BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Δοκιμάζει τα 31 λεπτά το καλαμπόκι, σε ανοδική τάση η αγορά

Γερές βάσεις στα 300 ευρώ ο τόνος έχει διαµορφώσει εδώ και µερικές εβδοµάδες η εγχώρια αγορά καλαµποκιού, όσο τις τελευταίες ηµέρες ακούγονται πράξεις ακόµα και στα 310 ευρώ

22-35_2

Πέτρος Γκόγκος

3142
0

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ η ζήτηση κορυφώνεται πλέον από τις κτηνοτροφικές µονάδες ενώ περιορισµένες είναι και οι εισαγωγές που φτάνουν σε τιµές όχι και τόσο ανταγωνιστικές της εγχώριας αγοράς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης τιµών του καλαµποκιού κατέγραψε τις µικρότερες απώλειες στις αρχές του µήνα, έπειτα από την εξέλιξη µε τη µετάλλαξη Όµικρον, ενώ και ήδη έχει καλυφθεί σηµαντικό κοµµάτι της διόρθωσης. Η δε διόρθωση, δεν έφτασε ποτέ στις τιµές που διαµορφώνει η ελληνική αγορά. Συγκεκριµένα, ο δείκτης Euronext για τα συµβόλαια Ιανουαρίου 2022 κυµαίνεται γύρω από τα 240 ευρώ ο τόνος, µε υψηλά στα 256 ευρώ ο τόνος, ενώ τα συµβόλαια Μαρτίου 2022 βρίσκονται ήδη στα 245 ευρώ. Τα συµβόλαια Αυγούστου 2022 διαπραγµατεύονται στα 250 ευρώ ο τόνος, έχοντας νωρίτερα το Νοέµβριο αγγίξει ακόµα και τα 263 ευρώ. Η ψαλίδα ανάµεσα στα τρέχοντα συµβόλαια και τα µελλοντικά, λίγο πριν τη νέα σοδειά, γέρνει υπέρ της διατήρησης των τιµών στα υψηλά του εύρους και για το 2022.

Άλλωστε, οι πρώτες ενδείξεις από την παραγωγή της Λατινικής Αµερικής, η οποία αλωνίζει την άνοιξη, δείχνουν πως η επερχόµενη παραγωγή θα έχει σηµαντικά προβλήµατα, εξαιτίας έντονης ξηρασίας που επιµένει στο νότο της Βραζιλίας και της Αργεντινής αλλά και των πληµµυρών στις βόρειες επαρχίες της Βραζιλίας.

Στη Βόρεια Αµερική, ενώ οι αρχικές εκτιµήσεις έκαναν λόγο για περιορισµό των εκτάσεων εξαιτίας του αυξηµένου κόστους παραγωγής, πλέον ανατρέπονται, όσο οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια κέρδους που αφήνει η καλλιέργεια του καλαµποκιού έναντι της σόγιας είναι καλύτερα.

Αντίστοιχη προβληµατική διαµορφώνεται και στην Ελλάδα, µε τους παραγωγούς να αναµένουν τον Μάρτιο προκειµένου να αποφασίσουν µε ποιόν τρόπο θα κινηθούν στις εαρινές σπορές. Όπως µεταφέρουν στην Agrenda, σε περίπτωση που οι τιµές των εφοδίων, του ρεύµατος αλλά και του πετρελαίου διατηρηθούν στα υφιστάµενα υψηλά ή ακόµα χειρότερα ενισχυθούν, τότε αρκετοί θα αναζητήσουν λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες. ∆εν ισχύει όµως το ίδιο για οργανωµένους παραγωγούς, οι οποίοι συστηµατικά ασχολούνται µε την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία