BACK TO
TOP
Προϊόντα

Συνδεδεμένη, ζήτηση και τιμές βάζουν εκτάσεις σε φασόλια και ρεβίθι

Αυξηµένο δείχνει το ενδιαφέρον παραγωγών τη φετινή καλλιεργητική περίοδο για τα όσπρια, µε τα µηνύµατα της αγοράς να περιγράφουν περιορισµένη προσφορά και διαρκώς ενισχυόµενη ζήτηση, ενώ επί µια διετία οι εισαγωγές, ιδίως από Καναδά, έχουν περιοριστεί σηµαντικά, ενισχύοντας τις τιµές για την εγχώρια αγορά.

22-35_pin_41

Πέτρος Γκόγκος

5083
1

Ήδη από τις φθινοπωρινές σπορές, αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν τη σπορά φακής, µε το εµπόριο να πληρώνει 1,10 ευρώ για την ψιλή κατηγορία. Η τελευταία χρονιά κατά την οποία το προϊόν πληρώθηκε σε άνω των 50 λεπτών τιµές, ήταν το 2016, όταν τα υψηλά του εύρους έπιασαν τα 85 λεπτά.

Οι προσδοκίες των παραγωγών για την επόµενη σοδειά, είναι η διατήρηση των τιµών, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι η µείωση των τιµών για τα µεταφορικά, ενδέχεται να καταστήσουν ξανά ανταγωνιστική τη σοδειά του Καναδά.

Την περίοδο αυτή γίνεται και η σπορά των ρεβιθιών, µια καλλιέργεια στην οποία επίσης ποντάρουν αρκετοί παραγωγοί στο θεσσαλικό κάµπο, έπειτα από τα 1,50 ευρώ που πλήρωσε το εµπόριο πέρυσι για τα Μακαρένα και τα 1 ευρώ για τα µικρόσπερµα Θηβών και Αµοργού. Με τις αποδόσεις 250 έως 300 κιλά το στρέµµα και σχετικά µικρές απαιτήσεις σε εφόδια και ποτίσµατα, ειδικά για τις µικρόσπερµες ποικιλίες, αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν στις εαρινές σπορές ρεβίθι. Βέβαια, η τιµή του σπόρου ανέρχεται στα 2,10 ευρώ το κιλό. Ανάλογη είναι και περίπτωση του φασολιού, µε την αγορά πέρυσι να πληρώνει 1,5 ευρώ για τα µικρά µεγέθη. Βέβαια οι αποδόσεις πέρυσι ήταν χαµηλές, κάτω από τα 250 κιλά το στρέµµα.

Σηµειώνεται ότι και οι τρεις περιπτώσεις, προκρίνονται για συνδεδεµένη ενίσχυση 28,5 ευρώ  το στρέµµα στη νέα ΚΑΠ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2023 11:37Κ βακ

Φετος θα φαει η μυγα σιδερο και το κουνουπι ατσαλη!!!Ενα μπαχαλο θα γινη.......τρεχτε να σωθειτε!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία