Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Βάσει υγρασίας 13%-15% οι τιμές του συσπόρου βάμβακος

Διευκρινήσεις ως προς το πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 2769/04-07-2019 για τις παραλαβές του συσπόρου βάμβακος, παρέχει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Εκκκοκκιστών και Εισαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ).

Vamvaki-paradosi

3867
2

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στην πρόβλεψη ποινής για τα βαμβάκια με υγρασία πάνω από 15%, όπως και bonus για τα βαμβάκια με υγρασία μικρότερη του 13%. Σημειωτέον ότι από φέτος η εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ είναι υποχρεωτική, ωστόσο διευκρινίζεται πως σε περιοχές που επικράτησαν ακραίες συνθήκες (ανωτέρας βίας), όπως τελευταία στην Κεντρική Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης δύναται να υιοθετηθούν διαφορετικές πρακτικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκκοκκιστών έχει ως ακολούθως:

α) Έκαστο Εκκοκκιστήριο θα προβαίνει σε μέτρηση του ποσοστού Υγρασίας Συσπόρου Βάμβακος και αναγραφή στα δελτία Ποιοτικής και Ποσοτικής παραλαβής για κάθε εισερχόμενη παρτίδα του παραδιδόμενου προϊόντος

β) Η αναρτημένη στην είσοδο εκάστου Εκκοκκιστηρίου τιμή αγοράς του Σύσπορου Βαμβακιού από τους παραγωγούς θα αναφέρεται σε Σύσπορο Βαμβάκι της ποιότητας τύπος με υγρασία 13%-15%. Σε περίπτωση αποκλίσεων της υγρασίας από το όριο της ποιότητας τύπος προτείνεται η υιοθέτηση του κάτωθι πλαισίου:

- Εάν η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13%

- Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να εφαρμόζονται μειώσεις της τιμής λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε  γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος.

 

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βαμβάκος (ΠΕΕΕΒ)

 

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΕΒ ενημερώνει ότι η Γενική Συνέλευση των μελών της, σε πλήρη απαρτία στις 30 Ιουνίου 2020, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, και στα πλαίσια της εφαρμογής της ισχύουσας ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2769/04-07-2019), να εφαρμόσει τα ακόλουθα για τις παραλαβές Συσπόρου Βάμβακος της Εσοδείας 2020/2021:

α) Έκαστο Εκκοκκιστήριο θα προβαίνει σε μέτρηση του ποσοστού Υγρασίας Συσπόρου Βάμβακος και αναγραφή στα δελτία Ποιοτικής και Ποσοτικής παραλαβής για κάθε εισερχόμενη παρτίδα του παραδιδόμενου προϊόντος

β) Η αναρτημένη στην είσοδο εκάστου Εκκοκκιστηρίου τιμή αγοράς του Σύσπορου Βαμβακιού από τους παραγωγούς θα αναφέρεται σε Σύσπορο Βαμβάκι της ποιότητας τύπος με υγρασία 13%-15%. Σε περίπτωση αποκλίσεων της υγρασίας από το όριο της ποιότητας τύπος προτείνεται η υιοθέτηση του κάτωθι πλαισίου: i)Εάν η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13%

  1. ii) Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να εφαρμόζονται μειώσεις της τιμής λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος

γ) Ενημερώνουμε τους βαμβακοπαραγωγούς ότι δεν θα γίνουν παραλαβές Συσπόρου Βάμβακος που έχει συλλεχθεί με μηχανές απογύμνωσης φυτού Βάμβακος (μηχανές Stripper).

Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως αυτές που επικράτησαν τελευταία στην Κεντρική Ελλάδα, δύναται σε συνεννόηση με το συνεργαζόμενο εκκοκκιστήριο του κάθε παραγωγού να υιοθετηθούν διαφορετικές πρακτικές κατά τη συγκομιδή και παραλαβή του προϊόντος.

Παρακαλούμε για τη συνεργασίας σας και την υποστήριξή σας στην προσπάθεια την Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος για την αναβάθμιση της Ελληνικής Βαμβακοκαλλιέργειας.

Ευχόμαστε καλή συγκομιδή!

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΕΒ.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2020 08:27!!

Οι ίδιοι οι εκκοκιστες δεν θέλουν την διαβάθμιση της ποιότητας. Οι ίδιοι οι εκκοκιστες δεν έχουν όραμα. Δεν τους κόβει ώστε να κερδίσουν περισσότερα ,μέσω της ποιότητας κ ανσγνωριαημοτητας του ελληνικού βαμβακιού...αλλά πώς να κοροιδεψουν τους παραγωγούς κ τους φάνε λεφτά από την τιμή.

Απάντηση

05-10-2020 19:17Γιαννης

Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα απ όλα αυτά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία