BACK TO
TOP
Food insider

Kερδίζει έδαφος η κατανάλωση οσπρίων, 4,9% ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ως το 2033

Αυξάνεται η δημοτικότητα των οσπρίων παγκοσμίως, με τους καταναλωτές να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό και διαιτητικό τρόπο ζωής πλούσιο σε φυτικές ίνες.

auksisi-katanalosis-osprion

59
1

Στα 75.057,9 εκατομμύρια δολάρια ανήλθε η καθαρή αποτίμηση των οσπρίων που πωλήθηκαν συνολικά παγκοσμίως το 2023, με τις προβλέψεις να παραμένουν ανοδικές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Future Market Insights. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι  θα φτάσει στο +4,9% ο σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) μέχρι το 2033. Επιπρόσθετα, η Future Market Insights αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για όσπρια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 122.891,9 εκατομμύρια δολάρια έως το 2033. Μάλιστα, η δημοφιλία των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων έχει αυξηθεί, ενισχύοντας περαιτέρω την αγορά στιγμιαίων σνακ (Ready-To-Eat, RTE) με βάση τα όσπρια σε όλο τον κόσμο αναφέρει η Future Market Insights. Τα όσπρια ενσωματώνονται σε ζυμαρικά, προϊόντα αρτοποιίας, ξηρά σνακ, παράγωγα κρέατος και μπάρες δημητριακών για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους. Η αυξανόμενη εστίαση στην υγιεινή διατροφή είναι πιθανό να διατηρήσει τη ζήτηση για όσπρια μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, όσον αφορά στο τμήμα ξερών φασολιών φαίνεται ότι θα καταναλωθούν ευρέως, κατέχοντας σχεδόν το 45% των εσόδων. Επιπλέον, βάσει έρευνας, προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 50 δισ δολάρια μέχρι το 2030. Το τμήμα της αγοράς των ρεβιθιών, κατέχει το 1/4 των παγκόσμιων εσόδων από πωλήσεις οσπρίων και επεκτείνοντας το σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης του (CAGR) κατά +7%

Η βιώσιμη καλλιέργεια οσπρίων «όπλο» απέναντι στην κλιματική κρίση           

Η έκθεση σχολιάζει πως η αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης οσπρίων είναι υψίστης σημασίας ώστε να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για το 2030. Οι παραγωγοί οσπρίων έχουν αντιμετωπίσει  παράγοντες όπως: κλιματική κρίση, καιρικές διακυμάνσεις και παράσιτα, που επηρέασαν έντονα τις αποδόσεις των καλλιεργειών μέσα στο 2023. Αυτές οι προκλήσεις οδήγησαν όμως σε μια πιο προσεκτική εξέταση των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργειών: για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, δόθηκε αυξημένη εστίαση στις πρακτικές βιώσιμης γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους αγρότες να αναζητούν καινοτόμες τεχνικές για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υιοθετώντας κυρίως μεθόδους άρδευσης αποδοτικές ως προς το νερό και εξερευνώντας ανθεκτικές ποικιλίες καλλιεργειών που θα μπορούσαν να αντέξουν τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία