BACK TO
TOP
Farming

Διπλάσια η ΔΕΗ σε αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.

ktinotrofiki-monada

Πέτρος Γκόγκος

32
12

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Μια σύγκριση ανάμεσα σε έναν λογαριασμό του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου και ενός σημερινού, δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης, αφού ακόμα και με μειωμένη κατανάλωση σήμερα, λόγω της εκπνοής της «αρδευτικής» περιόδου το ποσό είναι υψηλότερο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αγελαδοτρόφου, ο οποίος υπολογίζει στο 1,5 λεπτό την επιβάρυνση της ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος. Με κατανάλωση 33.000 kW τον Ιούλιο, κατέβαλε το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για την ενέργεια που κατανάλωσε, όταν ακόμα χρειαζόταν να ποτίζει τις εκτατικές καλλιέργειες που υποστηρίζουν τη μονάδα του. Τον Αύγουστο, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για 30.000 κW, η ΔΕΗ χρέωσε 4.100 ευρώ, ενώ ο τελευταίος λογαριασμός για κατανάλωση 20.000 kW ανέρχεται στα 3.420 ευρώ.

«Ακόμα και αν υπάρξει κάποια αύξηση στα συμβόλαια με τη βιομηχανία, αυτή έχει φύγει κατευθείαν στη ΔΕΗ» σχολιάζει ο ίδιος. Αντίστοιχα παραδείγματα καταφθάνουν και από εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή, με τον αναλυτικό λογαριασμό να γράφει γύρω στα 1.400 ευρώ για την κατανάλωση και άλλα τόσα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχοντας μάλιστα αφαιρεθεί η έκπτωση φόρου.

Η επιμονή των ετήσιων υψηλών του καλοκαιριού ακόμα και σε περιόδους ήπιας κατανάλωσης, περιπλέκει περαιτέρω τη λειτουργία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε μια περίοδο που διαμορφώνονται ιστορικά υψηλά και στις υπόλοιπες εισροές. Να σημειωθεί ότι η λήξη ισχύος της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από την ίδια την εταιρεία, η οποία δεν διευκρινίζει τη διάρκεια. Υπό αυτήν την έννοια, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το κόστος παραγωγής από τον Μάιο και μετά, όταν οι γεωτρήσεις θα πάρουν πάλι μπρος.

H ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Να σημειωθεί ότι οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

 

 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2021 15:04Γεώργιος Γουμπούρος

Μητσοτάκη ή θα φύγεις από τη χώρα νύχτα ή τελείωσες.

Απάντηση

03-11-2021 20:20ΠΑΝΟΣ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Γ@ΜΙΕΣΕ

Απάντηση

24-10-2021 18:19Στεφανος

Τη ρητρα αναπροσαρμογης και α....... μου ηρθε ηΔΕΗ στη γεωτρηση πρι 2ημερες και μου εφυγε το κεφαλι ρε πανε καλα

Απάντηση

22-10-2021 06:43 Καλεντερης ιωαννης

Οι άδειες χρήσεις νερού έχουν εκδοθεί στο όνομα του ιδιοκτήτη ο οποίος δεν είναι ΚΑΤ ανάγκην αγρότης και το κτήμα το νοικιάζει οενοικιαστης που είναι αγρότης δεν δικαιούται αγροτικό τιμολόγιο διότι ηΔΕΗ λέει ότι ο χρήστης δηλαδή ο ενοικιαστης,και η άδεια χρήσης νερού να είναι στο ίδιο όνομα.Με αυτό τον τρόπο ηΔΕΗ καταργεί ταπερισσοτερα αγροτικά τιμολόγια και οδηγεί τους αγρότες που ενοικιάζουν κτήματα σε αφανισμό.πρέπει ηΔΕΗ να δέχεται μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι παραχώρητην άδεια χρήσης νερού στον ενοικιαστή αγρότη ,που εχειΟΣΔΕ, για το διάστημα που είναι νοικιασμένο το κτήμα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα γιατί στις30/10/21 λήγει η προθεσμία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-10-2021 21:11Αλατζας Αθανασιος

Ρε μας γαμησανε!!! 500 ευρώ το μήνα μου ερχόταν και τώρα μου ήρθε 1070. Γαμω τη ΝΔ!!!!!!!!!!

Απάντηση

21-10-2021 20:03Αελ

Που είναι το μπου ρ δε λο κράτος όταν το ρεύμα είναι αγροτικό να μειώσει την κιλοβατώρα .για καταναλώσει προϊόντων δουλεύει η πομονα .αλά με δικιγορου ς και εισοδήματηες που κάθονται σε γραφεία και γίνονται βουλευτές και τα όρνια τους ψυφηζούν δε σονεται ο αγροτακος.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-10-2021 14:05Χρήστος Νεβολιανης

Συμφωνώ μαζί σου Σοφία αλλά ξέχασες το γάλα αμυγδάλου

Απάντηση

21-10-2021 13:50ΣΟΦΙΑ ΚΑΣΑΠΗ

Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε όρθιο στην Ελληνική ύπαιθρο. Όσοι μείνουν στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούν χρεωμένοι πάνω από το λαιμό. Νέοι αγρότες και προγράμματα όλα για το θεαθήναι. Αυτούς που γέρασαν όχι μόνο σωματικά, τόσα χρόνια στα χωράφια και τα ζώα τους σκέφτηκε ποτέ κανείς από τους κυβερνώντες; Φέτος πήγε να δει μετα από πολλά χρόνια Ένα φράγκο ο γεωργοκτηνοτροφος και όλα εκτοξεύτηκαν, καύσιμα, ρευμα, λιπασματα, σπόροι. Την επόμενη χρόνια ο κόσμος θα φάει πλαστικό κρέας και ψωμί διότι δεν θα μπορεί ο αγρότης να ξανασπειρει. Ο Θεός βοηθός κυρίες και κύριοι.

Απάντηση

21-10-2021 12:04ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

θα ερθει η ωρα σας και θα πληρωσετε και εσεις τη ρητρα προσαρμογης σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές