BACK TO
TOP
Food insider

Μειωμένη η προσφορά πατατόσπορου, αυξημένη 25% με 30% φέτος η τιμή του

Λίγος και… αλµυρός είναι φέτος ο πατατόσπορος, προκαλώντας έντονο προβληµατισµό στους παραγωγούς του προϊόντος για το πώς θα βρουν τις ποσότητες που τους χρειάζονται, ενόψει της σποράς, αλλά και για το κόστος που θα επωµιστούν, διότι πολλοί βγαίνουν από ένα δύσκολο 2023, µε χαµηλές αποδόσεις κι ως εκ τούτου µειωµένα έσοδα.

44-45_04_2

Λεωνίδας Λιάμης

161
1

«Υπάρχει ζήτηµα µε τη διαθεσιµότητα του πατατόσπορου και είναι και πανάκριβος. Μιλάµε για µια αύξηση της τάξης του 25%-30% σε σχέση µε πέρυσι, που σηµαίνει πως σε κάποιες ποικιλίες στις οποίες αγοράζαµε το σπόρο µε 1,50 ευρώ το κιλό, η τιµή, όπως ακούγεται, θα πάει στο 1,90 ευρώ το κιλό ή επιπλέον 120 ευρώ το στρέµµα, αν υποθέσουµε ότι χρειάζονται 300 κιλά στο στρέµµα για τη σπορά», τονίζει ο Απόστολος Βεσµελής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Σηµειωτέον ήδη το κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια πατάτας είχε φτάσει πέρυσι στα 1.200 µε 1.300 ευρώ το στρέµµα. «Σε κάποια χωριά του λεκανοπεδίου οι βροχές έκαναν πολύ µεγαλύτερη ζηµιά πέρυσι, από το µέσο όρο του 40%, που ήταν η µείωση παραγωγής στο Νευροκόπι. Εκεί, οι συνάδελφοι µπήκαν µέσα, οπότε δεν αποκλείεται να δούµε ορισµένους από αυτούς να βάζουν στη σπορά του Απριλίου λιγότερα στρέµµατα», εκτιµά ο κ. Βεσµελής.

Ως προς τα αίτια που έχουν οδηγήσει στη σηµερινή κατάσταση στην αγορά του πατατόσπορου, όπως µας εξηγεί ο Λευτέρης Παπούλιας, γεωπόνος στην εταιρεία «Καρβελάς», όλα άρχισαν µε τις όψιµες σπορές που έγιναν πέρυσι σε Ολλανδία, Γερµανία και Γαλλία, από τις οποίες προµηθεύεται η χώρα µας πατατόσπορο. «Αντί να σπαρθούν Απρίλιο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε προς τα τέλη Μαΐου - µέσα Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε σε µειωµένους κονδύλους πατάτας έως και 30%. Αυτό µε τη σειρά του δηµιούργησε άλλο πρόβληµα, διότι οι µειωµένοι κόνδυλοι έγιναν µεγαλύτεροι, λόγω έλλειψης ανταγωνισµού, µε συνέπεια η κατηγορία 28-35, που ζητούν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια της spunta και της agria, να έχει φέτος απειροελάχιστες ποσότητες» τονίζει ο γεωπόνος.

Επιβαρυντικά λειτούργησε και η έξαρση ιώσεων στα φυτά, γεγονός που είχε ως συνέπεια αρκετές ποσότητες πατατόσπορου να µην πάρουν πιστοποίηση ελέγχου από τον αρµόδιο ολλανδικό φορέα ΝΑΚ. «Η µειωµένη προσφορά πατατόσπορου οδήγησε σε αύξηση τιµών κατά 25 λεπτά στη χονδρική και αρκετά υψηλότερα στη λιανική», τονίζει ο κ. Παπούλιας και εκτιµά πως «πολλοί παραγωγοί ακόµη και αν βρουν τις ποσότητες που χρειάζονται, θα το σκεφτούν διπλά να σπείρουν». 
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2024 21:44Στεφανος

Τελικά δεν μας είπες ακριβώς την τιμή του πατατατοσπορου για μας και τα5λεπτα έχουν σημασία

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία