BACK TO
TOP
Farming

H νέα ξεκάθαρη οδηγία για το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό

Δηλωμένοι αμπελώνες και για το standard υλικό, υποχρεωτικός ένας έλεγχος το χρόνο από τους ελεγκτές .

44-45_7_2

Ελένη Δούσκα

141
1

Με την τελευταία οδηγία σχετικά µε το σχήµα παραγωγής πιστοποίησης αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού της αµπέλου αποτυπώνεται για πρώτη φορά µε σαφή και απλό τρόπο η σχετική νοµοθεσία, µε δύο κατευθύνσεις τόσο προς τους φυτωριούχους όσο και προς τους αρµόδιους φυτοϋγειονοµικούς ελεγκτές. ∆είχνει να γίνεται µια προσπάθεια να οργανωθεί το σύστηµα παραγωγής και ελέγχου του πολλαπλασιαστικού υλικού στην αµπελουργία, µε τελικό στόχο την προστασία του παραγωγού.

Συγκεκριµένα, µε την οδηγία αυτή του υπουργείου προς τους φυτωριούχους, γίνεται για πρώτη φορά ξεκάθαρο ότι τα φυτώρια εκτός από µητρικές φυτείες πιστοποιηµένου υλικού, πρέπει να έχουν και µητρικές φυτείες  standard υλικού, δηλαδή να έχουν δηλωµένους τους αµπελώνες από τους οποίους παίρνουν τα εµβόλια, κάτι που µέχρι σήµερα δεν τηρούνταν σε όλες τις περιπτώσεις, αφήνοντας τους παραγωγούς εκτεθειµένους σε τυχόν λάθη, που δεν θα µπορούσαν να αναγνωριστούν από την αρχή. 

Στη δεύτερη κατεύθυνση, όσον αφορά τους ελεγκτές, η νέα οδηγία του υπουργείου καθιστά σαφές ότι πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον µία επίσηµη επιθεώρηση το χρόνο, από τους αρµόδιους των περιφερειακών υπηρεσιών, ακόµα και για το standard υλικό, δίνοντας έµφαση στις υποχρεώσεις που έχουν όχι µόνο τα φυτώρια, αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες ως προς τους ελέγχους, µε στόχο της νοµοθεσίας να προστατευτεί ο παραγωγός από οποιαδήποτε αβλεψία. Αναφέρεται ρητά ότι «ο έλεγχος για τους επιβλαβείς οργανισµούς καραντίνας (ενωσιακούς ή στις προστατευόµενες ζώνες) είναι αρµοδιότητα των φυτοϋγειονοµικών ελεγκτών».

Ειδικότερα, στην οδηγία µε τίτλο «Σχήµα παραγωγής πιστοποίησης αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού αµπέλου» αναφέρονται µεταξύ άλλων τα εξής:

Κατηγορίες αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού αµπέλου:

  1. Αρχικό υλικό
  2. Βασικό υλικό
  3. Πιστοποιηµένο υλικό
  4. Τυποποιηµένο υλικό (Υλικό Standard)

Μητρικές φυτείες: φυτείες (φυτώρια) που προορίζονται για την παραγωγή:

  1. εµβολιοµοσχευµάτων των εξής κατηγοριών: α) αρχικού υλικού, β) βασικού υλικού, γ) πιστοποιηµένου υλικού και δ) τυποποιηµένου υλικού (standard) και
  2. άρριζων εµβολιάσιµων ή/και άρριζων µοσχευµάτων ριζοβολίας υποκειµένων των εξής κατηγοριών: α) αρχικού υλικού, β) βασικού υλικού και γ) πιστοποιηµένου υλικού, και οι οποίες έχουν ελεχθεί επίσηµα (Τµήµατα Αγροτικής και Ελέγχων, ΤΑΑΕ) και έχουν γίνει επίσηµα αποδεκτές.

Φυτώρια: φυτείες (φυτώρια) που προορίζονται για την παραγωγή έρριζων µοσχευµάτων των εξής κατηγοριών:

  1. α) αρχικού υλικού, β) βασικού υλικού, γ) πιστοποιηµένου υλικού και δ) τυποποιηµένου υλικού (standard) για έρριζα εµβολιασµένα µοσχεύµατα

και

  1. α) αρχικού υλικού, β) βασικού υλικού και γ) πιστοποιηµένου υλικού για έρριζα µοσχεύµατα απλά υποκειµένων. και τα οποία έχουν ελεχθεί επίσηµα (Τµήµατα Αγροτικής και Ελέγχων, ΤΑΑΕ) και έχουν γίνει επίσηµα αποδεκτά.

 

Απαιτήσεις φυτωριούχων:

Α. Φυτώρια µητρικής φυτείας αµπέλου

  1. Να είναι εγγεγραµµένοι στο µητρώο του άρθρου 6 της αριθ. 2128/83966/01.08.2017 ΚΥΑ «Καθορισµός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την έναρξη λειτουργίας των φυτωριακών επιχειρήσεων µητρικών φυτειών αµπέλου.» (Β΄ 2725).
  2. Να είναι εγγεγραµµένοι στο φυτοϋγειονοµικό µητρώο.

 

Β. Φυτώρια αµπέλου

  1. Να είναι εγγεγραµµένοι στο µητρώο του άρθρου 6 της αριθµ. 2078/80743/25.07.2017 ΚΥΑ «Καθορισµός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούµενων φυτικών ειδών και των επιχειρήσεων εµπορίας του υλικού αυτού» (Β΄ 2679), ως φυτωριακές επιχειρήσεις τύπου Α (περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 2).
  2. Να είναι εγγεγραµµένοι στο φυτοϋγειονοµικό µητρώο.

Επίσηµοι έλεγχοι µητρικών φυτειών και φυτωρίων αµπέλου. Οι επίσηµοι έλεγχοι των µητρικών φυτειών και φυτωρίων αµπέλου διεξάγονται από τα ΤΑΑΕ και αφορούν στον έλεγχο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί η καλλιέργεια και το παραγόµενο από αυτές πολλαπλασιαστικό υλικό.

 

Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν:

  1. Στην διαπίστωση της ταυτότητας της ποικιλίας ή κατά περίπτωση του κλώνου,
  2. Στην ικανοποίηση των φυτοϋγειονοµικών απαιτήσεων καθώς και των µέτρων στις µονάδες παραγωγής, τον τόπο παραγωγής ή την περιοχή που θέτει η νοµοθεσία.

 

Ποικιλιακή Ταυτότητα

∆ιενεργείται τουλάχιστον µια επίσηµη επιθεώρηση στις µητρικές φυτείες που προορίζονται για την παραγωγή αρχικού, βασικού, πιστοποιηµένου υλικού και τυποποιηµένου υλικού (standard). Σε περιπτώσεις αµφισβήτησης, διενεργούνται πρόσθετες επίσηµες επιθεωρήσεις των µητρικών φυτειών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2021 07:02Χρηστος ΕΔΕΣΣΑ

Γιατί δεν εφαρμόζουν το ίδιο και για τα υπόλοιπα φυτώρια Έχω φίλους που έχουν καταστραφεί με φυτώρια κερασιάς ροδακινιάς μηλιάς να μην πιάσουμε και το κεφάλαιο με τα δικαιώματα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές