BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Νέα εβδομάδα σταθεροποίησης για το σκληρό στη Φότζια

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής για τις χαµηλές ποιότητες κυµαίνονται στα 350 ευρώ ο τόνος FOB και µάλλον εδώ θα βρεθεί µια ισορροπία και θα κλειστούν κάποιες νέες δουλειές.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

25
0

Η καταστροφική καταιγίδα στη Θεσσαλία προκάλεσε ζηµιές και σε αποθήκες σιτηρών, πολλές εκ των οποίων είχαν καλές φετινές ποιότητες. Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού βρισκόµαστε σταθερά στα 30 λεπτά για τα χαµηλής ποιότητας σιτάρια. Η πλειονότητα των πωλητών έχοντας χάσει την ευκαιρία των υψηλών τιµών στα τέλη Ιουλίου µε αρχές Αυγούστου, αναµένει µια ανοδική ανάκαµψη, ώστε να ρευστοποιήσει θέσεις.

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα τιµών στη Φότζια έµεινε αµετάβλητη για δεύτερη εβδοµάδα. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 395-400 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 385-390 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία, από τις αρχές Σεπτεµβρίου οι τιµές έχουν µειωθεί κατά 25 ευρώ και κυµαίνονται πλέον στα 385 ευρώ ο τόνος.

Παράλληλα, η Τουρκία, η οποία κάλυψε άµεσες ανάγκες του εµπορίου µε εξαιρετικής ποιότητας σιτάρια δείχνει να ευθύνεται σε µεγάλο ποσοστό για το γύρισµα των τιµών.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τέλος, η πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης σιτηρών ήταν θετική για τις τιµές, δεδοµένου ότι µειώθηκαν τα παγκόσµια αποθέµατα, λόγω της αντίστοιχης µείωσης της παραγωγής παραπάνω από τις αρχικές εκτιµήσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αργεντινή. Ως αποτέλεσµα, οι τιµές αντέδρασαν ανοδικά, έχοντας βέβαια πρώτα φτάσει στα χαµηλά τριετίας. Στη Γαλλία, οι τιµές επέστρεψαν στα 238 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία