BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Με την ομπρέλα XELLANO® οι σπόροι της DELTAPINE® στον όμιλο Κ&Ν Ευθυμιάδης

Σε νέες βάσεις και με πολυετή ορίζοντα, οικοδομείται η νέα περίοδος συνεργασίας της Bayer AG με τον όμιλο Αγροτεχνολογίας Κ&Ν Ευθυμιάδης, τουλάχιστον όπως αυτό οριοθετήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων των δύο πλευρών στη Θεσσαλονίκη.

Euthimiadis-2

1839
0

Πρόκειται για την απαρχή μιας μεγάλης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές και η οποία δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο Ευθυμιάδη, να διαχειρίζεται αυτοτελώς υπό την εμπορική ονομασία XELLANO®  μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της Bayer AG 



Στελέχη της Κ&Ν Ευθυμιάδης κάνουν λόγο για μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η οποία κατατάσσει την βορειοελλαδίτικη εταιρεία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την διανομή των προϊόντων, στο ίδιο επίπεδο με την θυγατρική Bayer Hellas (Τομέας Επιστήμης Γεωργίας). 

H ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κ&Ν Ευθυμιάδης αναφέρει:

Σε μεγάλη εκδήλωση συνεργατών στο πλαίσιο της Agrotica 2022 παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της ανανεωμένης συνεργασίας του Τομέα CropScienceτης Bayer με την Κ&Ν Ευθυμιάδης  στους σπόρους σποράς και ιδιαίτερα στους σπόρους καλαμποκιού και βαμβακιού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τους στόχους και τις προοπτικές της νέας μακρόχρονης συμφωνίας οι:

Fabrice Houdebert, Regional Marketing Head EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική)

Marc Aupetitgendre, Country Lead Central Mediterranean

Θύμης Ευθυμιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη

Δημήτρης Μπενάκης, Γενικός Διευθυντής Κ&Ν Ευθυμιάδης

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο κος Θύμης Ευθυμιάδης περιέγραψε στο πολυάριθμο κοινό που γέμισε την κύρια αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ν. Γερμανός την παρουσία του Ομίλου Ευθυμιάδη και τις πολύπλευρες δραστηριότητές του σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά στη γεωργία, με ιδιαίτερη έμφαση στους σπόρους σποράς και στη στρατηγική συνεργασία με την Bayer.


Ο κος Fabrice Houdebert, αφού ανέλυσε το όραμα της Bayer για μία αειφόρο γεωργία που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις, τόνισε τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Η Καινοτομία αποτελεί εργαλείο που ο Τομέας CropScience της Bayer έχει αναπτύξει για την επίτευξη του στόχου, επενδύοντας περισσότερα από κάθε εταιρεία του χώρου στην έρευνα που προσφέρει νέες τεχνολογίες και εξαιρετικής αξίας γενετικό υλικό, γρηγορότερα, εξυπνότερα και με ακρίβεια για τις μελλοντικές ανάγκες.  Ειδικότερα στο γενετικό υλικό επεσήμανε την καινοτόμα έρευνα που οδηγεί τις εξελίξεις και έχει οδηγήσει τους σπόρους καλαμποκιού και βαμβακιού της Bayer στην κορυφαία θέση της αγοράς παγκοσμίως. Τέλος, ανέλυσε το σημαντικό ρόλο στη συνεργασία των δύο εταιρειών που έχουν οι σπόροι βαμβακιού του κορυφαίου  οίκου DELTAPINE® που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα η Κ&Ν Ευθυμιάδης.

Στη συνέχεια ο κος Δημήτρης Μπενάκης, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πλέον των 30 χρόνων παρουσία του Ομίλου Ευθυμιάδη στην αγορά των σπόρων, σημείωσε την ανάπτυξή των προϊόντων που τον τοποθετούν πλέον στην κορυφή της αγοράς σπόρων καλαμποκιού και στη σημαντική ενίσχυση της θέσης του στην αγορά σπόρων βαμβακιού. Κοινό χαρακτηριστικό αυτής της ανάπτυξης είναι το γενετικό υλικό έρευνας Bayer με τα εμπορικά σήματα DEKALB® και DELTAPINE® αντίστοιχα.

Ο κος Marc Aupetitgendre παρουσίασε το βασικό κορμό της νέας συμφωνίας μεταξύ Bayer και Κ&Ν Ευθυμιάδης για τους σπόρους καλαμποκιού, με κορυφαίο σημείο την εισαγωγή του νέου εμπορικού σήματος της Bayer, «XELLANO®  Powered by DEKALB®», που θα εισαχθεί από το 2023 στην ελληνική αγορά, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Κ&Ν Ευθυμιάδης και θα τροφοδοτείται συνεχώς από την έρευνα γενετικού υλικού της Bayer με σκοπό να διατίθεται ένα πλήρες και αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο κορυφαίας αξίας υβριδίων XELLANO® από την Κ&Ν Ευθυμιάδης. Παράλληλα, τα υβρίδια καλαμποκιού XELLANO® θα έχουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες επένδυσης σπόρων της Bayer.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κος Θύμης Ευθυμιάδης αναφέρθηκε με τη σειρά του στις προοπτικές που δίνει η συμφωνία με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Ειδικότερα στους σπόρους βαμβακιού DELTAPINE®, ανοίγει νέα μεγάλη προοπτική με το υφιστάμενο και ακόμη περισσότερο με το νέο γενετικό υλικό και τις ποικιλίες υψηλής απόδοσης σε σύσπορο και ίνα άριστης ποιότητας.

Για τους σπόρους καλαμποκιού αναφέρθηκαν τα κύρια σημεία της εμπορικής συμφωνίας, που διασφαλίζουν στην Κ&Ν Ευθυμιάδης τη διατήρηση πρωταγωνιστικής θέσης στην αγορά μέσω της:

  • Διατήρησης του υφισταμένου χαρτοφυλακίου σπόρων καλαμποκιού της Κ&Ν Ευθυμιάδης για όλη τη διάρκεια εμπορικής ζωής τους.
  • Επιλογής νέου γενετικού υλικού από τη δεξαμενή της πιο εξελιγμένης έρευνας γενετικού υλικού της Bayer ανάλογα με τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου XELLANO®.
  • Δυνατότητας χρήσης όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών επένδυσης σπόρων της Bayer.

Σημαντική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των μεγάλων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς, και ειδικότερα της Bayer, είναι και η συμφωνία για την τυποποίηση των σπόρων καλαμποκιού με το εμπορικό σήμα XELLANO®  στο πιο τεχνολογικά εξελιγμένο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων της χώρας, αυτό τη BIOS στην Ξάνθη.

Η εκδήλωση στην Agrotica και τα λεπτά σημεία της συμφωνίας 

Η είδηση περί της νέας στρατηγικής συμφωνίας των δύο πλευρών έγινε γνωστή στο πλαίσιο της Agrotica στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά σηματοδοτεί την δημιουργία μίας νέας αποκλειστικής σειράς υβριδίων καλαμποκιού από τη Bayer, η οποία θα διατίθεται στην Ελλάδα υπό την εμπορική ονομασία Xellano.  Σ’ αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο αντιπρόεδρος του ομίλου Redestos, Θύμης Ευθυμιάδης όσο και ο επικεφαλής Κεντρικής Ευρώπης της Bayer, Marc Aupetitgendre. 

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Ευθυμιάδη διακινεί έως και αυτή τη στιγμή τους σπόρους καλαμποκιού Dekalb, οι οποίοι, όπως ανέφερε σχετικά ο κύριος Ευθυμιάδης στo agronews.gr θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά υπό την ευθύνη πλέον της Bayer Hellas και όχι από τον όμιλο Ευθυμιάδη, ο οποίος θα διανέμει τη νέα σειρά Xellano. 

Πρόκειται για την απαρχή μίας νέας διαδρομής στον τομέα της διάθεσης των σπόρων καλαμποκιού, η οποία θα οδηγήσει σε σταδιακή μετάβαση στα προϊόντα Xellano. Το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα προσφέρονται τα υβρίδια Xellano στην αγορά και θα χαρακτηριστούν από τις νέες τεχνολογίες της Bayer. Το 2024 θα γίνει το δεύτερο βήμα των δύο πλευρών όταν τα περισσότερα προϊόντα που υφίστανται σήμερα θα αντικατασταθούν από την εμπορική ονομασία Xellano και το 2025 θα ακολουθήσει με την ανάπτυξη των προϊόντων νέας γενιάς. Επιπλέον από την άνοιξη του 2023 δύο υβρίδια της Dekalb θα μεταπηδήσουν στο brand Xellano και η πλήρης μετάβαση θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μελλοντικά δύο ισότιμες εμπορικές ονομασίες στον τομέα των σπόρων με τη σφραγίδα της Βayer που θα συνυπάρχουν στην ελληνική αγορά, η Decalb και η Xellano. 

Επίσης, από το 2023 και ύστερα έχει συμφωνηθεί η είσοδος ενός νέου υβριδίου με την ονομασία DKC 6812, όπου σύμφωνα με τα στελέχη των δύο εταιρειών θα προσφέρει υψηλή παραγωγικότητα. Η τυποποίηση των υβριδίων της Xellano θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Bios στο Κουτσό της Ξάνθης. 

Eπί του παρόντος ο όμιλος Ευθυμιάδη διατηρεί μερίδιο αγοράς 47% στα σακιά σπόρων καλαμποκιού Dekalb της Bayer, αποτελώντας τον κυρίαρχο παίκτη της συγκεκριμένης κατηγορίας. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις καλαμποκιού στην Ελλάδα υπερέβαιναν τα 2 εκατομμύρια στρέμματα στις αρχές του 2000, ενώ πλέον οι ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 με 1.200.000 στρέμματα. 

Σε ό,τι αφορά τη γκάμα των υβριδίων υπό τη μάρκα Xellano, θα καλύπτει το πλήρες φάσμα της ελληνικής αγοράς, ενώ η Κ&Ν Ευθυμιάδης και η Bayer θα συνεργάζονται για το νέο υλικό που θα εισέρχεται στη χώρα μας. Όπως αναφέρθηκε όλα τα υφιστάμενα υβρίδια παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Ευθυμιάδη έως ότου λήξει η εμπορική ζωή τους. 

Ως προς τη στρατηγική στον τομέα στον σπόρων ο όμιλος Ευθυμιάδη δίνει έμφαση σε παγκόσμια brands από αναγνωρισμένους και πρωτοπόρους στα είδη τους διεθνείς οίκους, επενδύοντας ταυτόχρονα σε λύσεις τεχνολογίας με νέα υβρίδια όπως αυτά που θα διατίθενται με την εμπορική ονομασία Xellano.

 

Πρόκληση η διασφάλιση τεχνολογικά εξελιγμένων σπόρων τα επόμενα χρόνια 

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Bayer, αυτή τη στιγμή η αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα, την πολιτική από το χωράφι στο πιάτο, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, θα επηρεάσουν το σύνολο των λύσεων που χρησιμοποιούν σήμερα οι αγρότες καθώς και την βιομηχανία των λιπασμάτων. Γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι η καινοτομία στους σπόρους προβάλλεται ως ζωτικής σημαίας για τη διασφάλιση της επόμενης μέρας για τη γεωργία στην Ευρώπη.

Φέτος ο όμιλος Ευθυμιάδη διανύει τον 87ο χρόνο της επιχειρηματικής ιστορίας. Ο κύκλος εργασιών το 2021 ανήλθε στα 90 εκατομμύρια ευρώ με τα 75 εκατομμύρια να προέρχονται από την Ελλάδα και τα 15 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό. Διατηρεί θυγατρικές στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εμπορική δραστηριότητα σε 12 χώρες καθώς και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη Bayer επενδύει στην έρευνα 5 εκατ. ευρώ ημερησίως μόνο στον τομέα της γεωργίας και το μέγεθος του ομίλου αγγίζει σε τζίρο τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία