BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Διεθνώς καταξιωμένες ποικιλίες από ΒΙΤΡΟ

Για πυρηνόκαρπα και μηλοειδή, η ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε προσφέρει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο καινοτόμων ποικιλιών.

14b_4

563
0

Του Γεωπόνου, Άρη Κωνσταντινιδη, Επικεφαλή Τµήµατος Οπωροφόρων ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε
Μια οµάδα 4 γεωπόνων ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια, στον οικισµό Νησέλι Ηµαθίας µια εταιρεία που έµελε να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού τα επόµενα χρόνια. Το 2021 λοιπόν η ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε συµπληρώνει 35 χρόνια ζωής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 µια ιταλική συνεταιριστική εταιρία η VCR (Vivai Cooperativi Rauscedo) η οποία είναι ο leader στον αµπελοοινικό κλάδο, ένωσε τις δυνάµεις της µε τη ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Ήταν η αρχή διεθνοποίησης της εταιρείας και η αρχή εισαγωγής άνοσου πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ελλάδα. 

Στις αρχές του 2000 η εταιρεία σύναψε συµβόλαιο αποκλειστικής διακίνησης ποικιλιών κερασιάς µε το Πανεπιστήµιο της Bologna. Μερικές αξιόλογες ποικιλίες οι οποίες φυτεύονται µέχρι και σήµερα είναι η Grace Star®, Black Star®, Big Star® ακολούθησαν µετά το 2012 οι πλέον γνωστές Sweet Aryanna®, Sweet Lorenz®, Sweet Gabriel®, Sweet Saretta®, Sweet Stephany®.

Τα επόµενα χρόνια νέες συµφωνίες ήρθαν για τη ΒΙΤΡΟ. Αρχικά µε τον Γαλλικό οίκο IPS (International Plant Selection) για νεκταρινιές όπως η Big Glory®, Big Haven®, Honey Glo®, Honey Late®, ροδακινιές όπως Brittney Lane®, Sweet Dream®, Royal Summer® βερικοκιές της γνωστής σειράς Carmingo® µε τις πιο γνωστές Farbaly®, Rubista®, Fharial®, Faralia®. Ακολούθησε η συνεργασία µε τη Γαλλική εταιρεία Escande και κυρίως µε βερικοκιές µε την πλέον διάσηµη Tsunami®, την Big Red® και τη Sushi®.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία µε την Cot International και τις πολύ γνωστές ποικιλίες βερικοκιάς Wonder Cot®, Maya Cot®, Lilly Cot®, Lady Cot®, Monster Cot®, αλλά και µε τις ποικιλίες κερασιάς Nimba® και Pacific Red®.

∆ικαιώµατα για ποικιλίες µηλιάς

Τα τελευταία χρόνια η ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε έχει αποκτήσει τα δικαιώµατα (Royalties) νέων ποικιλιών µηλιάς από τον Ιταλικό κολοσσό KIKU GmbH, οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, φυτεύονται συνεχώς και µάλιστα µε νέες τεχνικές φύτευσης.

Οι ποικιλίες αυτές είναι η πολύ πρώιµη King Gala® η οποία έχει το πιο κόκκινο χρώµα που µπορεί να έχει µια Gala. Το µέγεθος της σε συνδυασµό µε το χρώµα και τα γευστικά χαρακτηριστικά, επίσης την καθιστά µια από τις καλύτερες Gala στον κόσµο. Η King Roat® Red Delicious έχει εξαιρετικό σχήµα και λαµπερό έντονο κόκκινο χρώµα, τέτοιο που την κάνει διαθέσιµη προς φύτευση ακόµα και σε χαµηλά υψόµετρα. Η King Fuji VW® είναι µια spur Fuji.

Πρόκειται δηλαδή για µια Fuji που είναι χαµηλής ανάπτυξης και µπορεί να φυτευτεί σε αποστάσεις 60 – 80 εκατοστά επί της σειράς. Το χρώµα του καρπού είναι έντονο κόκκινο µε αποτέλεσµα και αυτή να φυτεύεται ακόµα και σε µηδενικό υψόµετρο. Έχει σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο, σε αντίθεση µε άλλες Fuji που µια χρονιά παράγουν και µια όχι. Τέλος η FUJI KIKU FUBRAX® η ποιο διάσηµη Fuji σε όλο τον κόσµο. Πρόκειται για µια ριγωτή κόκκινη ποικιλία που ανήκει σε ένα από τα µεγαλύτερα «Club» πιστοποιηµένων ποικιλιών στον κόσµο.

 

Νέα ποικιλία αµυγδαλιάς για υψηλή και σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο

Η ΒΙΤΡΟ όµως έχει και την δική της έρευνα και αριθµεί όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 30 ερευνητικά, εθνικά και διεθνή, προγράµµατα. Στο τελευταίο της ερευνητικό προέκυψε µια νέα ποικιλία αµυγδαλιάς. Έχει το γονίδιο της αυτογονιµότητας και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο. Ο καρπός είναι παρόµοιος µε αυτόν της Φερανιάς και έχει γίνει αίτηση στο CPVO για την κατοχύρωση της ποικιλίας. Η ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε στηρίζει τον Έλληνα αγρότη µε καινοτόµες ποικιλίες και σύγχρονες µεθόδους φύτευσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία