BACK TO
TOP
Farming

Μεγάλες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό

Καταστροφές σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες άφησε πίσω του ο παγετός, με θερμοκρασίες έως και -4 βαθμούς Κελσίου, που έπληξε πολλές περιοχές στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, στη διάρκεια της νύχτας το διήμερο 28 προς 29 και 29 προς 30 Μαρτίου.

Zimies-1

Λεωνίδας Λιάμης

6904
6

Ο «συναγερμός» στις τάξεις των παραγωγών έχει σημάνει κυρίως για τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, στα οποία, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, φαίνεται ότι οι ζημίες στους κάμπους της Πέλλας και της Ημαθίας, είναι σημαντικές κι ακολουθούν τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα και τα αμύγδαλα στην περιοχή του Βοίου Κοζάνης, αλλά και χωριά στη Θεσσαλία.

«Σε πρώιμες ποικιλίες βερικοκιάς, όπως είναι οι Pricia, Lily Cot, Wonder Cot και άλλες, ό,τι υπήρχε στις ποδιές τα έχει διαλύσει και περιμένουμε να δούμε στις επόμενες ημέρες αν έχουμε ζημίες και προς τις κορυφές. Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στα δαμάσκηνα, ενώ κατά τόπους και κατά ποικιλίες έχουν πειραχτεί και ροδάκινα και νεκταρίνια. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής ωστόσο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» τονίζει στην Agrenda, ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης από το χωριό Αρσένι.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα χωριά που χτυπήθηκαν από τον παγετό τοπικά, είναι, μεταξύ άλλων το Αρσένι, τα Καλύβια, το Άσπρο, το Λιποχώρι και πολλά ακόμη, ενώ στην περιοχή γενικότερα η χαμηλότερη θερμοκρασία -4 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε στο χωριό Γαλατάδες. «Έγινε ήδη τις προηγούμενες ημέρες μια επισκόπηση από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, για να διαπιστωθεί η ζημιά, αλλά θα ξανάρθουν για να έχουν όλη την εικόνα», μας αναφέρει ο συνομιλητής μας, συμπληρώνοντας πως «η αγωνία του κόσμου είναι να μην έχουμε και άλλες παγωνιές τις επόμενες μέρες».

Για εκτεταμένες ζημίες στα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα και λιγότερο στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, κάνει λόγο και ο Νικόλαος Μηνάς, πρόεδρος του Α.Σ. Καλυβίων. «Στο Αχλαδοχώρι για πάνω από 3 ώρες η μέση θερμοκρασία ήταν στους -1,8 βαθμούς Κελσίου και στο Βάλτο στους -1,35 βαθμούς Κελσίου, ενώ για περίπου 25-30 λεπτά πλησίασε και τους -3 βαθμούς Κελσίου», περιγράφει ο κ. Μηνάς, προσθέτοντας ότι «κατά τόπους έχουμε καταστροφή πάνω από 80% στα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, ενώ στα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα είναι κοντά στο 30%». Παρόμοια εικόνα μας μεταφέρει και ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου, Γιάννης Λυσίτσας, όπως επίσης κι ο γεωπόνος Χαράλαμπος Γκουδέρης από το Παλαίφυτο Γιαννιτσών, ο οποίος επισημαίνει πως οι ποικιλία Μπεμπέκο, Roubista, Wonder Cot, αλλά και άλλες πρώιμες, στα βερίκοκα, που είναι μια καλλιέργεια με δυναμική στην περιοχή της Πέλλας, καθώς τα βρήκε η παγωνιά σε ευαίσθητο στάδιο, δείχνουν να έχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία, ωστόσο, θα φανούν σε όλη τους την έκταση σε περίπου 10 ημέρες.

Καμένα καρπίδια από πρώιμες ποικιλίες βερικοκιάς έχουν αντικρίσει οι παραγωγοί και στη Σκύδρα, το Μυλότοπο, την Αριδαία, καθώς και σε πολλά χωριά στην Ημαθία, με τη θερμοκρασία στον κάμπο της Νάουσας να πέφτει έως τους μείον 3 βαθμούς, αλλά και στον Κολινδρό Πιερίας, επηρεάζοντας εκτός από τα βερίκοκα και τα κεράσια. Προβλήματα από τον παγετό, τέλος, όπως αναφέρουν παραγωγοί, έχουν προκύψει και με τα αμύγδαλα και τα μήλα σε Ελασσόνα, Αγιά, παρακάρλια χωριά, αλλά και τα αμύγδαλα στο Βόιο της Κοζάνης.

Ανάλογες ζημιές έχουν καταγραφεί σε αμυγδαλιές και μηλιές του θεσσαλικού κάμπου, όπου το θερμόμετρο  το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη 30 Μαρτίου έγραψε μείον 3 βαθμούς Κελσίου.  Ο παγετός έχει κάψει τα δένδρα που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας ή λίγο πριν την καρπόδεση και δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη και να φθάνει το 100%. 

Συνάντηση Λυκουρέντζου με Χαρακόπουλο για τις ζημιές

Την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στις δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες του νομού Λάρισας, ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως τόνισε ο Θεσσαλός πολιτικός οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές κυρίως σε αμυγδαλιές σε εκτάσεις των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας και Αγιάς καθώς και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα) στην περιοχές του Τυρνάβου, των Τεμπών και του Κιλελέρ. Συνεπώς, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν λόγω της ενεργειακής κρίσης και δυσκολεύουν τη ρευστότητα των αγροτών, οι διαδικασίες που απαιτούνται για να δοθούν αποζημιώσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Επιπροσθέτως, έθεσε το θέμα των πληρωμών για ζημιές του 2022, αναφέρθηκε στο αίτημα των παραγωγών φασολιών της Καλλιπεύκης, της Καρυάς και της Συκαμινέας ώστε να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης για τις ζημιές από καύσωνα το καλοκαίρι του 2021, όπως και για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας έγκρισης της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης  επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, κ. Σπύρο Σπυρόπουλο και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι γίνονται επισημάνσεις για τις προκληθείσες από τον φετινό παγετό ζημιές και αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών των αναγγελιών ζημιάς και των αιτήσεων των πληγέντων αγροτών, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

 

Deminimis για φασόλια

Για τα φασόλια σε Καλλιπεύκη, Καρυά και Συκαμινέα, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε ότι η ζημιά από τον καύσωνα δεν αιτιολογείται με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ. Ωστόσο, δεδομένου ότι ζημιά στην καλλιέργεια από τον καύσωνα υπήρξε, ζήτησε από τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος να του αποστείλει έκθεση σχετικά με τις εκτάσεις και τον αριθμό των πληγέντων παραγωγών, ώστε στη συνέχεια να  υποστηρίξει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή ενισχύσεων de minimis, στους εν λόγω παραγωγούς φασολιών. 

 

Εργαζόμενοι ΕΛΓΑ

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του 2022, μετά και την πληρωμή του Μαρτίου, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε μια μεγάλη πληρωμή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας των Εργαζομένων του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την υπηρεσία και αναμένεται η έγγραφη συγκατάθεση του αρμόδιου Υπουργού κ. Γεωργαντά, ώστε να προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.       

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2023 23:43Δωρα

κρίμα και στον κολινδρο Πιερίας κεράσια και βερυκοκα καταστραφηκαν. παρακαλώ τον ελγα να παρέμβει άμεσα. είμαστε απελπισμένοι. θα τιναχτουμε στον αέρα χρωστάμε παντού. έλεος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-04-2023 15:43Μπαμπης

Και τα αχλάδια έχουν πρόβλημα.

Απάντηση

06-04-2023 15:16Ανωνυμος

Και τα κεράσια της Ημαθίας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και δεν πρόλαβαν να ανθίσουν, γι'αυτό ψηφιστε το προανθικο είναι κρίμα

Απάντηση

06-04-2023 12:13ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Κ στην Καστοριά έχει μεγάλη ζημιά στης αμυγδαλιές.. Αν δεν το γνώριζε εδω κ λίγα χρόνια, καλλιεργούν και εδω αμυγδαλιές... Εχω 30 στρ μ φυρανιά κ Τέξας.

Απάντηση

06-04-2023 11:43Ελεος

Δεν προλάβαμε να πάρουμε τα πέρυσινα ψίχουλα για τα δέντρα αντε πάλι τα ίδια χαιρ Δεν έχει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές