BACK TO
TOP
Food insider

Ευκολία και τιμή κάμπτουν ενστάσεις καταναλωτών περί ανθυγιεινών σνακς

Παρότι η πλειονότητα των καταναλωτών θεωρεί ότι τα υπερ-επεξεργασµένα τρόφιµα (UPF) κρύβουν κινδύνους για την υγεία, εντούτοις λόγω ευκολίας, τιµής και γεύσης τα βάζει στο εβδοµαδιαίο µενού του.

Unhealthy-Junk-Food-Concept

65
0

Τα UPF περιλαµβάνουν τρόφιµα όπως: συσκευασµένα σνακ, σόδες, δηµητριακά µε ζάχαρη, ενεργειακά ποτά και µπάρες σοκολάτας, καθώς και τρόφιµα όπως έτοιµες σάλτσες, έτοιµα γεύµατα και dressings για σαλάτες.

Μια νέα πανευρωπαϊκή µελέτη του EIT Food Consumer Observatory που δηµοσίευσε το Grocer (10.000 ερωτηθέντων από 17 ευρωπαϊκές χώρες), διαπίστωσε ότι:

  • Το 65% των Ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει ότι τα UPF τρόφιµα είναι ανθυγιεινά και ότι θα προκαλέσουν προβλήµατα υγείας σε βάθος χρόνου.
  • Πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών πιστεύουν ότι τα UPF συµβάλλουν στην παχυσαρκία, το διαβήτη και άλλα θέµατα υγείας που σχετίζονται µε τον τρόπο ζωής.
  • Το 67% δηλώνει ότι δεν τους αρέσει όταν τα τρόφιµά τους περιέχουν συστατικά που δεν αναγνωρίζουν.
  • 4 στους 10 Ευρωπαίους (40%) δεν πιστεύουν ότι τα UPF ελέγχονται αρκετά καλά από τις αρχές ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά τα τρόφιµα είναι ασφαλή και υγιή µακροπρόθεσµα.
  • Το 56% παραδέχεται ότι τρώει UPF τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα, αναφέροντας ότι τους κερδίζει µεταξύ άλλων, η ευκολία, η τιµή και η γεύση αυτών.



Με βάση την έρευνα, πολλοί καταναλωτές εµφανίζονται µπερδεµένοι σχετικά µε το βαθµό επεξεργασίας των τροφίµων που επιλέγουν. Για παράδειγµα, το 61% των καταναλωτών αναγνώρισε σωστά τα ενεργειακά ποτά ως εξαιρετικά επεξεργασµένα, ενώ µόλις το 34% πίστευε ότι το vegan τυρί ήταν ένα εξαιρετικά επεξεργασµένο τρόφιµο και το 22% αναγνώρισε τις µπάρες σοκολάτας ως ένα από αυτά . Επιπρόσθετα, η µελέτη προτείνει ότι οι εθνικές συστάσεις για τα τρόφιµα πρέπει να διευκρινίσουν εάν τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετικά επεξεργασµένα τρόφιµα ή όχι.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία