BACK TO
TOP
Farming

Αυξήσεις μέχρι και 50% στα τέλη ΤΟΕΒ κλείνουν τη «βάνα» της άρδευσης

Ακόμη πιο… αλμυρό θα είναι φέτος το πότισμα των καλλιεργειών για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η εκτίναξη της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό της εισπραξιμότητας έχει προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα οικονομικά των περισσότερων ΤΟΕΒ, με συνέπεια αυτά να σχεδιάζουν αυξήσεις στο τέλος άρδευσης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Cabezal-de-riego__2_

Λεωνίδας Λιάμης

5526
3

Ανάλογα με τον τύπο του δικτύου, τη μορφολογία του εδάφους, αλλά και το σύστημα που χρησιμοποιείται για την άρδευση, οι αυξήσεις που δρομολογούνται ανά ΤΟΕΒ διαφέρουν, χωρίς πάντως να λείπουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπου η τιμολογιακή πολιτική δεν θα μεταβληθεί το 2023 ή θα υπάρξουν ακόμη και μειώσεις στην εισφορά.

Στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, για παράδειγμα όπου η άρδευση των περίπου 45.000 στρεμμάτων γης της περιοχής πραγματοποιείται με κλειστό κύκλωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο, η δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα, στη διάρκεια του 2022, αυξήθηκε στα 870.000 ευρώ, από τα 600.000 ευρώ ένα χρόνο πριν. «Σκεφτόμαστε να πάμε φέτος σε μια αύξηση της τάξης του 15% και από τα 28 ευρώ το στρέμμα, το αρδευτικό τέλος να πάει στα 32 ευρώ το στρέμμα. Τις αποφάσεις θα τις λάβουμε στη συνέλευση στις αρχές Φεβρουαρίου», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιαννιτσών, Νίκος Κουρατζούδης, υπογραμμίζοντας πως «η εισπραξιμότητα κινείται στο περίπου 40%-45%, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αγρότες δεν πληρώθηκαν ακόμη για το βαμβάκι».

Ο ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου, με 75.000 στρέμματα αρδεύσιμα, εκ των οποίων 50.000 στρέμματα ρύζι και 25.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι, προγραμματίζει φέτος αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ ανά στρέμμα. «Για την άρδευση του ρυζιού, θα προτείνουμε η τιμή να αυξηθεί από τα 20 ευρώ το στρέμμα, στα 22-23 ευρώ και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες από τα 15 ευρώ το στρέμμα στα 17-18 ευρώ», είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χαλάστρας - Καλοχωρίου, Γιώργος Κανάκας. Ο ίδιος σημείωσε πως η εισπραξιμότητα είναι στο 50% και για το λόγο αυτό ΤΟΕΒ της περιοχής επανάφεραν προς το υπουργείο, την πρόταση να είναι υποχρεωτική η εξόφληση ή η ρύθμιση χρεών προς το ΤΟΕΒ, για να μπορεί ένας αγρότης να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και αναμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Στο γειτονικό ΤΟΕΒ του Αγίου Αθανασίου Χαλκηδόνας, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Παν. Γκούτας, το πλάνο είναι φέτος το τέλος άρδευσης στο ρύζι να πάει από τα 20 ευρώ το στρέμμα στα 23 ευρώ και στις άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, από τα 17 στα 20 ευρώ το στρέμμα. Στο Σκυλίτσι Ημαθίας, που υπάρχει κλειστό δίκτυο άρδευσης 17.000 στρεμμάτων, το κόστος του ρεύματος από τα 142.000 ευρώ το 2020, έφτασε στα 330.000 ευρώ το 2022 και ο τοπικός ΤΟΕΒ αναγκάστηκε με έκτακτη γενική συνέλευση το Σεπτέμβριο να αυξήσει 5 ευρώ το στρέμμα, από 27 στα 32 ευρώ, το τέλος άρδευσης και προγραμματίζει άλλα 5 ευρώ, αύξηση για το 2023, όπως μας είπε ο Στέργιος Τόπης, πρόεδρος του φορέα.

Τα «αδύνατα δυνατά» για να αποφύγει μια αύξηση στο τέλος άρδευσης θα κάνει φέτος το ΤΟΕΒ Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, τον Παναγιώτη Στράτο. «Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια μικρή αύξηση της τάξης του 1 ευρώ το στρέμμα κι από τα 20 ευρώ που χρεώνουμε για την άρδευση στο ρύζι, να πάμε στα 21 ευρώ το στρέμμα για το ανοικτό δίκτυο και από τα 35 στα 36 ευρώ στο κλειστό δίκτυο» είπε και θύμισε πως για τα 30.000 στρέμματα του δικτύου το 2021 η δαπάνη για ρεύμα ήταν στα 75.000 ευρώ και πέρυσι έφτασε στα 138.000 ευρώ.

Στη Δυτική Μακεδονία, όπως μας τόνισε ο Θωμάς Μάνος, συντονιστής του τομέα των εγγείων βελτιώσεων της τοπικής Περιφέρειας, η μεγάλη πλειονότητα των 35 ενεργών ΤΟΕΒ της περιοχής προσανατολίζονται να αυξήσουν από 10% έως και 50%-60% το τέλος άρδευσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα εν γένει λειτουργικά τους έξοδα.

Υπάρχουν ωστόσο κι εξαιρέσεις. Ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας Σερρών, που αρδεύει περίπου 70.000 στρέμματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, Δημήτρης Χήτας, δεν σκοπεύει να μεταβάλει την τιμολογιακή του πολιτική για το 2023, διατηρώντας την εισφορά στα 15 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου ότι η τιμή στο ρεύμα έχει μειωθεί σε σχέση με το 2022.

Αντίστοιχα, ο ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου, που εξυπηρετεί με κλειστό δίκτυο 68.000 στρέμματα, μετά τη μεγάλη αύξηση από τα 16 στα 27 ευρώ το στρέμμα, που επέβαλε στο τέλος άρδευσης το 2022, για φέτος, κατά τον πρόεδρό του, Λάζαρο Φέκα, «σκεφτόμαστε να προτείνουμε στη γενική συνέλευση να μειώσουμε την τιμή κατά περίπου 5 ευρώ το στρέμμα».

Εν τω μεταξύ, οκτώ ΤΟΕΒ της δυτικής Θεσσαλονίκης, προχωρούν στην ίδρυση ενός κοινού φορέα εκπροσώπησής τους, την Ένωση Πεδιάδας Θεσσαλονίκης, κοίτης Αξιού. Ήδη έχουν καταθέσει το καταστατικό της ίδρυσης στο Πρωτοδικείο και αναμένεται η έγκρισή του, προκειμένου να ψηφιστεί οριστικό Δ.Σ. και να ξεκινήσει η λειτουργία της Ένωσης. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη οντότητα, η οποία θα πλαισιωθεί με έναν οικονομικό και νομικό σύμβουλο και έναν γεωπόνο ώστε να τρέχουν τα ζητήματα που απασχολούν το χώρο, όπως η ανάγκη για έργα συντήρησης κι ανάπτυξης του δικτύου, οι προσλήψεις ειδικού προσωπικού κλπ. Ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης» είναι τα ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου, Αγίου Αθανασίου, Ραχιάς, Μαλγάρων, Χαλκηδόνας, Κουφαλίων, Μικρού Μοναστηρίου και Μαγνησίας, ενώ όλα μαζί τα ΤΟΕΒ αρδεύουν περί τα 350.000 στρέμματα στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2023 12:33ΤΟΕΒ Π. ΣΚΥΛΙΤΣΙΟΥ

To T.O.E.B. Παλαιού Σκυλιτσίου δεν έκανε έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση 5 ευρώ της εισφοράς 2022. Αυτό συνέβη στο Τ.Ο.Ε.Β. Κρύας Βρύσης.

Απάντηση

20-01-2023 11:00Αμπαλος

Αυτοι πήραν έτοιμο έργο από το Παπαδόπουλο και το χρέωσαν τα έφαγαν μεταξύ τους τόσα χρόνια ότι ήθελαν χρέωναν σε όσους ήθελαν επερναν λεφτά σε άλλους όχι ότι να ναι έτοιμο έργο το χρέωσαν το πούλησαν ανίκανοι και τα πληρώνει ο λαός που τα βγάζει πέρα με ψέματα.... αλητεία.... Φαρ Ουέστ σε λίγο καιρό ποιός θα είναι αυτός που θα γεμίσει την καραμπίνα και τα μπει μέσα στο τοεβ

Απάντηση

20-01-2023 09:34Nick

Αυτες δεν ειναι και υπερβολικες αυξησεις.Ο ΤΟΕΒ Αλικιανου αυξησε την τιμη του νερου απο 0,14 ευρω σε 0,24 ανα κ.μετρο νερου συν τα στρεμματικα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές