BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Με λίστα επιθυμιών οι ηγέτες στην Σύνοδο για το Πολυετές

«Όλοι ήρθαν απλά με τη λίστα επιθυμιών τους», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ αναφορικά με τις συνομιλίες για το νέο επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου με τα κράτη-μέλη να έχουν χωριστεί σε μπλόκ . Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν «μιλάει τελικά για τη γεωργία και πιέζει για μεγαλύτερο προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

merkelmitsmacron

Μαρία Γιουρουκέλη

12
0

Κατά τον ίδιο, «οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στο να καταστούν οι συνεισφέρουσες στον προϋπολογισμό χώρες λίγο πιο ευέλικτες, διότι αν δεν υπάρχει κίνηση από εκεί, δεν θα υπάρξει τίποτα που να βγαίνει από τη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε.

Πάντως με τις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό να έχουν αποβεί άκαρπες και τις διμερείς επαφές του Σαρλ Μισέλ με τους αρχηγούς κρατών να έχουν ολοκληρωθεί, το «παιχνίδι» μεταφέρεται τώρα σε συναντήσεις μεταξύ χωρών που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα «στρατόπεδα».

Μία τέτοια συνάντηση και αυτή στην οποία συμμετείχε το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ επιχειρώντας να καταλήξουν σε προτάσεις για έναν συμβιβασμό.

Στο μεταξύ, κατά άλλον αξιωματούχο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνεχίζει να ακολουθεί την πρότασή του 1,07% του Ακαθάριστου Εθνικό Εισοδήματος της ΕΕ ενώ  οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες» χώρες Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες που δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% είναι «εξαιρετικά καλά συντονισμένες».

Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ. Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων κλπ).

«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Εντούτοις, οι βασικές συνεισφέροντες χώρες δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον Μισέλ, καθώς πολλοί ηγέτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο βέτο του Κοινοβουλίου. «Είτε ο Μισέλ, θα κάνει μαγικά είτε θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν είμαστε πολύ κοντά σε πρόοδο» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες δηλώνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής.

Κατά άλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό είναι ότι η πρόταση δαπάνησε δισεκατομμύρια για λάθος πράγματα. «Αγωνιζόμαστε ακόμα τις προκλήσεις του 21ου αιώνα με έναν προϋπολογισμό που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο Δανός πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επιτύχουν μια τελική συμφωνία προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

«Είμαι έτοιμος να μείνω ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, αλλά όχι, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία» σε ολόκληρο το πακέτο, είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα «χρειαστούν» άλλη μία συνάντηση τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς εάν οι "τέσσερις σφικτοχέρες" - η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες - εμποδίζουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απάντησε: "Νομίζω ότι οι χώρες λιτότητας είναι σαφείς στο πώς βλέπουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και είπαμε χθες τόσο σε όλους τους συναδέλφους μας όσο και στον Michel. Δεν νομίζω ότι κάποιος ενδιαφέρεται να έχει μια συζήτηση για να μπλοκάρει σήμερα. Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε."

Περί τις δεκαπέντε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία , η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της συνοχής» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την εν λόγω πολιτική.

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Συνοχής (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ενωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πέμπτης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταμείο συνοχής και ΚΑΠ κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πολιτική συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η πολιτική συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία