Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ντομάτα

Στη βιομηχανική ντομάτα οι πρώτες αντιδράσεις για τις νέες συνδεδεμένες

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας µετά το δηµοσίευµα της Agrenda για το ενδεχόµενο ολικής κατάργησης της συνδεδεµένης στο προϊόν που παράγουν, στα πλαίσια του νέου συστήµατος ενισχύσεων της ΚΑΠ 2023-2026.

11

2789
1

«∆εν είναι δυνατόν µία ετήσια καλλιέργεια µε 700 ευρώ κόστος εγκατάστασης, συµβολαιακές και µεταποίηση να χάσει αυτό το µαξιλάρι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, προσθέτοντας πως ήδη θα µετρήσει ως απώλεια η κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων. Όπως λέει, τα κόστη σε σχέση µε πέρσι έχουν ανέβει 100 ευρώ πάνω στο στρέµµα, από τις µεγάλες αυξήσει σε λίπασµα, καύσιµα και ρεύµα. «Εκεί που πληρώναµε 250 ευρώ το λίπασµα τώρα πήγε στα 600 ευρώ, το πετρέλαιο από 1,25 πήγε 1,50 και το ρεύµα είναι 30% πάνω», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, λέγοντας πως αυτά τα 70 ευρώ το στρέµµα συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι µία καλή βοήθεια στο κόστος της καλλιέργειας που δεν πρέπει να χαθεί. Με αφορµή το ενδεχόµενο εξαίρεσης της βιοµηχανικής ντοµάτας από το καθεστώς των συνδεδεµένων, ο ΘΕΣΤΟ βρίσκεται σε επικοινωνία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δροµολογείται να υπάρξει συνάντηση µε τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό 1-2 Νοεµβρίου, ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο ενίσχυσης της καλλιέργειας στη νέα προγραµµατική περίοδο.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι αρχές του υπουργείου, είναι να ενεργοποιηθούν καθεστώτα συνδεδεµένες µόνο για ζωική παραγωγή (αιγοπρόβατα, βοοειδή, µέτρο για ειδικά δικαιώµατα), σιτηρά (σκληρό σιτάρι, ρύζι), ζωοτροφές (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά), και βρώσιµα όσπρια. ∆ηλαδή σύνολο οκτώ.

Οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση για το αν τελικά θα προχωρήσουν στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης και όπως σηµειώνουν µε νόηµα οι έχοντες γνώση των πραγµάτων «ειδικά στις συνδεδεµένες, το µοµέντουµ έχει σηµασία για την τελική πολιτική απόφαση στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2021 19:29Δημητρης Σταματοπουλος

Δεν περνούν συμβολαικη.περνουν επιχειρήσηακο δάνειο τα εργοστάσια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία