Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Νέα τεχνολογία σε θερμοκήπια της Organic Electronic Technologies υπόσχεται αύξηση της παραγωγής σε κηπευτικά

Μια νέα τύπου επικάλυψη των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, που υπόσχεται αύξηση της παραγωγής κηπευτικών, όπως οι τομάτες και οι πιπεριές, σε ποσοστό έως και 20%, κατασκεύασε η εταιρεία «Organic Electronic Technologies» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

απο_τη_συνεντευξη_τυπου

Λεωνίδας Λιάμης

374
1

Η νέα τεχνολογία, ωστόσο, φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, ακόμη, για να μπορέσει να έχει πρακτική εφαρμογή σε εκτεταμένη κλίμακα διότι αυτή τη στιγμή το κόστος εγκατάστασης του υλικού -παρά την τάση μείωσης- του κυμαίνεται σε 700- 800 ευρώ το τ.μ. και την καθιστά απαγορευτική.

Η επικάλυψη θερμοκηπίου με οργανικά φωτοβολταϊκά, όπως τονίστηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέλιο Λογοθετίδη, γίνεται για πρώτη φορά διεθνώς με υλικά που παράγονται από την «ΟΕΤ», τα οποία είναι εύκαμπτα, ελαφρά και ευνοούν τη βλαστική ανάπτυξη και απόδοση της καλλιέργειας, καθώς με τη χρήση τους δεν επιτυγχάνεται μόνο η παραγωγή ενέργειας, αλλά και η σκίαση που βοηθάει και στο δροσισμό των θερμοκηπίων.

Οι προοπτικές και τα αναμενόμενα οφέλη από την εγκατάσταση ΟPV’s, σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, παρουσιάστηκαν με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού Agrtotica και τη συνεργασία που συνήψαν η ΟΕΤ κι η εταιρεία Γεωθερμική, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Agrores, που διερευνά  «τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών από την εφαρμογή σε θερμοκήπια οργανικών φωτοβολταϊκών».

«Το ενεργειακό κόστος σε ένα θερμοκήπιο, αναλόγως με το είδος της καλλιέργειας, μπορεί να φθάσει έως και το 30% του συνολικού κόστους, εάν μάλιστα υπάρχουν ανάγκες κλιματισμού, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων παραθύρων και ούτω καθ’ εξής», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Γεωθερμική», Γιάννης Μπάτσης. Πρόσθεσε δε, πως τα περιθώρια αξιοποίησης των OPV’s στην αγροτική παραγωγή είναι πολύ σημαντικά, διεθνώς, καθώς τα εύκαμπτα και πλήρως ανακυκλώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά, μπορούν να προσαρμοστούν σε επιφάνειες θερμοκηπίων αλλά και κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, μειώνοντας ή αντικαθιστώντας την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.

Όσον αφορά στο υψηλό κόστος αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η μαζική τους παραγωγή. Για μία παραγγελία άνω των 10.000 τ.μ., σήμερα, το κόστος είναι μεταξύ 700-800 ευρώ/τ.μ., το οποίο άμεσα, με πρόσθετες επενδύσεις που κάνει η «ΟΕΤ», θα μειωθεί στα 500 ευρώ/τ.μ., τονίστηκε και επισημάνθηκε πως με την εξασφάλιση ιδιώτη επενδυτή και τη δυνατότητα κάθετης αύξησης της παραγωγής, το κόστος υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σημαντικά, όπως συμβαίνει με κάθε καινοτόμο προϊόν.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών, όπως υποστήριξε ο κ. Λογοθετίδης, υλοποιείται σε μία χρονική φάση που η «ΟΕΤ» βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές από την Κίνα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο να εξασφαλίσει τα περίπου 30-40 εκατ. ευρώ, επενδυτικά κεφάλαια που απαιτούνται για να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε 1 εκατ. τ.μ., OPV’s το έτος, από 50.000 τ.μ. ανά έτος που είναι σήμερα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 19:22Rosi

Η προσφορά μας αφορά άτομα και επαγγελματίες. Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να ανταποκριθείτε στις επείγουσες και απρόβλεπτες δαπάνες σας, έχουμε τη δυνατότητα να σας χορηγήσουμε δάνεια χωρίς έρευνα πίστωσης και με πολύ ελκυστικούς όρους. Η προσφορά μας είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Απλά προσδιορίστε το ποσό που θέλετε να δανειστείτε καθώς και τη διάρκεια αποπληρωμής που σας ταιριάζει και παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο helpdesk: +33631825092 ή μέσω ταχυδρομείου: sonimexfinance.77@gmail.com για να υποβάλετε το αίτημά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία