BACK TO
TOP
Προϊόντα

Διαβολοβδομάδα γράφει ο καιρός στις παραγωγές, η επίδραση στην αγορά

Καινούργια αναστάτωση φέρνουν στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και ειδικά σε φρούτα και λαχανικά οι τελευταίες ισχυρές καταιγίδες και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να καταγράφονται αυτή τη φορά στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

summerrain

Λεωνίδας Λιάμης

2071
0

Καλλιέργειες πυρηνόκαρπων και αμπέλια φαίνεται να έχουν δεχθεί εντονότερα τη μανία της φύσης, χωρίς να υποτιμώνται βέβαια οι απώλειες παραγωγής και στα σιτηρά, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου η τελευταία νεροποντή τα πέτυχε την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Οι κλήσεις για αναγγελίες ζημιών έχουν σπάσει τα τηλέφωνα του ΕΛΓΑ τα τελευταία 24ωρα, με την αγορά βέβαια να τιμολογεί με το δικό της τρόπο τις νέες εκτιμήσεις για τους όγκους παραγωγής και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στα προϊόντα οι διαθέσεις του καιρού.    

Σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής δηλώνουν οι αγρότες και σε άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Αμυνταίου, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δηλώνουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόσο σφοδρή χαλαζόπτωση σε τόσο μεγάλο μέρος του κάμπου.

Ο πρόεδρος του «Α.Σ. Βοκερίας 551», Σάββας Κουρπαρασίδης τόνισε στο Agronews πως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μεταξύ των οικισμών Μανιάκη, Βεγόρα, Αντίγονο και Άγιος Παντελεήμονος φτάνουν κοντά στα 60.000 στρέμματα και σε πολλά σημεία η ζημιά φτάνει στο 100%.

«Η περιοχή παράγει παραδοσιακά γύρω στους 30.000 -40.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα, περί τους 20.000 τόνους επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και από περίπου 5.000 τόνους κεράσια και μήλα, ενώ υπάρχουν και αρκετά στρέμματα με σιτάρια, αρακάδες συμβολαιακής και άλλα προϊόντα, τα οποία το χαλάζι τα πελέκησε. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ειδικά, όσα πρόλαβαν και τα αραίωσαν, κινδυνεύουν να αδικηθούν, διότι το χαλάζι έριξε ένα επιπλέον 30% των καρπών που είχαν κρατηθεί στα δέντρα και αν δεν έρθουν άμεσα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να κάνουν αυτοψία, δεν θα τα βρουν για να κάνουν σωστή εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρπαρασίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για απόγνωση των παραγωγών της περιοχής, καθώς και πέρυσι υπέστησαν ζημία από τον παγετό στο προανθικό στάδιο και μολονότι έχει εγκριθεί ένα ποσό, δεν έχει δοθεί ακόμη. «Ακόμη είμαστε στο ΘΑ τα πάρετε και από ό,τι ακούγεται μιλάμε για αποζημίωση 300 ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα μήλα στα 800 ευρώ το στρέμμα και στα κεράσια στα 300 ευρώ το στρέμμα», ανέφερε ο κ. Κουρπαρασίδης και ζήτησε «να υπάρξει και πολιτική παρέμβαση, γιατί είμαστε αγρότες σε μια ακριτική περιοχή και ο κόσμος αν δεν στηριχθεί θα εγκαταλείψει τα χωριά. Ήδη οι γηραιότεροι λένε πως ζούμε ένα καινούριο 1960 γιατί οι νέοι φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν».

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση του απογεύματος της Δευτέρας και ο Τάσος Δραγανούδης, παραγωγός με 60 στρέμματα ροδάκινα, κεράσια και νεκταρίνια από το Αντίγονο. «Στον κάμπο μας, που ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα με δέντρα και σπαρτά, δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Οι ζημίες στα στάρια και στους αρακάδες που θα τους συγκομίζανε τις επόμενες 5-6 ημέρες η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Ο κόσμος είναι απελπισμένος, διότι δεύτερη χρονιά δεν θα αντέξουμε. Τα βαριά έξοδα είχαν γίνει σχεδόν στο 90%, στις επεμβάσεις φυτοπροστασίας και στα αραιώματα και έχουμε στερέψει. Και μην ξεχνάμε ότι ερχόμαστε και από μια χρονιά που και πάλι δεν είχαμε παραγωγή λόγω του παγετού, χωρίς, παρόλα αυτά να έχουμε αποζημιωθεί ακόμη, με συνέπεια η ρευστότητα να είναι στο μηδέν, όταν μόνο για την αναγγελία ζημιάς, θα πρέπει για τα 60 στρέμματα που έχω να πληρώσω σχεδόν 650 ευρώ», ανέφερε ο κ. Δραγανούδης και ζήτησε άμεσα έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες της περιοχής και όχι απλές υποσχέσεις.


Συνάντηση των πληγέντων αγροτών Αμυνταίου την Πέμπτη 9 Ιουνίου στα γραφεία του τοπικού Συνεταιρισμού

«Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου, ο Βουλευτής του νομού Φλώρινας, κύριος Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κύριος Άνθιμος Μπιτάκης, καλούν τους αγρότες της περιοχής Αμυνταίου, που επλήγησαν από την πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση, σε συνάντηση στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, αύριο Πέμπτη 09/06/2022 και ώρα 10:00 π.μ. , με θέμα: Τις Δίκαιες και Αντικειμενικές Αποζημιώσεις των Παραγωγών αλλά και τον Καθορισμό μιας σειράς συναντήσεων με στελέχη του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκαθαριστεί ο τρόπος εκτίμησης των ζημιών όπως και ο τρόπος υπολογισμού των τεσσάρων ζημιών που αρχικά φαίνεται να έχουν γίνει. Η χαλαζόπτωση, για πρώτη φορά στα δεδομένα της Αγροτικής Παραγωγής, έριξε κάτω στο χώμα, πάνω από το 50% των καρπών, ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 90%, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις καλλιέργειες, όπως δημητριακά, οινοστάφυλα κ.α. . Οι καρποί που έμειναν στα δέντρα, είναι χτυπημένοι στο 100%, με κίνδυνο δημιουργίας ασθενειών στα κτήματα, και στις καλλιέργειες και επιφέροντας επιπλέον κόστος στους παραγωγούς, για φυτοπροστασία.  Τα οπωροφόρα δέντρα, όπως και τα αμπέλια έχουν πάθει ζημιά σε όλους τους νεαρούς βλαστούς, οι οποίοι θα καρποφορούσαν και θα έδιναν νεαρούς βλαστούς την επόμενη χρονιά.

Τέλος, πολλά αγροκτήματα ανάλογα την ποικιλία τους και το στάδιο άνθισης τους, έχουν δηλωθεί για παγετό.

Η αυριανή συνάντηση, είναι κέραιας σημασίας, για τον καθορισμό εκτίμησης και αποτίμησης της τελικής ζημιάς, όσον αφορά τα παραπάνω τέσσερα αποτελέσματα, που θα καθορίσουν την αποζημίωση της παραγωγής, και κατά συνέπεια του εισοδήματος των παραγωγών.

Στην αυριανή συνάντηση, θα συμμετέχει, και  εκπρόσωπος της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κύριου Γεώργιου Κασαπίδη».

Σχετική ανακοίνωση του ΕΟΑΣΝΛ για ζημιές και στο Νομό Λάρισας:

«Για μια ακόμη χρονιά καλλιέργειες σε χωριά του Νομού δέχονται μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Η έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση προξένησε μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών και κριθαριών, οσπρίων, αμύγδαλα, βερίκοκα κ.α.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν τα αλώνια και είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά και αφετέρου το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να ενημερωθούν για τις ζημιές.

 Το γεγονός ότι ο Νομός μας είναι χαλαζόπληκτος και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τεράστιες καταστροφές είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς όμως πρακτικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία. Φτάνει πια αυτή η κατάσταση να βλέπουμε κάθε χρόνο τους κόπους και τα χρήματα μας να χάνονται.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Ιδιαίτερα άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά και στα κριθάρια τα οποία είναι στο στάδιο της συγκομιδής.
  • Να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
  • Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.
  • Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις καλλιέργειες μας.
  • Επιπρόσθετα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν τα κενά ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται γρήγορα και να αποζημιώνονται  άμεσα οι παραγωγοί και όχι μετά από μήνες ως και πάνω από ένα χρόνο από την στιγμή της ζημιάς όπως συμβαίνει τώρα.

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Ο.Α.Σ.Ν ΛΑΡΙΣΑΣ»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία