BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Bεντέτα η πρόταση για μείωση 10% της αγροτικής γης για βιοποικιλότητα

Από µόνη της έστω και µια έντονη διαµάχη ανάµεσα σε γραφειοκράτες των Βρυξελλών, δεν αποτελεί είδηση, ούτε καν σχόλιο, αφού άλλωστε αυτή ποτέ δεν θα ξέφευγε από τους τύπους και το πρωτόκολλο.

farming

Πέτρος Γκόγκος

39
0

Φυσικά και ο λόγος για τον οποίο στα κεντρικά της Κοµισιόν επικρατεί ένας εκνευρισµός γύρω από τα αγροτικά δεν συνιστά νέο, αφού είναι γνωστό εδώ και καιρό πλέον, πως η θεσµική αντιµετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής θα αλλάξει το προσεχές διάστηµα.

Είδηση όµως αποτελεί ο βαθµός στον οποίο η φαντασία µερίδας αξιωµατούχων των Βρυξελλών έχει προχωρήσει, προκειµένου να βγουν οι αριθµοί της ατζέντας που έχει ορίσει η ηγεσία για το 2030 και το 2050 αναφορικά µε την κλιµατική ουδετεροποίηση της οικονοµίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια από αυτές τις σκέψεις λοιπόν είναι και η δάσωση του 10% της αγροτικής γης ώστε να προστατευθεί η βιοποικιλότητα. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ευρύτερη βούληση µιας πρότασης, η οποία δεν είναι ακόµη ξεκάθαρο αν πρόκειται για µια επίσηµη θέση και εντοπίζεται σε έγγραφο που διέρρευσε τον προηγούµενο µήνα. Εδώ επιχειρείται η µείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων ουσιών και προϊόντων θρέψης κατά 30%.

Η Γενική ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος (DG ENV) της Κοµισιόν φαίνεται πως υπογράφει το έγγραφο αυτό, για την παρουσία του οποίου µόλις ενηµερώθηκε η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) ξεκίνησε µια πρωτόγνωρη διαµάχη που δίχασε για τα καλά τα δυο τµήµατα της Κοµισιόν, αναφορικά µε το πόσες και τι έντασης δράσεις πρέπει να γίνουν για το πρασίνισµα της ευρωπαϊκής πρωτογενούς παραγωγής.

Η DG AGRI διέρρευσε ένα εσωτερικό έγγραφο που απαντά στο αρχικό ασκώντας δριµύα κριτική στις προτάσεις της DG ENV για µείωση της χρήσης δραστικών ουσιών, ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής και µείωσης των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Ορισµένοι αξιωµατούχοι, υποστηρικτές κατά τα φαινόµενα των µεταρρυθµίσεων της ∆ιεύθυνσης Περιβάλλοντος, κατηγορούν τώρα την DG AGRI για «µια καταστροφική επίθεση που θέλει να µπλοκάρει την επιχειρούµενη αλλαγή».

Σύµφωνα µε το Politico, τα ίχνη του εγγράφου δείχνουν τον διευθυντή Στρατηγικής της DG Agri Τάσο Χανιώτη ως τον βασικό συντάκτη. Μέσα σε αυτό υποστηρίζεται ότι η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ ως αυτή έχει µέχρι σήµερα, διαθέτει αρκετά εργαλεία για την εξασφάλιση της βιωσιµότητας στην ευρωπαϊκή γεωργία, χωρίς να απαιτούνται αριθµητικοί στόχοι, όπως προτείνει η DG ENV. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως µια εκ των προτέρων κακόβουλη κριτική τις ανησυχίες αναφορικά µε το κατά πόσο µπορεί η επιχειρούµενη µεταρρύθµιση να αποδώσει καρπούς.

Η µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων χαρακτηρίζεται «υπερβολική». Μάλιστα το έγγραφο υποστηρίζει πως η µείωση κατά 10% των καλλιεργούµενων εκτάσεων θα µπορούσε να µειώσει κατά 15% την παραγωγή δηµητριακών της ΕΕ, ανεβάζοντας πιθανά τις τιµές και θέτοντας σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα σε περιοχές εκτός ΕΕ, στις οποίες θα µεταφερόταν η ζήτηση για δηµητριακά στη συνέχεια».

Η άλλη πρόταση που θέλει την µεταστροφή του 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής από συµβατική σε βιολογική επίσης δέχεται κριτική, αφού σύµφωνα µε το έγγραφο της DG AGRI, κάτι τέτοιο δεν είναι απλά υπερβολικό, αλλά δεν λαµβάνει συνυπολογίζει το κενό ανάµεσα στην ζήτηση για βιολογικά φρούτα και λαχανικά που πράγµατι είναι  ισχυρή, σε σχέση µε την ζήτηση για άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπου η ανάπτυξη γίνεται µε πιο αργούς ρυθµούς. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά