το «χρυσό» Agrino Bella έγιναν, σηµείο αναφοράς για τις νοικοκυρές εκείνης της εποχής. Εξελισσόµενη και αφουγκραζόµενη τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών για έξυπνες αλλά και υγιεινές λύσεις για το καθηµερινό τραπέζι, η Agrino, είναι η πρώτη ελληνική εταιρία ρυζιού που δηµιουργεί ηµιέτοιµα γεύµατα µε εκλεκτές συνταγές και συστατικά όπως ριζότο µε Ελληνική Τρούφα, µε Κρόκο Κοζάνης ή µε Βασιλοµανίταρα Γρεβενών στη σειρά Agrino Greek Gourmet. ∆ηµιούργησε επίσης την µόνη ολοκληρωµένη σειρά καστανών ρυζιών γρήγορου βρασµού, την Agrino Brown Family, µε καστανό ρύζι για κάθε µαγειρική χρήση.
Αρχές του 2019, αξιοποιώντας τη γνώση και εµπειρία της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε µια ολοκαίνουρια σειρά ρυζογκοφρετών, που φέρουν την υπογραφή ποιότητας της ελληνικής εταιρίας και είναι υγιεινές, νόστιµες, ελαφριές, µε λίγες θερµίδες, χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε φυτικές ίνες και µε όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης. Ακολουθώντας λοιπόν το παγκόσµιο trend του healthy snacking, η Agrino δηµιουργεί µια υγιεινή, αλλά πρωτίστως γευστική πρόταση στις ρυζογκοφρέτες, η οποία την έχει αναδείξει σε market leader της κατηγορίας, λίγους µήνες µετά την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά. Τελευταία προσθήκη, το 2024, στην κατηγορία των healthy snacks είναι τα Agrino Rice Chips από ελληνικό καστανό ρύζι και όσπρια, σε 5 µοναδικές και απολαυστικές γεύσεις που σύντοµα κέρδισαν την προτίµηση των καταναλωτών. Είναι φανερό, πως από την επιλογή του σπόρου ως την τελική συσκευασία, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Η Agrino συνεχίζει να επενδύει στη λεπτοµέρεια, την τεχνογνωσία και τη διαρκή εξέλιξη, τιµώντας µε κάθε προϊόν την εµπιστοσύνη των καταναλωτών της και ενισχύοντας ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία και οικονοµία.
Timac Agro | ΛΥΔΑ
Αζωτούχος λίπανση στο ρύζι µε Sulfammo
του Ιάκωβου Γιακουμέττη*
Η καλλιέργεια ρυζιού, πέραν της διατροφικής της αξίας σε παγκόσµιο επίπεδο, είναι πολύ απαιτητική, τόσο σε καλλιεργητικές πρακτικές και φροντίδες, όσο και σε ανάγκες θρεπτικών συστατικών, προκειµένου να καταλήξει σε ικανοποιητική ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια του ρυζιού συναντάται κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, ενώ το υπόλοιπο της έκτασης βρίσκεται στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ηµαθίας, Καβάλας, Πιερίας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας.
Οι απαιτήσεις του ρυζιού σε Άζωτο είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ και η µορφή του αζώτου που παρέχεται πρέπει να είναι συγκεκριµένη, καθώς ο τρόπος καλλιέργειας καθιστά το στοιχείο εξαιρετικά επιρρεπές σε απώλειες, είτε λόγω έκπλυσης, είτε λόγω εξαέρωσης. Ιδιαίτερα κρίσιµα είναι τα στάδια ανάπτυξης µεταξύ αδελφώµατος και ξεσταχυάσµατος, για την αποδοτική ανάπτυξη και παραγωγή της καλλιέργειας. Τα συµπτώµατα ανεπάρκειας Αζώτου ξεκινούν από τις κορυφές των φυτών. Εµφανίζεται παρατεταµένο κιτρίνισµα στα παλαιότερα φύλλα, ενώ συνολικότερα η ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας είναι αραιότερη και πιο καχεκτική.
Η Timac Agro I ΛΥ∆Α χρόνια τώρα προσφέρει στον Έλληνα ρυζοπαραγωγό τη βέλτιστη λύση όσον αφορά την αζωτούχο λίπανση. Το όνοµα αυτής: Sulfammo, µε τεχνολογία MPPA DUO.
Η τεχνολογία MPPA DUO εξασφαλίζει ότι:
■ Η ριζική ανάπτυξη των φυτών θα είναι ικανοποιητική, χάρη στον βιοδιεγέρτη ρίζας του λιπάσµατος XCK.
■ Οι θρεπτικές µονάδες Αζώτου του λιπάσµατος θα είναι διαθέσιµες και προστατευµένες καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής ανάπτυξης, χωρίς να προκύπτουν απώλειες λόγω έκπλυσης ή εξαέρωσης, αφού η τεχνολογία MPPA προστατεύει το Ν και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του κόκκου.
∆εν έχει σηµασία η ποσότητα λιπάσµατος που θα εφαρµόσει ο παραγωγός στην καλλιέργεια, εάν προηγουµένως δεν έχει εξασφαλίσει ότι το προϊόν που χρησιµοποιεί αποδίδει τα µέγιστα ανεξάρτητα των κλιµατικών, εδαφολογικών και καλλιεργητικών συνθηκών. Γι’ αυτό, όπου ΡΥΖΙ…SULFAMMO!
Key Account Manager & Technical Demonstrator*
Corteva
Αντιµετώπιση ζιζανίων µε rinskor
του Χρήστου Δημητρίου*
Η Ελλάδα είναι σηµαντική χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής ρυζιού.
Και σε µια εποχή υψηλού κόστους παραγωγής και συµπιεσµένων τιµών παραγόµενου προϊόντος ο παραγωγός καλείται να καλλιεργήσει. Και εδώ γεννιέται το εξής παράδοξο… Οι αγρότες δεν επενδύουν επειδή οι αποδόσεις δεν καλύπτουν το κόστος- αλλά οι αποδόσεις δεν αυξάνονται επειδή οι αγρότες δεν επενδύουν... Όµως, η καλλιέργεια του ρυζιού δεν θα εξαφανιστεί από τη µια µέρα στην άλλη. Αλλά ο αγρότης που προσκολλάται στην παραπάνω νοοτροπία (παλιό µοντέλο) — είναι αυτός που δεν θα επιβιώσει από την αλλαγή.
Η Corteva Agriscience™ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα παρέχοντας ολοκληρωµένες λύσεις για τους καλλιεργητές, οι οποίες τους εξασφαλίζουν το µεγαλύτερο δυνατό όφελος.Μεταξύ άλλων, στο χαρτοφυλάκιο της Corteva περιλαµβάνονται και ορισµένα κορυφαία ζιζανιοκτόνα για το ρύζι. Η πρόταση της για την ολοκληρωµένη αντιµετώπιση των ζιζανίων στο ρύζι περιλαµβάνει τη «διπλή εφαρµογή» Rinskor® active. Αυτό σηµαίνει :
■ 1ος ψεκασµός µε το ζιζανιοκτόνο Novixid® ακολουθούµενο από έναν 2ο ψεκασµό µε το ζιζανιοκτόνο Loyant®, ή
■ 1ος ψεκασµός µε το ζιζανιοκτόνο Agixa® ακολουθούµενο από έναν 2ο ψεκασµό µε το ζιζανιοκτόνο Novixid®.
*Category Marketing Manager - Herbicides & Biostimulants, GR/ CY/ IL
Πολύ άζωτο και ζιζανιοκτονία η συνταγή της επιτυχίαςα για το ρύζι
του Γιάννη Ρούπα
Ολοκληρώνονται οι προετοιµασίες και αρχίζουν οι σπορές ρυζιού στη Βόρεια Ελλάδα το επόµενο δεκαήµερο. Είτε πρόκειται για µεσόσπερµες ποικιλίες είτε Καρολίνα και Ρονάλντο, ένας αποδοτικός ορυζώνας θέλει πολύ φροντίδα. Η σπορά του ρυζιού στην Ελλάδα, στο µεγαλύτερο ποσοστό, γίνεται σε πληµµυρισµένα χωράφια, αν και µπορεί να γίνει και σε ξερό έδαφος µε την κατάκλυση να διεκπεραιώνεται µετά το φύτρωµά του.
O έλεγχος για τα ζιζάνια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η υψηλή απόδοση και η ποιότητα των κόκκων. Τα κυριότερα ετήσια ζιζάνια είναι η µουχρίτσα, το κόκκινο ρύζι και η µοσχοκύπερη, ενώ από τα πολυετή το σπουδαιότερο είναι το ραγάζι και η νεραγριάδα. Θα πρέπει γίνονται 2 µε 3 επεµβάσεις είτε προφυτρωτικά, είτε µεταφυτρωτικά.
Όλες οι ποικιλίες ρυζιού είναι αρκετά απαιτητικές σε θρεπτικά στοιχεία. Ένεκα ενδεχοµένων απωλειών λόγω της κατάκλυσης µε νερό, είναι απαραίτητη η λίπανση µε τουλάχιστον 20 µονάδες Αζώτου, άλλες 5 Φωσφόρου και 8 Καλίου. Επίσης, το ρύζι αντιδρά θετικά σε τροφοδότηση µε µικροστοιχεία, όπως ο Ψευδάργυρος, το Μαγνήσιο και το Πυρίτιο. Όσο για τους χρόνους λίπανσης, συνήθως εφαρµόζεται η µισή προσπαρτικά και η υπόλοιπη σε 1 ως 2 δόσεις.
Οι 7 βασικοί στόχοι της ορθής λίπανσης στην καλλιέργεια ρυζιού
- Η ανάπτυξη της ρίζας. Η σωστή λίπανση, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, υποστηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών.
- Φυτρωτική ικανότητα και ανάπτυξη. Το άζωτο, ειδικότερα, παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στη προώθηση του αδελφώµατος. Περισσότεροι βλαστοί σηµαίνουν γενικά περισσότερες δυνατότητες παραγωγής κόκκων.
- Φωτοσύνθεση και ανάπτυξη. Η ισορροπηµένη λίπανση βοηθά στην ανάπτυξη υγιών φύλλων, τα οποία είναι ζωτικής σηµασίας για τη φωτοσύνθεση.
- Αντοχή στο στρες. Η σωστή θρέψη µπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα ενός φυτού σε παράγοντες στρες (ξηρασία, ασθένειες και προσβολές από εχθρούς). Τα υγιή φυτά µε ισορροπηµένη θρέψη είναι καλύτερα εξοπλισµένα για να αντέχουν σε δυσµενείς συνθήκες, αλλά και να ανακάµπτουν ταχύτερα.
- Άνθηση και επικονίαση. Ορισµένα θρεπτικά συστατικά παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθέων και στην επιτυχή διαδικασία της επικονίασης. Η ολοκληρωµένη επικονίαση είναι απαραίτητη για τη δηµιουργία του µέγιστου αριθµού κόκκων.
- Γέµισµα και ωρίµανση. Μετά τη γονιµοποίηση, οι κόκκοι του ρυζιού πρέπει να γεµίσουν και να ωριµάσουν σωστά. Η επάρκεια καλίου, φωσφόρου και αζώτου, είναι σηµαντική κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.
- Υγιές στέλεχος. Η επαρκής θρέψη συµβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών στελεχών που µπορούν να υποστηρίξουν το βάρος των κεφαλών του ρυζιού. Οι αδύναµοι µίσχοι µπορεί να λυγίσουν ή να σπάσουν. Και τούτο, ειδικά όταν οι κεφαλές του ρυζιού αρχίζουν να γεµίζουν, οδηγώντας σε απώλεια απόδοσης.
Gavriel
Λιπάσματα νέας τεχνολογίας Gavriel για εγγυημένα αυξημένες αποδόσεις
της Ιωάννας Καλκούνου*
Για µια υψηλών απαιτήσεων σε θρέψη καλλιέργεια όπως το ρύζι το οποίο καλλιεργείται σε εδάφη σχεδόν σε µόνιµη κατάκλιση µε νερό είναι προφανές ότι όλα κρίνονται στο λίπασµα που θα επιλέξουµε και κυρίως στο άζωτο που περιέχεται σε αυτά. Λιπάσµατα µε νιτρικό άζωτο πρακτικά απαγορεύονται γιατί θα έχουν πολύ υψηλές απώλειες λόγω έκπλυσης. Επίσης λιπάσµατα που περιέχουν κοινό ουρεϊκό άζωτο θα έχουν επίσης πολύ µεγάλες απώλειες λόγω εξαέρωσης.
Η GAVRIEL, έχει την ιδανική πρόταση µέσα από τα λιπάσµατα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+ για εγγυηµένα αυξηµένες αποδόσεις. Τα λιπάσµατα NUTRIMORE και DEPLANT για την βασική και επιφανειακή λίπανση και τα NUTRIMAX P+ για την βασική λίπανση υπερέχουν στα σηµεία:
Πλεονέκτηµα στο άζωτο. Το άζωτο είναι στοιχείο κλειδί στην καλλιέργεια του ρυζιού.
∆ιεγείρει το αδέλφωµα και αυξάνει τον αριθµό των αδελφιών. Ταυτόχρονα, καθορίζει τις τελικές αποδόσεις µιας και αυξάνει τον αριθµό των φοβών, των κόκκων ανά φόβη και το γέµισµα των κόκκων.
Οι συνθήκες κατάκλυσης µε νερό ευνοούν τις απώλειες του αζώτου. Γι’ αυτό είναι απαγορευτική η χρήση νιτρικού αζώτου. Τα λιπάσµατα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+ περιέχουν ουρεϊκο άζωτο και κάποιες µονάδες αµµωνιακού αζώτου. ∆εν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Οι τύποι λιπάσµατος που περιέχονται στις σειρές NUTRIMORE και NUTRIMAX P+, είναι ενισχυµένοι µε το σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN γι’ αυτό και έχουν µηδενικές απώλειες αζώτου. Το AGROTAIN είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και πιο αποτελεσµατικούς σταθεροποιητές ουρεάσης στην αγορά. Τα λιπάσµατα DEPLANT είναι ενισχυµένα µε σταθεροποιητή νιτροποίησης και έτσι όσο άζωτο πληρώνεις φτάνει 100% στα φυτά χωρίς καµιά απώλεια.
Η GAVRIEL δίνει τρεις διαφορετικές επιλογές µε µεγάλη γκάµα τύπων, για ισχυρή αζωτούχο θρέψη καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα κρίσιµα στάδια, εξασφαλίζοντας υψηλή σοδειά.
Τα NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+ παρέχουν πλήρη θρέψη. ∆ίνουν την δυνατότητα µέσα από την πλούσια γκάµα που παρέχονται για επιλογή του ιδανικού τύπου για το ρύζι µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο αλλά και ψευδάργυρο. Με µια εφαρµογή παρέχουµε πλήρη θρέψη. Σηµειωτέον, ο φώσφορος στα NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+ είναι 90% υδατοδιαλυτός άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά. Εξασφαλίζεται έτσι η ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήµατος, ανάπτυξη ισχυρών στελεχών και προώθηση της άνθισης, ωρίµανσης και αύξησης στο βάρος των κόκκων. Αντίθετα άλλα λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο µόνο 50-60% υδατοδιαλυτό. Ο µη υδατοδιαλυτός φώσφορος δεν µπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά. Το κάλιο τέλος περιέχεται σε ιδανική αναλογία ευνοώντας την ανάπτυξη πολλών αδελφιών. Συντελεί στην αύξηση του βάρους των κόκκων, καθορίζοντας τις τελικές αποδόσεις και ταυτόχρονα κάνει τα φυτά ανθεκτικά σε ασθένειες και άσχηµες καιρικές συνθήκες, βοηθά στον σχηµατισµό ισχυρών στελεχών και δίνει αντοχή στο πλάγιασµα.
Νέα καινοτοµία στο φώσφορο. Τα NUTRIMAX P+ είναι ενισχυµένα µε µια επιπλέον καινοτοµία που αφορά στον φώσφορο και λειτουργεί σαν Booster. Πρακτικά βοηθά να µην δεσµευθεί στο έδαφος ο φώσφορος που παρέχουµε. Έτσι τα φυτά απορροφούν περισσότερες µονάδες φωσφόρου µε αποτέλεσµα να αναπτύσσουν πολύ ισχυρή ρίζα και να αποκτούν πολύ µεγάλη αντοχή.
Καινοτόµα ιχνοστοιχεία WOLF TRAX. Οι τύποι NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+ για το ρύζι, περιέχουν ψευδάργυρο νέας καινοτοµίας WOLF TRAX. Ο ψευδάργυρος πλέον , δεν είναι ξεχωριστός κόκκος αλλά καλύπτει όλους του κόκκους του λιπάσµατος, δηλαδή και το άζωτο και το φώσφορο και το κάλιο εξασφαλίζοντας τέλεια διασπορά και 100% απορρόφηση από τα φυτά. Τα ιχνοστοιχεία WOLF TRAX είναι 10 φορές πιο ισχυρά γι΄αυτό και είναι εγγυηµένα πιο αποτελεσµατικά, επηρεάζοντας πολύ τις τελικές αποδόσεις.
Τα NUTRIMORE, DEPLANT και NUTRIMAX P+, είναι λιπάσµατα υψηλής αποδοτικότητας. Παρέχουν ενισχυµένη θρέψη στο καλαµπόκι γι’αυτό και υπόσχονται αύξηση σοδειάς στο ρύζι τουλάχιστον κατά 10-15%.
Γεωπόνος MSC, Υπεύθυνη Τμήματος Marketing*
Αναλυτικά το αφιέρωμα της Agrenda στην καλλιέργεια ρυζιού μπορείτε να δείτε εδώ