BACK TO
TOP
Farming

Ανακατατάξεις στον καλλιεργητικό χάρτη προκαλεί ο «Διομήδης»

Καινούργιες ανακατατάξεις στον καλλιεργητικό χάρτη επιφέρουν τα παιχνίδια του καιρού και μεγάλες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα βέβαια τις εκτεταμένες πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις γύρω από τον Έβρο, ενώ τις πληγές της μετράει και η Θεσσαλία με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» να έχει προκαλέσει υπερχειλίσεις ποταμών, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πλημμύρες σε σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ στη Λάρισα η παραλία βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά και αρκετές περιοχές αποκλείστηκαν από το χιόνι ή από τις κατολισθήσεις.

ypereia-2

1940
0


Σε αναγγελία ζημίας στον ΕΛΓΑ προχωράει ο δήμος Φαρσάλων

Σοβαρές ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή των Φαρσάλων. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ χλιάδες στρέμματα σιτηρών, φακής και ελαιοκράμβης βρίσκονται κάτω από το νερό

Ο αντιδήμαρχος και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  Δημήτρης Γούσιας ζήτησε ήδη ενημέρωση από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγγελία ζημίας και να κινηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.



Έγιναν αναγγελίες ζημιών ΕΛΓΑ για 26 χωριά της Καρδίτσας

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα στην επικράτεια του Δήμου Σοφάδων, από την πλευρά του Δήμου Σοφάδων και κατόπιν επικοινωνίας με τις τοπικές κοινότητες, έχουν γίνει αναγγελίες  ΕΛΓΑ,  για τα παρακάτω χωριά:

ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ- ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ, ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΑΝΑΒΡΑ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΚΥΨΕΛΗ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΕΡΜΗΤΣΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΙΕΡΙΟΥ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΑΜΠΕΛΟΣ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΝΩΓΕΙΟ, ΦΙΛΙΑ, ΚΑΡΠΟΧΩΡΙ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΜΑΣΧΟΛΟΥΡΙ, ΜΑΥΡΑΧΑΔΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΚΑΠΑΔΟΚΚΙΚΟ, ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ,ΣΟΦΑΔΕΣ.

Οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες έχουν πάθει ζημιές, μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σοφάδων  και στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου.

Οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 26/1/2022.

Φούσκωσε ο ποταμός Λείψιμος, πλυμμηρισμένα ποιμνιοστάσια

Το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη έσπασε και απειλήθηκαν οικισμοί στην Καρδίτσα, στην περιοχή Κοσκινά. Χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα έχουν υπερχειλίσει, χωριά πλημμυρίσει ενώ χρειάστηκε η μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχείο των Φαρσάλων, όταν τα νερά έκοψαν στην μέση το χωριό Υπέρεια, με τους κατοίκους να βλέπουν για δεύτερη φορά τα σπίτια τους πλημμυρισμένα μέσα σε 1,5 χρόνο. Επικίνδυνα φούσκωσε ο ποταμός Λείψιμος με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία να καταβάλλει προσπάθεια να αντλήσει νερά από τη  μια πλευρά του ποταμού στην άλλη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια στον Αγ. Θεόδωρο, ενώ σε υδάτινο κλοιό βρέθηκε και το χωριό Γοργοβίτες στο Δήμο Παλαμά, μετά την υπερχείλιση και του ποταμού Οργοζίνου. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν πλημμυρίσει ποιμνιοστάσια στην ευρύτερη περιοχή με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να τα προσεγγίσουν.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο

Στα ορεινά, στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτική Αργιθέας δεν υπάρχει για την ώρα ηλεκτροδότηση, ενώ στον δήμο Μουζακίου έχει διακοπεί η οδική σύνδεση Ελληνόκαστρου Αμυγδαλης, αφού κομμάτι της γέφυρας κατέρρευσε. Προβλήματα παρουσιάζονται και σε ορεινά χωριά Ελασσόνας, όπως το Λιβάδι, ο Κοκκινοπηλός, το Σαραντάπορο και το δήμο Τεμπών,  που από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένουν δίχως ρεύμα, ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά και σημεία της πόλης του Βόλου.



Υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας στην Εύβοια

Στη Βόρεια Εύβοια, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές. Βορειότερα της Αγίας Άννας, ορμητικοί χείμαρροι προκαλούν καθιζήσεις στον δρόμο από την Κοτσικιά προς την παραλία Λουτρό. Στο Δήμο Μαντουδίου –  Λίμνης – Αγίας Άννας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι.



H πορεία της κακοκαιρίας «Διομήδης»:

Αλλάζει ο λογαριασμός στις εαρινές καλλιέργειες από τις πλημμύρες στον Έβρο

Όπως δείχνουν τα πράγματα, κατά μήκος του Έβρου χιλιάδες στρέμματα που είχαν ήδη καλλιεργηθεί με φθινοπωρινές  καλλιέργειες και ειδικότερα με σιτηρά και ελαιοκράμβη «πνίγονται» αυτές τις μέρες κάτω από μεγάλους όγκους νερού, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρονται στο σχεδιασμό των εαρινών σπορών, με ότι σημαίνει βέβαια αυτό για τα κόστη αυτών των εκμεταλλεύσεων.

Σημειωτέον ότι εδώ και μήνες οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας που συνοδεύει τα ενεργειακά κόστη (καύσιμα, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο), καθώς και τα κόστη των εισροών και ειδικά του λιπάσματος που πλήττεται ευθέως από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια. Είναι σαφές ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν φέτος οι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς καλούνται να επενδύσουν ακριβά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Στο ίδιο έργο θεατές ζουν και φέτος χιλιάδες αγρότες στον Έβρο, καθώς μεγάλες εκτάσεις με σιτηρά, ελαιοκράμβες και μηδική, που με κόπο και με πολλά έξοδα καλλιέργησαν τους προηγούμενους μήνες, «πνίγονται» κάτω από τεράστιους όγκους νερών, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρχών να προβούν στα αναγκαία έργα για την επιδιόρθωση των αναχωμάτων, που έχουν υποστεί ρήγματα.

Ήδη, περίπου 15.000 στρέμματα με χειμερινές καλλιέργειες, μέσα στην πεδιάδα που περικλείεται από χωριά όπως το Τυχερό, τα Θυμάρια και τα Λαγυνά, έχουν μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και σε άλλα σχεδόν 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στον κάμπο, που ξεδιπλώνεται από το Αλεποχώρι, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, έως και τις παρυφές της πόλης του Διδυμοτείχου.

«Δυστυχώς είμαστε ξεχασμένοι από το Θεό και από τους ανθρώπους. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε πράγματι έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που οδήγησε στο να σπάσουν δύο αναχώματα και να γίνουν και πάλι πλημμύρες. Ένα χρόνο μετά και παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας προς την Περιφέρεια, δεν έγινε καμία εργασία θωράκισής τους. Έτσι, με τις βροχές των προηγούμενων ημερών, τα νερά ήρθαν και πλημμύρισαν τον κάμπο στα Θυμάρια και ένα τμήμα από τον κάμπο στο Τυχερό», μας ανέφερε ο παραγωγός Παναγιώτης Ζαπάρτας, ο οποίος από τα 400 στρέμματα που καλλιεργεί, τα μισά είναι ήδη καλυμμένα από μεγάλες ποσότητες υδάτων. «Αυτό σημαίνει απώλεια παραγωγής και παραπάνω έξοδα σε ζιζανιοκτόνα και σε μυκητοκτόνα για να κρατηθούν υγιή τα χωράφια», υποστηρίζει με εμφανή εκνευρισμό.

Ο παραγωγός Πρόδρομος Προϊκάκης από το Τυχερό εκτιμά πως από τα περίπου 40.000 στρέμματα της συγκεκριμένης πεδιάδας, γύρω στο 1/3 έχει πλημμυρίσει. «Έχουμε μπροστά μας όλο το χειμώνα και σταδιακά θα πλημμυρίζουν και άλλες εκτάσεις, όσο βρέχει και λιώνουν τα χιόνια, δημιουργώντας πρόβλημα και στις επικείμενες εαρινές καλλιέργειες, διότι αναγκαστικά θα σπαρθούν αργότερα, αν καταφέρουμε να μπούμε να κάνουμε την προετοιμασία του εδάφους και αυτό θα έχει συνέπεια στις αποδόσεις οι οποίες θα είναι μειωμένες», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου Καμπρούδης Αξιώτης, σημειώνοντας πως στα χωράφια του κάμπου του ερυθροποτάμου τη ζημιά την έχουν κάνει τα περίπου 20 σπασμένα αναχώματα που δεν επιδιορθώθηκαν. «Δεν ίδρωσε κανενός το αφτί, παρά τις φωνές μας. Δεν έγινε κανένα έργο όλο το καλοκαίρι και φυσιολογικά τα χωράφια πλημμύρισαν», λέει με αγανάκτηση ο αγρότης θυμίζοντας πως από τα συνολικά 35.000 στρέμματα που εκτείνεται ο τοπικός κάμπος σήμερα είναι πλημμυρισμένα τα 10.000 στρέμματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές