BACK TO
TOP
Farming

Πολλαπλό το όφελος για τον παραγωγό από το Κομφούζιο

Η Παρεμπόδιση Σύζευξης «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στην διαχείριση των βασικών εχθρών στις δενδροκομικές καλλιέργειες και στο αμπέλι.

anthi

1772
1

Αδιαμφησβήτητα, οι Καρπόκαψες (Grapholita molesta, Cydia pomonella, Cydia funebrana), η Ανάρσια (Anarsia lineatella) και η Ευδεμίδα (Lobesia botrana) αποτελούν πολύ σημαντικούς εχθρούς που υπονομεύουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, τόσο με αυτές καθ΄ αυτές τις προσβολές όσο και με δευτερογενείς μολύνσεις όπως η μονίλια στα πυρηνόκαρπα και ο βοτρύτης στο αμπέλι.

Με την ένταξη της Δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα του Π.Α.Α. και την επιδότησή του, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλές περιοχές και παραγωγούς να εξοικειωθούν με τη μέθοδο.

Σε περιοχές υψηλής ένταξης αγροτεμαχίων στο πρόγραμμα τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά από το πρώτο κιόλας έτος π.χ. Βελβεντό Κοζάνης, Ζαγορά Πηλίου, Κάμπος Βεγόρας, Πύργοι Κοζάνης, Άρνισσα Πέλλας, Νομός Ημαθίας, ΕΟΣ Σάμου κ.α.

Σε άλλες περιοχές με μικρότερη κάλυψη της μεθόδου τα αποτελέσματα δεν ήταν άμεσα ορατά, παρόλο που σταδιακά μειώθηκαν σημαντικά οι πληθυσμοί των λεπιδοπτέρων ανά αγροτεμάχιο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μπουν και αυτές οι περιοχές σε καθολική εφαρμογή της μεθόδου για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη φυτοπροστασία κατά των εχθρών στόχων.

Σαν συνέπεια του GREEN DEAL και του FARM TO FORK στην Ε.Ε. οι χημικές δραστικές στη φυτοπροστασία συνεχώς μειώνονται.

Η νέα Κ.Α.Π. συνεχίζει να επιδοτεί τη μέθοδο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ τόσο σε παραγωγούς που έχουν ολοκληρώσει την 5ετία (Οικολογικά Σχήματα) όσο και σε παραγωγούς που θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά (Φιλοπεριβαλλοντική Δράση).

Με βάση τα παραπάνω, είναι ωφέλιμο και χρήσιμο να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί αυτές τις δράσεις προκειμένου με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο και επιδοτούμενο κόστος να αντιμετωπίσουν τους πιο σημαντικούς εχθρούς στις καλλιέργειές τους.

Τώρα είναι η περίοδος εφαρμογής της μεθόδου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-03-2023 10:38ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Να μιλησουμε λιγο για κοστολογια, για να δουμε αν συμφερει. Επισης, αν εφαρμοσεις εσυ και οι γειτονες οχι, εχει αποτελεσμα; Για να σας δω!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές