BACK TO
TOP
Βιομηχανική Ντομάτα

Αύξηση 35% στις εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας με τιμή βάσης τα 150 ευρώ

Στροφή στη βιοµηχανική ντοµάτα προεξοφλούν αρκετοί συντελεστές της εν λόγω αγοράς, µε παραγωγούς που διαθέτουν τον εξοπλισµό, την τεχνογνωσία και την εµπειρία αυτής της απαιτητικής καλλιέργειας να την προτιµούν φέτος έναντι του βαµβακιού.

22-35_pin_39

Πέτρος Γκόγκος

1446
0

Οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση εκτάσεων της τάξης του 35%, κάτι που θα επανέφερε τα αφιερωµένα στη βιοµηχανική ντοµάτα στρέµµατα στα επίπεδα του 2021.

Τα 150 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα ντοµάτας, στα 5 brix αποτελούν το βασικό κίνητρο γι’ αυτή τη µαζική επιστροφή στην καλλιέργεια. Αν και οι µεγάλες βιοµηχανίες δεν έχουν ανακοινώσει επίσηµα τιµοκαταλόγους, στους κάµπους έχει διαρρεύσει αυτή η τιµή βάσης, µε την τελική τιµή να διαµορφώνεται βάσει των πριµ εποχικότητας (υψηλότερη στις αρχές και στο τέλος της συγκοµιδής) και της απόστασης από τα εργοστάσια. Οι επίσηµοι τιµοκατάλογοι αναµένονται το επόµενο διάστηµα και πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Η τιµή βάσης πέρυσι ήταν στα 120 ευρώ ο τόνος. Όπως αναφέρει ο Αστέριος Σαπουνάς του συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ, η αύξηση των τιµών αποδίδεται τόσο στα αυξηµένα κόστη καλλιέργειας όσο και στην ιδιαίτερα αυξηµένη ζήτηση που γνωρίζει η σάλτσα ντοµάτας, ιδίως στο εξωτερικό. Σε συνδυασµό µάλιστα και µε τη µειωµένη περσινή παραγωγή (λόγω µείωσης εκτάσεων) τα αποθέµατα των βιοµηχανιών φαίνεται πως είναι εξαντληµένα, γεγονός που εντείνει τον µεταξύ τους ανταγωνισµό για την εξασφάλιση πρώτης ύλης.

Πάντως, τα εφόδια µε εξαίρεση το πετρέλαιο που έχει κάνει κοιλιά, παραµένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η έλλειψη εργατικών χεριών δυσκολεύει τους παραγωγούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία