BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Μεγαλύτεροι, πιο λουσάτοι και γευστικοί οι καρποί των μήλων

Γυάλισαν τα μήλα της Αγιάς με τη συνδρομή της Timac Agro | ΛΥΔΑ.

42-43_43

486
0

Τον τρόπο να παρακάµπτει τις κακές ιδιότητες του εδάφους και να «ξεκλειδώνει» την µεγάλη αποθήκη θρεπτικών στοιχείων που κρύβει, φαίνεται ότι βρήκε ένας παραγωγός µήλων στην Αγιά Λάρισας µε την βοήθεια του τοπικού συµβούλου θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, κάνοντας όπως χαρακτηριστικά λέει  τα δέντρα του «να γυαλίζουν και τους καρπούς του να είναι λουσάτοι.

Ο λόγος γίνεται για τον παραγωγό Μαργαρίτη Σχοινά, που µε πάνω από τριάντα χρόνια εµπειρίας  καλλιεργεί 120 στρέµµατα µε µηλιές απλωµένες τόσο στα πεδινά όσο και σε ορεινές περιοχές της Αγιάς. Με τα δίκτυα ανοικτά για να προσφέρουν µια ελάχιστη σκίαση, ο παραγωγός µάς σύστησε στα έξι χρονών δέντρα του που µοιάζανε σαν να βγήκαν από άλλη χρονιά, χωρίς παγετούς και καύσωνες. Το µυστικό της επιτυχίας, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι η εφαρµογή ενός ολοκληρωµένου συστήµατος διαχείρισης, επενδύοντας σε φυσικούς εχθρούς καθώς και σε προϊόντα εξειδικευµένης θρέψης. «Για να πετύχει η συνταγή, πρέπει να το πιάσουµε σωστά από την αρχή. Βασικό πρόβληµα που εµφανίζεται στην πλειοψηφία των νεοφυτεύσεων στην γύρω περιοχή είναι η µεγάλη έλλειψη ασβεστίου από τα χώµατά µας, ιδιαίτερα στα πιο ορεινά εδάφη που είναι σιδηρούχα και πτωχά σε θρεπτικά», αναφέρει ο κύριος Σχοινάς. Έχοντας δοκιµάσει διάφορες εναλλακτικές και πάντα διατηρώντας την κριτική του σκέψη και επιφυλακτικότητα σε εγρήγορση, ξεκίνησε να δοκιµάζει, σε συνεργασία µε τον τοπικό συµβούλου θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Κωνσταντίνο ∆ηµητρόπουλο, κάποιες εξειδικευµένες προτάσεις της εταιρείας. «Στις νεαρές φυτείες για επιτυχηµένη εγκατάσταση και για ενίσχυση της ανάπτυξης των δέντρων προτείνουµε το δίδυµο Fertiactyl GZ και Fertileader Leos µε εφαρµογή κατά την διάρκεια της βλαστικήςς περιόδου», εξηγεί ο γεωπόνος. «Τα δέντρα ξεπετιούνται πιο γρήγορα και φαίνονται εύρωστα», επιβεβαιώνει πάντα µετρηµένος ο παραγωγός. Η συνεργασία όµως µοιάζει να πέτυχε καθώς ο κύριος Σχοινάς αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραµµά διαχείρισης της καλλιέργειάς του, τα τελευταία δυόµισι χρόνια και άλλα σκευάσµατα της εταιρείας.

Μαργαρίτης Σχοινάς παραγωγός μήλων στην Αγιά Λάρισας

 

Νοέµβρη και Φλεβάρη η βασική λίπανση µαζί µε βελτιωτικό εδάφους

Το Άλφα και το Ωµέγα για µια καλή παραγωγή και υγιή δέντρα είναι η ορθολογική θρέψη, και σε αυτή την διαπίστωση συµφωνούν απόλυτα και οι δύο. Σύµφωνα µε τον παραγωγό, οι εδαφολογικές αναλύσεις που γίναν, έδειξαν αφθονία θρεπτικών στα χώµατά τους, ακόµα και λιπάσµατα που είχαν πέσει 15 χρόνια πριν. Οι φυλλοδιαγνωστική όµως έδειχνε µια εντελώς διαφορετική εικόνα. «Βλέπαµε το έδαφος να έχει ένα ικανοποιητικό απόθεµα σε φώσφορο που όµως δεν ήταν διαθέσιµο στα δέντρα µας, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να επιµένουν µε προσθήκη µεγάλου όγκου λιπασµάτων χωρίς αποτέλεσµα», τονίζει ο κύριος Σχοινάς.

Σε συνεργασία µε τον γεωπόνο της Timac Agro | ΛΥ∆Α, βρήκαν από ότι φαίνεται το «κλειδί» για να αξιοποιήσουν τα δεσµευµένα από τα µόρια του εδάφους θρεπτικά, ενώ επέλεξαν να «σπάσουν» στα δύο την βασική λίπανση.  «Με το KSC Sulfacid και την τεχνολογία LCN, µπορούµε να παρακάµψουµε τις κακές ιδιότητες του εδάφους», λέει ο κύριος ∆ηµητρόπουλος. Το πρόγραµµα θρέψης ξεκινά ήδη από τις αρχές Νοεµβρίου, μας εξειγεί ο γεωπόνος λέγωντας ότι « Το DUOFERTIL TOPPHOS το εφαρμόζουμε τον Νοέμβριο σαν πρώτο μέρος της βασικής λίπανσης (30-40%) και το υπόλοιπο της βασικής (70-60%) το εφαρμόζουμε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο με το DUOFERTIL 11-10-16 MPPA DUO ή το Lithactyl 10-11-14 NPRO ανάλογα με το χωράφι».  «Θέλω να δίνω στα δέντρα µου ακριβώς αυτό που χρειάζονται. Ούτε λιγότερο και φυσικά ούτε και περισσότερο. Ο συνδυασµός αυτών των σκευασµάτων δείχνει αποτέλεσµα. Τα δέντρα έχουν αλλάξει, γυαλίζουν», δηλώνει µε περηφάνια ο παραγωγός, ενώ συµπληρώνει ότι η τεχνική αυτή έχει ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα από χρονιά σε χρονιά, «χτίζοντας» ευρωστία.

 
Κωνσταντίνος ∆ηµητρόπουλος, σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Μείωση του bitter pit και γευστικότεροι καρποί µε τα ασβέστια

Με το θερµόµετρο να έχει ανέβει πλέον στους 40οC , ο κύριος Σχοινάς θέλησε να κλείσει την συνοµιλία µας αναφερόµενος και στα προϊόντα ασβεστίου της Timac Agro | ΛΥ∆Α, όπως το Fertileader Magical και Fertileader Elite, που χρησιµοποιεί από την καρπόδεση και µετά καθώς έχει δει µεγάλη διαφορά στους καρπούς. «Παίρνω πιο µεγάλους καρπούς, πιο λουσάτους και το σηµαντικότερο πιο γευστικούς», δηλώνει ο παραγωγός που εκτιµά ότι η φετινή χρονιά θα είναι κατά 10-15 ηµέρες πιο όψιµη λόγω του καιρού, ενώ οι αποδόσεις θα κυµαίνονται µεταξύ 4 και 7 τόνων το στρέµµα. «Με  την εφαρµογή αυτών των σκευασµάτων πετυχαίνουµε επίσης καλύτερη σκληρότητα και συνεκτικότητα στους καρπούς, µείωση υάλωσης και του bitter pit, ενώ επιµηκύνεται σηµαντικά ο χρόνος συντήρησης στο ψυγείο», συµπληρώνει ο κύριος ∆ηµητρόπουλος από την Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Ανησυχίες εκφράστηκαν και για την ολοένα και µεγαλύτερη καθυστέρηση που υπάρχει στην πραγµατοποίηση του αραιώµατος των καρπών από τα δέντρα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. «Φέτος αραιώσαµε µε 10-15 ηµέρες καθυστέρηση αλλά τα καταφέραµε µε τον έναν ή µε τον άλλο τρόπο. Ξέρουµε ότι τα δέντρα πρέπει να µην είναι υπερφορτωµένα και να ξεκουράζονται κατά την διάρκεια του χειµώνα ώστε να είναι παραγωγικά την επόµενη χρονιά. Οι καθυστερήσεις στο αραίωµα καθώς και οι σχετικά υψηλές θερµοκρασίες του χειµώνα των τελευταίων ετών µπορούν να µειώσουν την παραγωγής µας», καταλήγει προβληµατισµένος ο παραγωγός.

 

 
Θεόδωρος Ριζούλης (στο κέντρο)

Πιο «ανοικτοί» οι νέοι απέναντι στα προϊόντα εξειδικευμένης θρέψης

Με δική του επωνυµία, εξαγωγές στις Αραβικές χώρες και µε µια συνεχή όρεξη για επενδύσεις και βελτιώσεις, ο Θεόδωρος Ριζούλης έχει καταφέρει να «κάνει όνοµα» στον χώρο τόσο των αγροεφοδίων όσο και των φρούτων στην περιοχή της Λάρισας. Παίρνοντας από τον πατέρα του την οικογενειακή επιχείρηση, µε ιστορία 60 χρόνων, πήγε ένα βήµα παρά πέρα και δηµιούργησε την Rizoulis Group επενδύοντας σε ισχυρές συνεργασίες µε τις µεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες µε γεωργικά εφόδια.

Περνώντας τους συνεργάτες του από «κόσκινο» και αφού πρώτα πείστηκε για την αποτελεσµατικότητα των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, έχτισε τα τελευταία τρία χρόνια µια πιο στέρεη συνεργασία µε την εταιρεία.

«Όσο οι καλλιέργειες πάνε καλά και οι παραγωγοί πετυχαίνουν καλές τιµές για τα προϊόντα τους, στρέφονται όλο και περισσότερο σε προτάσεις εξειδικευµένης θρέψης. Τα προϊόντα Timac Agro | ΛΥ∆Α τα εντάσσουµε σταδιακά στο µαγαζί, καθώς αυξάνεται η ζήτησή τους από τους παραγωγού που ξεχωρίζουν τα Fertiactyl GZ και Fertileader Leoς για τις νεοφυτεύσεις», τονίζει ο κύριος Ριζούλης. ∆ιατηρώντας στενή επικοινωνία µε τους παραγωγούς, µιας που είναι και ο ίδιος γεωπόνος, φαίνεται να του προσφέρει µια ευρύτερη εικόνα για τις ανάγκες και τις τάσεις που επικρατούν στο χώρο. Ένα τέτοιο παράδειγµα αποτελεί η επιφυλακτικότητα που επικρατεί µεταξύ των παλαιότερων αγροτών για νέα σκευάσµατα και τεχνικές, ενώ αντίθετα όλο και περισσότεροι νέοι, δραστήριοι και διαβασµένοι επιλέγουν να πειραµατιστούν µε τους βιοδιεγέρτες.

Νέο σύγχρονο συσκευαστήριο για τους 5.000 τόνους µήλων ετοιµάζει η Rizoulis Group

Με τα µήλα και τα κεράσια να µονοπωλούν το ενδιαφέρον του από άποψη εµπορίας, ο κύριος Ριζούλης συνεργάζεται µε περίπου 120 παραγωγούς και συγκεντρώνει στα χέρια του ετησίως 5.000 τόνους µήλων και 250 τόνους κερασιών, που τα συσκευάζει και τα συντηρεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

«∆ιαθέτουµε 2,5 στρέµµατα ψυγεία και άλλα τόσα στρέµµατα συσκευαστήριο, µε 12 θαλάµους απλής πίεσης», εξηγεί καθώς µας ξεναγεί σε έναν από αυτούς. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, ο κύριος Ριζούλης θέλοντας να είναι πάντα στην αιχµή των πραγµάτων, εφαρµόζει πλέον σε όλα τα ψυγεία του την διαδικασία «Smart fresh», που «ταριχεύει» τους καρπούς, προσφέροντας καλύτερη και µεγαλύτερης διάρκειας συντήρηση, ενώ επιτρέπει και την άµεση κατανάλωσή τους καθώς δεν είναι τοξικό.

«Το 90% των µήλων που φτάνουν σε εµάς είναι τα κόκκινα, τα πράσινα (Granny Smith) και τα Gala. Οι ποσότητες που έρχονται, φεύγουν όλες για την αγορά, φτάνοντας από την ελληνική λαχαναγορά, έως την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ντουµπάι.», αναφέρει ο επιχειρηµατίας. Όπως ο ίδιος τόνισε, η πανδηµία επηρέασε λίγο της πωλήσεις των φρούτων στην εγχώρια αγορά που αφορά το 50% των συνολικών ποσοτήτων που διακινούν, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές είχαν πολύ καλές επιδόσεις.

Παρά τα τερτίπια του καιρού της φετινής χρονιάς, ο κύριος Ριζούλης αναµένει οι αποδόσεις να µείνουν ανεπηρέαστες στα µήλα, που φτάνουν κατά µέσο όρο τους 7-8 τόνους το στρέµµα για τα πράσινα, 5-6 για τα κόκκινα και τους 4 τόνους τα Gala. Με έντονο επιχειρηµατικό πνεύµα ο κύριος Ριζούλης σχεδιάζει ήδη το επόµενο βήµα του και συµµετέχοντας σε προγράµµατα του Αναπτυξιακού Νόµου, εκσυγχρονίζει τα κτήριά του, ώστε να γίνουν πιο βιώσιµα και να πιστοποιηθούν µε το σύστηµα ISO, ενώ έχει στα σκαριά και ένα νέο πιο σύγχρονο και µεγαλύτερη δυναµική συσκευαστήριο στο Γερακάρι Αγιάς.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία