BACK TO
TOP
Farming

Πρωτοπορεί στη σύγχρονη προβατοτροφία η Μιλιόρα Φαρμ

Για εκατοντάδες χρόνια η παραδοσιακή εκτροφή προβάτων σε μικρά κοπάδια, ήταν αυτή που στήριζε την ελληνική ύπαιθρο ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πτώση στην παραδοσιακή προβατοτροφία γιατί, εκτός των άλλων, δεν υπάρχουν νέοι βοσκοί πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τους παλαιούς και να εξελίξουν τον κλάδο.

miliora-farm

1151
2

Σήμερα δημιουργούνται εκσυγχρονισμένα προβατοστάσια που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των προβάτων και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Μια πρόταση για την μετάβαση σε αυτή την νέα εποχή προβατοτροφίας έρχεται να δώσει η Μιλιόρα Φαρμ, μια πρότυπη μονάδα προβατοτροφίας η οποία μέσω της επιστημονικής έρευνας και της εξειδίκευσης που έχει συλλέξει, δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύει με γενετικό υλικό τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους που επιθυμούν να βελτιώσουν το κοπάδι τους και να αυξήσουν την γαλακτοπαραγωγή και ως εκ τούτου το κέρδος τους.

«Η μετάβαση αυτή από την παραδοσιακή εκτακτική εκτροφή, στη σύγχρονη ελεγχόμενη αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική κτηνοτροφία», αναφέρει ο διευθυντής της μονάδας, Χρήστος Κολοκούρης.

Η διεθνής προοπτική της φέτας και η ανάγκη των κτηνοτρόφων για υψηλές παραγωγές από υγιή και ανώτερα γενετικά ζώα, έδωσε την  ιδέα στον Χρήστο Γιαννόπουλο, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος πήρε την απόφαση  να επενδύσει στον νομό Αχαϊας, κατασκευάζοντας μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής προβάτων στο Καγκάδι.


Αυτά που διαφοροποιούν την Μιλιόρα Φαρμ είναι:

-Η ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση όπου καταγράφεται και αξιολογείται καθημερινά η παραγωγή γάλακτος του κάθε ζώου ξεχωριστά.

-Η τεχνητή σπερματέγχυση, όπου επιτρέπει την αναγνώριση των γονιών  του κάθε αρνιού που γεννιέται στην μονάδα και κατά συνέπεια διευκολύνεται η επιλογή των ανώτερα γενετικά ζώων.

-Η τεχνητή γαλουχία των αρνιών.

-Οι άριστες συνθήκες διαμονής για την  ευζωία του ζωικού πληθυσμού.

Η Μιλιόρα Φαρμ κατόπιν των αυστηρών κριτηρίων που έχουν οριστεί από την ομάδα γενετικής επιλογής διαθέτει προς πώληση αρνάδες και κριάρια φυλής Λακόν είτε Χίου για αναπαραγωγή. Τα προς πώληση ζώα συνοδεύονται από την Ατομική Καρτέλα Ζώου όπου αναφέρονται τα γενεαλογικά και παραγωγικά στοιχεία. Κάθε ζώο διαθέτει μοναδικό αριθμό για την αποφυγή ανεπιθύμητων αιμομιξιών στο κοπάδι.

Η μονάδα εκτρέφει 2200 ζώα γαλακτοπαραγωγής ενώ η δυναμικότητά της φτάνει τα 3.000 λίτρα γάλακτος ημερησίως. Παράλληλα διαθέτει 1500 βελτιωμένα ζώα προς πώληση ετησίως. Για τον άρτιο σχεδιασμό των κτηρίων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε Γαλλία, Ισπανία και Ισραήλ. Η μονάδα διαθέτει αρμεκτήριο 72 θέσεων με δυνατότητα αρμεγής 500 ζώων ανά ώρα. H μονάδα διαθέτει επίσης δικό της κτηνιατρείο άρτια εξοπλισμένο για τη διενέργεια χειρισμών ρουτίνας αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Το αναθρεπτήριο των αρνιών βρίσκεται σε έναν κλιματιζόμενο χώρο 300m2 ώστε να επικρατούν άριστες και ελεγχόμενες συνθήκες για τα ζώα τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Διαθέτει 4 διαμερίσματα με συνολική χωρητικότητα 500 αρνιά σε κάθε γέννα τα οποία έχουν 24ωρη πρόσβαση σε μηχανές τεχνητού θηλασμού. Το κτήριο αρνάδων 2.300 μ2 είναι χωρητικότητας 1.200 ζώων, ενώ το κτήριο των αρμεγομένων 6.000 μ2 και χωρητικότητας 2.200 ζώων. Το κτήριο κριαριών, 500 μ2 με 16 διαμερίσματα και χωρητικότητα 160 ζώων.


Έλεγχος και υγεία των ζώων πριν την πώληση:

-Ορολογικός έλεγχος για την προϊούσα πνευμονία, ένα μήνα πριν την ημερομηνία αναχώρησης.

-Γονοτύπιση των κριαριών για την τρομώδη νόσο σε 3 γονιδιακούς τόπους, όπου όλα είναι γονότυπος κατηγορίας scrapie 1.

-Τα θηλυκά είναι ανθεκτικά στην τρομώδη νόσο κατηγορίας scrapie 1 και 2.

-Εμβολιασμός των αρνάδων για το μελιταίο πυρετό και ορολογικός έλεγχος των κριαριών.

Σημειώνεται τέλος πως η μονάδα είναι ανοικτή σε επισκέψεις από σκτηνοτρόφους, για την ανταλλαγή απόψεων και για να δουν οι ενδιαφερόμενοι από κοντά τα ζώα και την παραγωγική διαδικασία. Άλλωστε η Μιλιόρα Φαρμ βρίσκεται εγκατεστημένη στην κατάλληλη τοποθεσία, όχι μόνο κλιματολογικά και λειτουργικά αλλά και εμπορικά, λόγω της εύκολης πρόσβασης και εγγύτητας με τις αγορές διάθεσης των προϊόντων της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συζητήσουν με τους ανθρώπους της Μιλιόρα Φαρμ τις ανάγκες τους για βελτίωση του κοπαδιού τους ώστε να παραγγείλουν εγκαίρως τα ζώα που χρειάζονται. Στις παραγγελίες ζώων τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Με την επίσκεψη στο διαδικτυακό χώρο www.miliorafarm.gr θα εντυπωσιαστείτε με την αρτιότητα των εγκαταστάσεων, θα γνωρίσετε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια, ενώ θα συλλέξετε αναλυτικότερες πληροφορίες για την παραγωγική διαδικασία.

Στόχος της Μιλιόρα Φαρμ είναι η δημιουργία ενός κοπαδιού που θα αποτελείται από ζώα υγιή, καθαρόαιμα και με υψηλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής και ζώων αναπαραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Μέσα από τη γενετική επιλογή, το ζωικό κεφάλαιο της Φάρμας όχι μόνο θα διπλασιαστεί αλλά θα αποτελείται από πρόβατα εξαιρετικών προδιαγραφών.


Δείτε εδώ τη παρουσίαση της Μιλιόρα Φαρμ

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-04-2023 10:52Ντοβας Σπύρος

Θα ήθελα να ενημερωθώ για την τιμή των αρναδων Λανκον..!

Απάντηση

23-07-2021 10:29Nikos Zafeiropoulos

Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τις τιμές των αρναδων λακόν. Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές