BACK TO
TOP
Food insider

Αύξησε τα αποθέματα σταφίδας κατά 100% για να ανταποκριθεί στη ζήτηση η Καλαμάτα Παπαδημητρίου

Ως μία χρονιά που παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσίασε κατάφερε να κρατήσει τα οικονομικά της μεγέθη στα επίπεδα του 2019, περιγράφει ο Χρήστος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Καλαμάτα Παπαδημητρίου την πορεία του 2020 για την εταιρεία.

papadimitriou4_2

Γιώργος Λαμπίρης

83
0

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πωλήσεις της επιχείρησης που επί σειρά ετών δραστηριοποιούταν στην εξαγωγή κορινθιακής σταφίδας και είναι ευρέως γνωστή για τα βαλσαμικά ξύδια και τις κρέμες βαλσαμικού που παράγει, κινήθηκαν στα επίπεδα των 4,6 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο η σύνθεση του τζίρου διαφοροποιείται σε σχέση με το 2019. Κι αυτό γιατί οι τομείς του αεροπορικού και ξενοδοχειακού catering, στο οποίο δραστηριοποιούμαστε με μικρές συσκευασίες – αντιστοιχούν στο 12-13% του τζίρου -, έχουν πληγεί εντονότατα», εξηγεί ο κύριος Παπαδημητρίου.

Κύριο κανάλι διάθεσης για τα προϊόντα της αποτελούν τα σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό, το οποίο ενισχύθηκε λόγω της αυξημένης οικιακής κατανάλωσης, αντισταθμίζοντας τις απώλειες που προαναφέραμε. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση έχει διατηρήσει ανέπαφες τις ισορροπίες κινούμενη στα επίπεδα του 2019 χωρίς να υποστεί μείωση, ενισχύοντας την παρουσία της στο οργανωμένο λιανεμπόριο με διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων και προωθητικές ενέργειες όπου αυτό είναι αναγκαίο.

 

Όπως λέει ο κύριος Παπαδημητρίου κύρια πηγή προμήθειας της πρώτης ύλης είναι οργανώσεις παραγωγών καθώς και συνεταιρισμοί ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς η εταιρεία δεν προμηθεύεται από μεμονωμένους παραγωγούς. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται είτε με τον συνεταιρισμό του Αιγίου, προμηθευόμενη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Στη συνέχεια η Παπαδημητρίου τη μεταποιεί για να δημιουργήσει τα προϊόντα που κατευθύνονται προς την αγορά όπως το βαλσαμικό ξύδι και κατ’ επέκταση τις κρέμες βαλσαμικού. «Αγοράζουμε μερικώς επεξεργασμένη και καθαρισμένη σταφίδα χωρίς τον μίσχο, η οποία πρέπει να έχει τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με τη σταφίδα που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική».

 

Αύξησε τα αποθέματα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση

Στο ερώτημα κατά πόσο χρειάστηκε η εταιρεία να περιορίσει τόσο τα αποθέματα σε πρώτη ύλη, όσο και τα αποθέματα σε συσκευασμένα προϊόντα, ο ίδιος είναι σαφής. «Όχι μόνο δεν περιορίσαμε τα αποθέματά μας, αντιθέτως τα ενισχύσαμε κατά περίπου 100%. Λάβαμε το συγκεκριμένο ρίσκο το φθινόπωρο για να είμαστε προετοιμασμένοι για τις γιορτές τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών, όσο και σε επίπεδο τελικών προϊόντων, αντιμετωπίζοντας τις έκτακτες συνθήκες που παρουσιάζει η αγορά και τα φαινόμενα εντονότερης ζήτησης. Ανάλογη θα είναι η πολιτική μας και για το 2021».

 

Η εταιρεία σύμφωνα με τον ίδιο μεταποιεί σε ετήσια βάση περίπου 300 έως και 350 τόνους κορινθιακής σταφίδας. Ταυτόχρονα απορροφά και βιολογική κορινθιακή σταφίδα από τον Συνεταιρισμό του Αιγίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 15% της συνολικής ποσότητας σταφίδας που μεταποιεί και προορίζεται για την παραγωγή βιολογικού βαλσαμικού και βιολογικής κρέμας βαλσαμικού.

 

Οι λόγοι που την οδήγησαν στην έξοδο από τη σταφίδα και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία

Να σημειωθεί ότι η Παπαδημητρίου μετά από περίπου οκτώ δεκαετίες δραστηριότητα στην εξαγωγή συσκευασμένης κορινθιακής σταφίδας που προμηθευόταν από τον αγροτικό τομέα, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να διακόψει την παρουσία της στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Βασική αιτία σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαδημητρίου αποτέλεσε το γεγονός ότι η κορινθιακή σταφίδα έρχεται αντιμέτωπη με την τουρκική, η οποία τιμολογείται περίπου στο 50% έναντι της ελληνικής, γεγονός που σε επίπεδο ανταγωνισμού δημιουργεί μία μη βιώσιμη συνθήκη. «Πρόκειται για μία καλλιέργεια, η οποία δεν έχει υποστηριχθεί όσο θα έπρεπε στο εξωτερικό από τη χώρα μας, ούτως ώστε να υφίσταται ικανοποιητική ζήτηση που θα αυξήσει τις τιμές πώλησης, αφήνοντας ικανοποιημένο το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας στη σταφίδα από τον παραγωγό έως τον εξαγωγέα».

 

Επενδύσεις σε νέες γραμμές και αυτοματοποίηση παραγωγής με στόχο διεθνή στάνταρ ποιότητας

Στον τομέα των επενδύσεων η επιχείρηση προχωράει σε αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού επενδύοντας στην τεχνολογία, αναβαθμίζοντας το επίπεδο αυτοματοποίησης της παραγωγής της με νέες γραμμές και νέα συστήματα ελέγχου ποιότητας με στόχο να μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στη ζήτηση των σούπερ μάρκετ αλλά και στις διεθνείς προδιαγραφές με βάση τις απαιτήσεις των διεθνών αλυσίδων σε θέματα διασφάλισης ποιότητας. Οι συγκεκριμένες κινήσεις βελτιστοποίησης της λειτουργίας της έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και όπως σημειώνει ο κύριος Παπαδημητρίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι.

 

Η Καλαμάτα Παπαδημητρίου σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: περίπου 4,6 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)

2019: 4,43 εκατ. ευρώ

2018: 5,02 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2019: -37,9 χιλ. ευρώ

2018: -42,79 χιλ. ευρώ

Eξαγωγές: 35% του τζίρου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία