BACK TO
TOP
Farming

Οι αλλαγές στα ζιζάνια προϋποθέτoυν νέα χημεία για τα σιτηρά

Μπορεί οι τεχνολογίες πληροφορικής στη γεωργία να εφοδιάζουν τους παραγωγούς με νέα εργαλεία, ωστόσο η αύξηση της ανθεκτικότητας των ζιζανίων και οι κλιματικές αλλαγές δυσχεραίνουν τις αποφάσεις τους.

3__Zizanoktonia

Γιώργος Κοντονής

32
1

Παλιά οι εταιρείες εισροών εξέταζαν 2.000 ενώσεις δραστικών για να αναπτύξουν ένα ζιζανιοκτόνο. Πλέον πρέπει να εξετάσουν 160.000 και να ξοδέψουν ένα ποσό που υπολογίζεται περί τα 280 εκατ. ευρώ καθώς η χηµεία έχει κορεστεί. Σε συνδυασµό µε την ανθεκτικότητα που έχει εµφανιστεί στο 65% των ζιζανίων και τις κλιµατικές συνθήκες που αλλάζουν τη φυσιολογία τους και τις ιδιότητές τους, η σωστή επιλογή ζιζανιοκτόνου και η ρύθµιση παραγόντων από τα µπεκ µέχρι τον τρόπο κατεργασίας του εδάφους, µοιάζει για τους παραγωγούς σιτηρών ως η πιο σπουδαία απόφαση που θα πάρουν µέσα στη χρονιά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ του σχετικού φακέλου της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Από τη µία, η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη γεωργία έχει εφοδιάσει τους παραγωγούς µε νέα εργαλεία που επιτρέπουν την πιο τακτική και ορθολογική κατανοµή των διαθέσιµων πόρων και εισροών. Από την άλλη, την κατάσταση έρχονται να δυσκολέψουν έτι περαιτέρω οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά µε τους περιορισµούς στη φυτοπροστασία και το ακόµα πιο αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο που θέλει να επιβάλει στην αγροτική οικονοµία. Παράλληλα, φαινόµενα όπως η ξηρασία και ο καύσωνας που είναι όλο και πιο συχνά, εκτιµάται πως θα παρατείνουν τη µακροβιότητα των σπόρων των ζιζανίων στο έδαφος, µε όποιες συνέπειες στις καλλιέργειες. Έναν οδηγό για το πώς θα µπορέσουν οι παραγωγοί σιτηρών να αντιµετωπίσουν τα σηµαντικά ζητήµατα της ζιζανιοκτονίας τώρα που ασχολούνται µε µεταφυτρωτικές φροντίδες, δίνει ο οµότιµος καθηγητής Ζιζανιολογίας, Ηλίας Ελευθεροχωρινός (σελ. 14). Ο ίδιος συνιστά µεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στο βαθύ όργωµα του εδάφους αλλά και στην εναλλαγή του ζιζανιοκτόνου τουλάχιστον µέσα στην τριετία χρήσης και όσο είναι ακόµα αποτελεσµατικό, προς αποφυγήν εξελίξεων ανθεκτικότητας. 





Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 19:11Rosi

ail.com Η προσφορά μας αφορά άτομα και επαγγελματίες. Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να ανταποκριθείτε στις επείγουσες και απρόβλεπτες δαπάνες σας, έχουμε τη δυνατότητα να σας χορηγήσουμε δάνεια χωρίς έρευνα πίστωσης και με πολύ ελκυστικούς όρους. Η προσφορά μας είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Απλά προσδιορίστε το ποσό που θέλετε να δανειστείτε καθώς και τη διάρκεια αποπληρωμής που σας ταιριάζει και παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο helpdesk: +33631825092 ή μέσω ταχυδρομείου: sonimexfinance.77@gmail.com για να υποβάλετε το αίτημά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές