BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Άυξηση 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους μέσα στα Χριστούγεννα

Αύξηση δύο ταχυτήτων θα δουν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι της χώρας τα Χριστούγεννα.

stock-photo-woman-pressing-key-pin-code-holding-wallet

73
0

Κατά πρώτον, αύξηση 3% στις αποδοχές τους θα δουν όσοι έχουν μηδενική προσωπική διαφορα.

Κατά δεύτερον, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 3%, οι οποίοι θα λάβουν ένα κλιμακωτό επίδομα στήριξης, καθώς δεν θα λάβουν την αύξηση του 3%.

Και οι δύο μαζικές καταβολές, οι οποίες θα "αγκαλιάσουν” το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας θα γίνουν τα Χριστούγεννα, δηλαδή μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου (παραδοσιακά πληρώνονται πριν τις γιορτές).

Όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπ. Εργασίας, κος Νικόλαος Μηλαπίδης, "μέσα στον Δεκέμβριο, πριν τις γιορτές, όπως πέρσι έτσι και φέτος θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ όσοι συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση καθώς έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκαθάρισε πως όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει η οικονομία τόσο θα ροκανίζεται η προσωπική διαφορά και θα περνάμε από το καθεστώς της προσωπικής διαφοράς στις αυξήσεις των συνταξιούχων ενώ, δήλωσε πως  οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους πριν τις γιορτές καθώς αυτές προκαταβάλλονται.

Aναλυτικά, η αύξηση του 3% φορά άμεσα περίπου 1.750.000 συνταξιούχους (δηλαδή τα 2/3 του συνόλου), με μηδενική προσωπική διαφορά,  Οι υπόλοιποι, περίπου 750.000 συνταξιούχοι, θα έχουν επιπλέον λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους.

Παράλληλα, θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% (καθώς η προσωπική τους διαφορά είναι υψηλότερη του 3%). Όπως και πέρσι, η επιδότηση αυτή δεν θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Το εν λόγω μέτρο, αφορά 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3) με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για 750.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.


πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία