BACK TO
TOP
Farming

Κάνουν τη διαφορά στη μηδική το Κάλιο και το Μαγνήσιο

Η μηδική αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Η μηδική χαρακτηρίζεται ως μια καλλιέργεια υψηλής παραγωγικότητας και σημαντικής απόδοσης σε χόρτο υψηλής διατροφικής αξίας.

Alfalfa

4597
1

Το γεγονός αυτό την  κατατάσσει σαν ένα από τα πιο απαιτητικά σε λίπανση καλλιεργούμενα είδη. Καθώς οι κλιματικές συνθήκες συνεχίζουν να αλλάζουν, η μηδική αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική λύση στις συμβατικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Η καλλιέργεια της μηδικής έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε λιπαντικές μονάδες για να πετύχουμε το βέλτιστο της απόδοσης.

Οι ανάγκες της καλλιέργειας σε άζωτο καλύπτονται απευθείας από την ατμόσφαιρα μέσω του μηχανισμού των  αζωτοβακτηρίων που έχει στις ρίζες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καλλιέργεια λιπαίνεται με άζωτο σε αρχικά στάδια της φύτευσης, ώστε οι ποσότητες αυτές να χρησιμοποιηθούν ως βοηθοί (starters). Η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων αργότερα, μειώνει την δράση των αζωτοβακτηριδίων τα οποία καθίστανται καχεκτικά με συνέπεια την μικρότερη ζωή της φυτείας και την μειωμένη παραγωγή.

Για την παραγωγή 1 τόνου τριφυλλιού απομακρύνονται σε kg :

Η καλλιέργεια της Μηδικής απαιτεί μεγάλες ποσότητες σε Κάλιο  (τετραπλάσιες απ’ αυτές του φωσφόρου) αλλά και σημαντικές  ποσότητες σε  Μαγνήσιο και Θείο

O παραπάνω πίνακας περιγράφει την απορρόφηση των βασικών μακροστοιχείων που αντιστοιχεί σε κάθε τόνο παραγόμενου σανού. Εάν δηλαδή η παραγωγή ανά στρέμμα είναι μεγαλύτερη του ενός τόνου τότε αντίστοιχα αυξάνονται και ποσότητες των στοιχείων που απομακρύνονται από το έδαφος.  Το Μαγνήσιο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης , στην σύνθεση των πρωτεϊνών. Το θείο παίζει σημαντικό ρόλο  στην ποιότητα της μηδικής.

Από αποδεικτικά  που έχουμε κάνει τα τελευταία  χρόνια στην Ελλάδα (Σέρρες, Ξάνθη, Ελάσσονα, Κομοτηνή, Αιτωλοακαρνανία, Κόνιτσα) διαπιστώσαμε  ότι με την προσθήκη PatentKALI®  25kg ανά στρέμμα μεταξύ 1η -3η κοπής  είχαμε σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην αύξηση της απόδοσης  όσο και στην ποιότητα της παραγόμενης μηδικής.

Το Κάλιο και το Μαγνήσιο κάνουν την διαφορά στην Μηδική!

Το PatentKALI®   ως ένα πυκνό θειικό λίπασμα Καλίου και Μαγνησίου καλύπτει πλήρως και με μοναδικό τρόπο τις υψηλές ανάγκες της Μηδικής σε Κάλιο, Μαγνήσιο και Θείο.

Με το PatentKALI®  επιτυγχάνουμε:

  • Αύξηση του βάρους κάθε κοπής
  • Περισσότερες κοπές
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής της φυτείας
  • Υψηλή διατροφική απόδοση της μηδικής
  • Το PatentKALI® προέρχεται από ακατέργαστο άλας καλίου, φυσικής προέλευσης και επιτρέπεται η χρήση του στην βιολογική γεωργία.

Δοσολογίες & τρόπος εφαρμογής σε μέτριας σύστασης εδάφη:

15 – 20 κιλά /στρέμμα  στην 1η, & 3η κοπή.

Εφόσον χρησιμοποιηθεί στην χειμερινή λίπανση 20-25kg /στρ (Φλεβάρη – Μάρτη) αποφεύγουμε την μια εφαρμογή το καλοκαίρι.

To EPSO Microtop  είναι ένα διαφυλλικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε  Μαγνήσιο, Θείο , Μαγγάνιο & Βόριο. Συνδυάζεται με όλα τα σκευάσματα εκτός από αυτά που περιέχουν ασβέστιο.  Προτείνεται ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης ανάπτυξης και υπάρχει ανάγκη υψηλής φωτοσύνθεσης  .

Η δοσολογία είναι 10-15kg ανα βυτίο (1Τ), για 10-15 στρέμματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ks-minerals-and-agriculture.com/grgr/fertiliser

 

Σακελλαρίου Μάνος, Business Partner of K+S Minerals & Agriculture GmbH



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές