BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Από την Μύκονο στα πέραντα της γης, οι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου

Πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο φιλοδοξεί να δημιουργήσει η expert Αννίτα Ζάχου, που σπούδασε στη Jaen, γύρισε τον κόσμο και σήμερα διδάσκει στη Μύκονο.

IMG_20200420_145907_2

11
0

Γαστρονομική περιήγηση ανά την Ελλάδα μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της μπορούν να κάνουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Μύκονο με τη συμβολή της Mykonos Olive Oil Tasting.

Πρόκειται για μια εταιρεία εκπαίδευσης που εδρεύει στο Κυκλαδίτικο νησί παρέχοντας σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη γευσιγνωσία ελαιολάδου, τη μεσογειακή διατροφή και την ολιστική υγεία και ευεξία για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά και για τους καταναλωτές, τα παιδιά και τους επαγγελματίες της εστίασης. Η Αννίτα Ζάχου, εμπνεύστρια και ιδρύτριά της, είναι γεωπόνος, επαγγελματίας γευσιγνώστρια ελαιολάδου, τεχνικός σύμβουλος διασφάλισης ποιότητας και παραγωγής ελαιολάδου, γαστρονομικός σύμβουλος επαγγελματιών της εστίασης, holistic wellness coach, αρθρογράφος και εκπαιδεύτρια. Κυρίως όμως προέρχεται από οικογένεια παραγωγών ελαιολάδου από την Καλαμάτα και από τότε που θυμάται τον εαυτό της παίζει ή σκαρφαλώνει σε κάποιο από τα χιλιάδες ελαιόδεντρα της Μεσσηνιακής γης.

Το πάθος για το ελαιόλαδο και τη γαστρονομία οδήγησε την Αννίτα Ζάχου να αναζητήσει βαθύτερη γνώση και να γίνει πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου το 2012. Μερικά χρόνια αργότερα τιμήθηκε με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας να παρακολουθήσει την πιο αναγνωρισμένη εκπαίδευση στη γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Πανεπιστήμιο της Jaen στην Ισπανία, από την οποία κατέχει τον τίτλο του Expert in Virgin Olive Oil Tasting. Είχε εργαστεί για είκοσι χρόνια σε μεγάλες εταιρείες σαν διευθύντρια εκπαίδευσης προτού αποφασίσει να μετακομίσει μόνιμα στη Μύκονο. Ένα νησί που μπορεί να μην έχει σημαντική ελαιοκαλλιέργεια, ούτε καν ελαιοτριβείο, ενώ δεν φημίζεται για τον γαστρονομικό του τουρισμό.

Όμως η αποδοχή και η εκτίμηση που έλαβε από τους επισκέπτες της η γευσιγνωσία ελαιολάδου στο νησί απέδειξε πως η εμπειρία που «μυρίζει Ελλάδα» μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής σε κάθε προορισμό.

Διδάσκει το πάντρεμα με το φαγητό

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια εικονική περιήγηση ανά την Ελλάδα δοκιμάζοντας ποικιλίες ελαιολάδου από κάθε γωνιά της χώρας, ανακαλύπτοντας τα διαφορετικά αρώματα και τις γεύσεις τους. Περιλαμβάνεται και δοκιμή ελαττωματικών ελαιολάδων για να μάθουν οι συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν τη διαφορά ενώ το πάντρεμα ελαιολάδου και φαγητού αποδεικνύει πώς μια ποικιλία μπορεί να υποβαθμίσει ένα πιάτο ή απλώς να το απογειώσει.

Σύμφωνα με την κυρία Ζάχου, μόλις δοκιμάσει κανείς ένα εκπληκτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σ’ αυτό που συνήθιζε να τρώει πριν. Επίσης μέσα από αυτή την εκπαίδευση οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα αρώματα του ελαιολάδου, να το αξιολογούν με βάση το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και να γνωρίζουν ποιο ελαιόλαδο πηγαίνει καλύτερα με τα ψάρια και ποιο ενισχύει τη γεύση του κρέατος. Παράλληλα το εργαστήριο διδάσκει τους τρόπους αποθήκευσης του ελαιολάδου έτσι ώστε η γεύση του να παραμένει όσο πιο άθικτη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το να μάθει κανείς πώς να γεύεται, να επιλέγει και να συνδυάζει το ελαιόλαδο με το φαγητό είναι μια πολύτιμη γνώση, όπως σημειώνει η κυρία Ζάχου, διότι το ελαιόλαδο αποτελεί το πιο βασικό καθημερινό μαγειρικό συστατικό, το οποίο προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το, το πιο νόστιμο και υγιεινό άρτυμα στον κόσμο ικανό να νοστιμέψει κάθε μαγειρική δημιουργία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία