BACK TO
TOP
Food insider

Το αγκάθι της εξυγίανσης στον Συνεταιρισμό Σκάλας και η προοπτική ενιαίου φορέα συνεταιρισμών στη Λακωνία

Σε μία περίοδο που ακολούθησε μετά από χρονικό διάστημα πενταετούς αδράνειας και διαρκών προβλημάτων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας καλείται να προχωρήσει στην κατεύθυνση της πλήρους οικονομικής εξυγίανσης, δεδομένου ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία νέα διαδρομή με καινούργια διοίκηση να ορίζει την τύχη του και τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.

skala2

Γιώργος Λαμπίρης

147
0

Να σημειωθεί ότι ο φορέας τελεί υπό νέο καθεστώς από τον Μάιο του 2019, έχοντας εκλέξει νέα μέλη διοίκησης.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για συσπείρωση όλων των συνεταιριστικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής με πρωτοβουλίες να λαμβάνονται και από τον Συνεταιρισμό της Σκάλας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα εκτός της Εθνικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

 

Κλειδί η κυβερνητική παρέμβαση για τη ρύθμιση παλαιότερου δανείου

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα και την ευρύτερη πορεία του εν λόγω Συνεταιρισμού θα αποτελέσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη διευθέτηση προηγούμενων οφειλών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τη διαχείριση της οφειλής έχει αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής, PQH, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο εκκαθάρισης πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε πανελλαδική βάση.

 

Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός από το 2013 έως και το 2018 συγκέντρωσε οφειλές σε επίπεδο δανεισμού, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 850 χιλ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαίου, ενώ οι τόκοι ανέρχονται σε ποσό που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Η πλευρά του Συνεταιρισμού ζητάει ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών σε βάθος εικοσαετίας, εφόσον υπάρξει υπουργική συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν αιτήματος των στελεχών του φορέα. Ωστόσο οι συγκεκριμένες εξελίξεις, οι οποίες είχαν έρθει στο προσκήνιο με την προηγούμενη κυβέρνηση, βρίσκονται υπό καθεστώς στασιμότητας αυτή τη στιγμή.

 

Παρόλ’ αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας ο Συνεταιρισμός καταβάλει προσπάθειες να εκμεταλλευτεί και τα υπάρχοντα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας αναπτύξει μετά από χρόνια και πάλι εξαγωγική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική είναι επίσης η κίνηση που έγινε το καλοκαίρι με την ενοικίαση του συσκευαστηρίου στην εταιρεία Πανταζής, με δραστηριότητα στην περιοχή της Ηλείας, ενώ πλέον εκμεταλλεύεται ο Συνεταιρισμός το συσκευαστήριο για ίδιες ανάγκες.

 

Οι βασικοί πελάτες

 

Ένας από τους βασικούς πελάτες του Συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας είναι τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας όπου διαθέτει τα πορτοκάλια του, μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για χυμοποίηση και την παραγωγή συσκευασμένου χυμού με την ετικέτα «Ρέα». Επιπλέον, μεταξύ των κύριων πελατών με τους οποίους διατηρεί συνεργασία είναι η τοπική επιχείρηση Λακωνικοί Κήποι, με την οποία ωστόσο υπήρχε και κατά το παρελθόν συναλλαγή μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Biofresh, από την οποία ο Συνεταιρισμός διεκδικεί ποσό οφειλής ύψους 250 χιλ. ευρώ.

 

Φέτος χρονιά κατά την οποία ο Συνεταιρισμός επανεκκίνησε την εξαγωγική του δραστηριότητα διέθεσε ποσοστό της παραγωγής του εκτός συνόρων που αγγίζει έως και το 50% των συνολικά παραγόμενων ποσοτήτων.

 

Αναστασάκος: Μεγάλες ποσότητες ψιλού πορτοκαλιού δεν διατέθηκαν

 

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον νέο πρόεδρο του φορέα, Παναγιώτη Αναστασάκο, ζητήσαμε να μας δώσει μία εικόνα για την παραγωγή της φετινής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι ήταν έντονα ανοδική για όλο τον νομό στα πορτοκάλια. «Το 2020 κύλησε αρκετά καλά για το πορτοκάλι, γεγονός που δημιούργησε θέματα κυρίως από πλευράς των ανταγωνιστών, οι οποίοι πληρώνοντας συχνά χωρίς παραστατικά δημιούργησαν πρόβλημα στην περιοχή, στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν το μερίδιό τους. Εκτός των άλλων η υπερπαραγωγή δημιούργησε προβλήματα στο ψιλό πορτοκάλι, την ίδια στιγμή που οι τιμές στο μεσαίο και μεγάλο πορτοκάλι κινήθηκαν σε καλά επίπεδα».

 

Η επίδραση από τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν στο ψιλό πορτοκάλι ήταν έντονη για το σύνολο του νομού, με τον κύριο Αναστασάκο να επισημαίνει ότι η παραγωγή του αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 45% της συνολικής παραγωγής. «Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν παραγωγοί με αναλογία που άγγιξε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 70% σε παραγωγή ψιλού πορτοκαλιού, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να το διαθέσουν».

 

Σε ό,τι αφορά των Συνεταιρισμό της Σκάλας, ο πρόεδρός του αναφέρει ότι η ταυτοποίηση και η διευθέτηση παλαιών οφειλών αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας που θα προσφέρει βήμα ανάπτυξης. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες για να βρούμε μία ενδιάμεση λύση και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μέρος δανεισμού».

 

«Το γεγονός ότι διαθέτουμε ακίνητη περιουσία δυσχεραίνει την ρύθμιση του χρέους μας, λόγω του γεγονότος ότι διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας, η αποτίμηση των οποίων ανέρχεται στα 2,5 ευρώ. Η ύπαρξη του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου έχει οδηγήσει την PQH να διαπραγματεύεται μαζί μας αποπληρωμή του δανεισμού σε βάθος δεκαετίας – και όχι εικοσαετίας όπως ζητάμε εμείς – συμφωνία στην οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εάν δεν διαθέταμε ακίνητη περιουσία, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους τόκους και το κεφάλαιο του χρέους μας», εξηγεί ο Παναγιώτης Αναστασάκος. 

Αυτή την περίοδο ο φορέας προβαίνει σε αλλαγή μηχανολογικού εξοπλισμού, για να τροποποιήσει τα κλειστικά μηχανήματα και ήδη μεγάλο μέρος της παραγωγής συσκευάζεται σε δίχτυ τύπου «γραβάτα».

Αναφέρουμε τέλος ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας, διαθέτει πιστοποιημένη παραγωγική μονάδα και σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος παρέμενε αναξιοποίητος τα προηγούμενα χρόνια. Βασικό στοίχημα αποτελεί η επανέναρξη της σχέσης εμπιστοσύνης με τους αγρότες της περιοχής, με τον κύριο Αναστασάκο να επισημαίνει ότι αρκετοί παραγωγοί απευθύνονται ήδη στον Συνεταιρισμό για έναρξη συνεργασίας μαζί του.

 

Τιμές Λακωνίας

Μεσαίο – μεγάλο πορτοκάλι

Τιμή παραγωγού: 0,40 ευρώ/κιλό

Τιμή εμπορίας: 0,60 – 0,80 ευρώ/κιλό

Κύκλος εργασιών 2020: >1 εκατ. ευρώ

Εξαγωγές: 500 χιλ. ευρώ

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία