BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Όταν και όσο θέλει η ΕΚΕ παρά τη μικρή παραγωγή στα συμπύρηνα

Φθάνει Δεκαπενταύγουστος και η βιομηχανία παραλαμβάνει ανενόχλητη χωρίς  να δίνει τιμή.

2_Rodakina_12-13

Λεωνίδας Λιάμης

67
2

Στο κενό έπεσαν και φέτος οι προσδοκίες των παραγωγών συµπύρηνου ροδάκινου για καλύτερη τιµή στο προϊόν τους, καθώς η µεταποιητική βιοµηχανία επέβαλε, µονοµερώς, τους όρους της για ακόµη µια φορά, αξιοποιώντας τη θέση ισχύος που κατέχει.

Ενδεικτικό της κυριαρχικής επιρροής που ασκούν τα µέλη της ΕΚΕ είναι το γεγονός πως παρότι έχει συµπληρωθεί, ήδη, πάνω από ένας µήνας από την έναρξη της συγκοµιδής του προϊόντος, οι παραλαβές από τις κονσερβοβιοµηχανίες γίνονται χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τιµές, σαν να πρόκειται για την πιο φυσιολογική εξέλιξη κι όχι µια «καραµπινάτη» περίπτωση στρεβλής λειτουργίας της αγοράς.

Τιµολόγια, βέβαια, µπορεί να µην έχουν κοπεί ακόµη (τουλάχιστον όχι µέχρι τη στιγµή που γραφόταν το ρεπορτάζ), ωστόσο, σιωπηρώς η ΕΚΕ τροφοδοτεί την περιρρέουσα ατµόσφαιρα µε διαρροές ότι θα ισχύσουν τα 26 λεπτά το κιλό, που δόθηκαν και πέρσι, για προϊόν παραδοτέο στο προαύλιο του κονσερβοποιείου. Που σηµαίνει πως στον παραγωγό, αν αφαιρεθούν µεταφορικά και λειτουργικά έξοδα του συνεταιρισµού, θα του µείνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις 22,5 έως 23 λεπτά το κιλό.

Το ότι η υψηλή ποιότητα και ο µειωµένος, µέχρι και 30% για κάποιες ποικιλίες και κάποιες περιοχές, όγκος της παραγωγής, δικαιολογούν το αίτηµα των αγροτών για τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό, µοιάζει αδιάφορο και το αφτί των κονσερβοποιών δεν ιδρώνει στο παραµικρό.

Η τακτική αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει αγανάκτηση και οργή στους παραγωγούς, καθώς µε τα συγκεκριµένα οικονοµικά δεδοµένα πλέον διαπιστώνουν ότι δεν αξίζει να ασχολούνται µε την καλλιέργεια και δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται ακόµη και την αλλαγή της.

«Ξεκινήσαµε να µαζεύουµε συµπύρηνα πριν ένα µήνα και ακόµη δεν γνωρίζουµε µε τί τιµή τα πουλάµε. Ακούµε ότι θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι, όµως µε 26 λεπτά το κιλό, στο εργοστάσιο, είσαι µέσα µε το κεφάλι. Θα οδηγήσουν τον κόσµο να ξηλώσει δέντρα µέσα το χειµώνα και θα είναι µάλιστα και νεαρές φυτείες», τόνισε στην Agrenda, ο Χάρης Κοσµίδης, παραγωγός µε 50 στρέµµατα φυτεία, από το Μελίσσι της Πέλλας.

Απογοητευµένος δηλώνει και ο παραγωγός Θάνος Τζιµόπουλος από την περιοχή της Βέροιας. «∆εν κάνουµε κέφι να πάµε στο χωράφι. Όταν στο χέρι του παραγωγού στην πραγµατικότητα θα µείνουν 23 λεπτά το κιλό, δεν συµφέρει. Τρέχουµε για 100-150 ευρώ το στρέµµα. Καλύτερα να τα δουλέψω µε καλαµπόκι, αφού πάνω - κάτω θα πάρω τα ίδια λεφτά και µάλιστα πολύ πιο ξεκούραστα», είπε ο παραγωγός, προαναγγέλλοντας πως «θα παίξει πριόνι φέτος το χειµώνα. Σκεφτόµαστε να κόψουµε 30 στρέµµατα και να τα αντικαταστήσουµε µε κάποια άλλη καλλιέργεια».

Με επικριτική διάθεση σχολιάζει την παρελκυστική τακτική της ΕΚΕ και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάµου, Γιάννης Λυσίτσας. «Έχουµε µείνει παγωτό. Φτάσαµε αρχές Αυγούστου και δεν µας έχουν ανακοινώσει ακόµη τίποτε. Ανεπισήµως ακούγεται για 26 λεπτά το κιλό αλλά αν δεν τιµολογήσουµε κανείς δεν ξέρει», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι αν επιβεβαιωθούν όσα φηµολογούνται, η οργάνωσή του θα κρατήσει µόνο 1 λεπτό το κιλό και θα πληρώσει τους συνεργαζόµενους παραγωγούς µε 24 λεπτά το κιλό.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Αυγούστου.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-08-2020 11:36Γκαβονατσιος Εμμανουηλ

Με αυτά πού διαβάζω στο σχολείο πού κάνετε καταλαβαίνω όπως και κάθε αγρότης και πολίτης αυτής της χώρας ότι υπάρχει καρτέλ για την τιμή του συμπηρινου ροδάκινου.

Απάντηση

09-08-2020 14:09Παραγωγός

Με αυτή την τιμή και μπόλικο κούφιο και λίγο μονίλια (και κάνα τούβλο) κι ότι αρπάξει το χέρι.. Παιδιά ελάτε να τους δείξουμε τι παίρνουν για αυτά που πληρώνουν με τον πιο χυμώδη... τρόπο!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία