BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Στα 80 σεντς το βαμβάκι, μισοτιμής αγόρασε η εγχώρια εκκόκκιση

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Έλληνες παραγωγοί που μπόρεσαν να κλείσουν τη σεζόν με τιμές στο σύσπορο οι οποίες υπερβαίνουν τον κανόνα που υπαγόρευσε η εγχώρια εκκόκκιση πέριξ των 42 λεπτών το κιλό, την στιγμή που η διεθνής αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να σπάσει τις αντιστάσεις των 80 σεντς η λίμπρα.

84430d2bbb96c9200d2a21b361c53b9c_2

45
17

Από 39 λεπτά στα παραγωγικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας μέχρι τα 42 λεπτά νοτιότερα τα φιξαρίσματα για την πλειοψηφία των παραγωγών, σε μια πραγματικότητα που διαμορφώνει εξόφθαλμες αντιφάσεις. Συγκεκριμένα, η διεθνής τιμή σημείωσε το 2020 τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάκαμψης από το 2010, κλείνοντας τη χρονιά σε επίπεδο 13% πάνω από το 2019. Την ίδια στιγμή, οι συσσωρευμένες πωλήσεις της περιόδου 2020/21 είναι και αυτές βελτιωμένες στα 11.383 εκατ. δεμάτια από τα 11.228 εκατ. δεμάτια του 2019 και από τον μέσο όρο της πενταετίας που διαμορφώνεται στα 9.065 εκατ. δεμάτια. Ήδη οι πωλήσεις έχουν καλύψει το 78% των εκτιμήσεων του USDA για την υπό εξέλιξη εμπορική περίοδο και η νέα έκθεση του USDA που θα δημοσιευτεί στις 12 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα καταγράψει μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων εκτός Κίνας.

Όλα αυτά λοιπόν δίνουν μια ώθηση στη διεθνή αγορά βάμβακος που έχει κατοχυρώσει στήριγμα στα 77,5 σεντς η λίμπρα, με τις αντιστάσεις για τα συμβόλαια Μαρτίου του 2021 στα 80 σεντς, όσο τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου βρίσκονται ήδη πάνω από το επίπεδο των 80 σεντς.

Στην περίπτωση των Ελλήνων παραγωγών βάμβακος, αυτοί μετρούν δύο απανωτές χρονιές κατά τις οποίες πληρώθηκαν σε ιστορικά χαµηλές τιµές για την πρώτη ύλη που εφοδίασαν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, µε τα φιξαρίσµατα που έκλεισαν την τελευταία εβδοµάδα του έτους να μην ξεπερνούν τα 42 σεντς η λίμπρα. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, η τιμή του σύσπορου βρισκόταν πάνω από τα 50 σεντς.   Σε αυτό το πλαίσιο δυναµώνουν και οι φωνές που διεκδικούν µια έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς βάµβακος, προκειµένου να µπορέσουν αφενός να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές απαιτήσεις της νέας χρονιάς, αφετέρου να παραµείνουν στην καλλιέργεια η οποία καταγράφει ήδη στρεµµατικές απώλειες από τον έντονο ανταγωνισµό από τα σιτηρά και ειδικά το σκληρό σιτάρι. Τις πρώτες εβδοµάδες του 2021 αναµένεται ότι το αίτηµα αυτό θα απασχολήσει τους επιτελείς της πλατείας Βάθη.  

Επιστρέφοντας στο διεθνές σκηνικό, το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής αναμένεται να συνεχιστεί το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας USDA, αναµένει επί του παρόντος µια ανάκαµψη στην παγκόσµια κατανάλωση στα 114 εκατ. δεµάτια για τη φετινή παραγωγή, κατά πολλούς αναλυτές µια αρκετά αισιόδοξη προοπτική. Πάντως, η παγκόσµια παραγωγή προβλέπεται να είναι περίπου 116 εκατ. δεµάτια, ήτοι τουλάχιστον 6 εκατ. δεµάτια λιγότερα σε σχέση µε αυτά που έπεσαν στην αγορά τους προηγούµενους µήνες, όσο οι παγκόσµιες εκτάσεις φαίνεται ότι βαίνουν µειούµενες και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό οφείλεται τόσο σε προβλήµατα παραγωγής στη Λατινική Αµερική, όσο και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας ιδίως στις ΗΠΑ, µε αρκετούς παραγωγούς να αναλογίζονται στροφή προς το καλαµπόκι ή τη σόγια.

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2021 10:27Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο

Ο κλέψας, του κλέψαντος, οοοοοο παλιοκλεφταραίοι!!!!!!!!!! φωνάζει ο αγρότης https://www.youtube.com/watch?v=7qXw-f8FTb4

Απάντηση

09-01-2021 17:24Τζόκερ

Ο εκκοκιστής ωρύεται για την πίστωση και απειλεί, λες και χάνει από αυτό το αλισβερίσι. Οι εκκοκιστές τους δίνουν με πίστωση λιπάσματα, σπόρια και φάρμακα σε τιμές πιο υψηλές (π.χ. από 50 ευρώ πάνε ένα φάρμακο στα 70 ευρώ, χρεώνουν όσο θέλουν τον παραγωγό) από ό,τι τα δίνουν οι γεωπόνοι έξω στην αγορά. Από εκεί, λοιπόν, βγάζει τεράστιο κέρδος ο εκκοκιστής γιατί θα έχει να πάρει πολύ περισσότερα από τον αγρότη, την ώρα που θα παραδώσει το βαμβάκι. Έπειτα τον δεσμεύει και αναγκάζεται ο αγρότης να πάει το προϊόν του εκεί και να το παραδώσει εν λευκώ και με τους όρους του εκκοκιστή. Δεύτερη φορά εκμετάλλευση του αγρότη. Του δίνει ό,τι τιμή θέλει. Είναι δέκα φορές χειρότεροι από τους τοκογλύφους οι εκκοκιστές που δίνουν πίστωση. Και γι' αυτό θα δίνει με πίστωση, γιατί το κέρδος είναι πολλαπλάσιο από μια απλή κατάθεση στην τράπεζα. Έτσι θα κάνει την μεγάλη μπάζα για να έχουν και τα δισέγγονά του και ο αγρότης θα χαθεί. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ζούγκλα. Μην ψάχνεις για δικαιοσύνη, πράσινο σκουλήκι.

Απάντηση

09-01-2021 06:54Ο πράσινος σκώληξ

Κύριε εκκοκιστά, παρατηρώ μετά λύπης ότι δεν καταλάβατε ότι μίλησα με την ιδιότητα του σκώληκος του βάμβακος, παρατηρητή της αγροτικής πραγματικότητας και όχι ως αγρότης. Τα μάτια σας όμως βλέπουν ό,τι θέλουν και το στόμα σας λέει αυτό που θέλει και πιστεύει για τους αγρότες, ότι δηλαδή τους υπολογίζετε ως σκουλήκια. Η μαγκιά σας, κύριε εκκοκιστά, είναι να κάνετε την μπάζα σας όσο σας παίρνει και μετά να τα κλείσετε τα εκκοκκιστήρια και να αράξετε διακοπούλες στο Ντουμπάι (που είναι και επίκαιρο). Σας συγχαίρω γιατί δεν υπάρχει κανείς που να σας σταματήσει σε αυτήν την αγορά από την αισχροκέρδεια. Ανύπαρκτες κρατικές δομές για την προστασία των αγροτών, μια δικαιοσύνη που εθελοτυφλεί και μη οργανωμένοι αγρότες. Από τα δε ορθογραφικά, διαπιστώνω ότι ούτε μια αίτηση δεν θα μπορείτε να συμπληρώσετε μόνος σας για επιδότηση κατασκευής θερμοκηπίου. Την βοήθεια άλλων θα χρειαστείτε και ίσως ενός μορφωμένου πράσινου σκουληκιού, σαν και εμένα. Βέβαια, όπως γνωρίζετε ακόμα και τα σκουλήκια, ακόμα και τα πτηνά του ουρανού και τα υδρόβια του καναλιού, ακόμα και οι άτιμοι εκκοκιστές ζουν από την πλάτη των αγροτών. Κι ως ταπεινός σκώληξ, προδότης των αγροτών δεν θα γίνω. Σας εύχομαι bad luck στα σχέδιά σας και ελπίζω να μην βρείτε αρωγούς αλλά πολλά εμπόδια, με πρώτο τον ίδιο τον Θεό.

Απάντηση

08-01-2021 23:42εκκοκιστης

Αγαπητέ πράσσινε σκώληξ, Αξιολογος ο αλληγορικος τροπος που παρομοιαζεται τους αγροτες σαν κακομοιρικα σκουληκακια!δυστυχώς η πραγματικοτητα και για αυτη τη σεζον θα είναι οπως την περιέγραψα!αργοτερα ίσως αλλάξει....μεχρι να βρειτε τις καινουργιες καλλίεργειες να τις πιστεψετε να τις ξεκινησετε και να προκοψετε θα έχει περάσει τουλαχιστον μια δεκατία !!!ως τοτε εμεις θα έχουμε κάνει τα κουμάντα μας για να μη σας έχουμε ανάγκη!!!μπορεί να μην ξέρουμε να φυτέψουμε μία ντομάτα αλλά μπορουμε και ξέρουμε να στησουμε ένα θερμοκηπιο που θα παράγει ντομάτα χωρίς να παρακαλάμε τον αντιστοιχο εκκοκιστη για να μας στείλει λιπασματα και σπόρια να ξεκινήσουμε!αυτή είναι μία πολύ βασική διαφορά μας!!!!στη παρούσα φάση ομως μας έχετε ανάγκη όσο περισσότερο!και για να επανέλθω στα βασικα ...αν δεν σας αρεσει οπως πληρώνουμε μην ξαναβάλετε βαμβάκι!!!μην ξαναζητησετε πιστωση!και μην παραδωσετε το προιον σας αν δεν σας αρέσουν οι τιμές μας!!!!!δυστυχώς ούτε ένας δεν υπάρχει που μπορεί να κάνει τα παραπάνω!!! του χρόνου ετοιμαστείτε για χαμηλότερες τιμές διότι η πίστωση έχει μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις μας!!!

Απάντηση

08-01-2021 19:30ο πράσινος σκώληξ

Μεγαλειότατε, κύριε εκκοκιστά!!! Προσκυνώ τον πολυχρονεμένο αρχικλέφταρο των ταπεινών αγροτών. Τα σέβη μου! Ζητώ την άδεια να μιλήσω ως σκώληξ του βάμβακος και να σας διαφωτίσω για θέματα που, δυστυχώς, η αφεντιά σας δεν γνωρίζει λόγω της απόστασης του θρόνου σας από τα βαλτοχώραφα των αγροτών, αυτών των ελεεινών ανθρωπάριων που τόλμησαν να σας κακολογήσουν, πολυχρονεμένε! Που να τους φάει ο τετράνυχος τις παραγωγές, για να ησυχάσει η ψυχούλα σας!!! Αχ, σουλτάνε μου, σκουληκάκι είμαι το βαριόμοιρο και ελπίζω να μην με πατήσετε με αυτά που θα σας πω. Ξέρετε, ο Αλλάχ και όλοι οι Απόστολοι να με σώσουν!, εκείνοι οι έρμοι οι αγρότες δεν έρχονται ένα μήνα στο χωράφι. Μισό χρόνο παλεύουν για εκείνο το σποράκι που φυτεύουν και τρέμει το φυλλοκάρδι τους τον καιρό, μην το σαπίσει ή το ξεράνει. Μετά ποτίσματα, τσαπίσματα, σκαλίσματα, ραντίσματα μέχρι την ώρα που πρέπει, για να δώσει μια καλή παραγωγή, ώστε με τα λεφτά να πληρώσει πρώτα τα έξοδα και μετά, αν μείνει κάτι από όσα ελέησε η πολυχρονεμένη αφεντιά σας, που να με κόβει ο Θεός μέρες και να σας δίνει λίρες, να ταΐσει τα παιδάκια του. Και απ' το τσαρδάκι που μου χαρίσατε, πολυχρονεμένε, δίπλα στο κανάλι, είδα ότι όλοι τους σαν μακάκες φέτος μαζεύανε μπαρούτι το βαμβάκι. Σκέφτηκα να τους φωνάξω, κουβέντα να τους πω, πως αγγούρι θα του δώσετε φρέσκο και δροσερό. Καλά τα’ ξύνατε’ είκοσι χρόνια και, πολυχρονεμένε πρώην γύφτε, και πίνατε το αίμα τους, χωρίς νυχάκι να λερώσετε. Τώρα είστε ανώτερος, σοφός, μεγαλοδύναμος, έχετε λάμψη γύρω στην κεφαλή σας, δίνετε πίστωση τρανή να βγουν τα ζώα που βυζαίνετε σαν τσιμπούρι σε νέο γύρο εργασιών. Αλί τρισμέγιστε, αλί και τρισαλί!! Έλεος δείξτε και μην περιφρονείτε τους δούλους σας!!! Θα ρθει η μέρα που δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες και τότε να σας δω… αχ, αγά μου, ποιον θα φοβερίζεις και σε ποιον θα πουλάς τσαμπουκά; αξιολύπητος θα σαι, γιατί δεν ξέρεις ούτε μια ντομάτα να βάλεις στη γη για να θρέψεις το τομάρι σου. Θα σου πω τότε ποια τηλέφωνα θα χτυπήσουν. Μετά τιμής, ο σκώληξ

Απάντηση

07-01-2021 04:54εκκοκιστης

Αγροτες θα μας τρελανετε??? καλλιεργειτε βαμβακι με τις δικες μας πιστωσεις σε χρημα και εφοδια,μας κουβαλατε βρεγμενα βαμβακια και ένα άλλο σωρο λαμογιές.παίρνετε την καλύτερη επιδότηση για αγροτικό προιόν,δουλέυετε το πολύ ένα μήνα το χρόνο και θέλετε και καλύτερες τιμές???ή ψαχνετε για μαλάκες ή δεν αντιλαμβάνεστε τι σας γίνετε!εάν είστε μάγκες ελάτε να κλείσετε τα εκκοκιστήρια τι κάθεστε και μας τα ζαλίζετε,να δούμε ποιος θα βγει ο χομένος.Στην τελική δεν πιέζουμε κανέναν με το ζόρι να βάλει βαμβάκι.ποτέ και ξεναβάλετε !!!!!αλλά σε τρεις μήνες θα χτυπάνε τα τηλέφωνα για να στείλουμε προκατοβολές και σπορια για να ξανασπείρετε!!!! Αυτές τι τιμές μπορούμε να δώσουμε !!!!αν δεν σας κάνουν αλλάξτε καλλιέργεια!!!όποιος θέλει υψιλότερη τιμή στην επόμενη σεζόν να μας το πει πριν παραδώσει το βαμβάκι και αν συμφωνησουμε καλώς,αλλίως να το το κρατήσει για παρτι του και να το κάνει ότι θέλει(εφοσον δεν μας χρωστάει σε προιον απο τις πιστώσεις που δίνουμε).αυτα είναι τα δεδομένα και σε οποιον αρέσουν!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-01-2021 15:09Μάνος

Ας στηρίξουν και τους βαμβακοπαραγωγούς η κυβέρνηση.. Ας μας δώσουν το 30ρι που ακούγετε.. Όπως στήριξαν τους κτηνοτρόφους πριν 2 μήνες.. Και εκείνοι είχαν χασούρα λόγο covid και πουλάνε το πρόβειο γάλα 97λεπτα.. Και οι ελεοπαραγογοι στηριχτηκαν από την κυβέρνηση ενώ πούλησαν όλοι το λάδι σε καλή τιμη.. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί.. Μήπως είναι καιρός να στηρίξει η κυβέρνηση και τους βαμβακοπαραγωγούς πού μαζί με τις οικογένειες τούς είναι πανό από ένα εκατομμύριο κόσμος..?? ??

Απάντηση

06-01-2021 12:52 Agrotis

θαλα να δωνε ενίσχυς τάχα ,τι το μολογαει κ δε το φτιαν; ουλ η παραγωγή απ το νήμα μήτε για τ αλεστηκα δεν επιασαν. φτιανουν σαν τον έμπορο με τα ψαλίδια απ εταζε όλνους με τα καπαρο για να παρ το μαλλί,

Απάντηση

05-01-2021 14:03patsioyras athanasios

ας δωσουν το 30αρι στο στρ που ακουγετε και του χρονου εχει ο θεος

Απάντηση

05-01-2021 13:41Ελεος

Αν η κυβέρνηση δεν βάλει όρια στην ασυδοσία των εκκοκιστων ,τότε πρέπει μόνοι μας μα πολεμήσουμε κ να πάρουμε ότι μας ανήκει. . μπλόκα στα εκκοκιστηρια για αρχή , να μην παραδώσουν εμπόρευμα , να εκτεθούν οικονομικά στους πελάτες τους , εμείς χαμένοι είμαστε ,να χαθούν κ αυτοί τώρα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία