BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Οι συστάσεις του Γιάννη Στουρνάρα και η λίστα με τις 1.047 φοροαπαλλαγές

Την επανεξέταση των 1.047 φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στο κράτος σχεδόν 13 δισ. ευρώ το χρόνο συνιστά στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

stournaras-1_2

54
0

«Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Δηλαδή αυτά που η ίδια η κυβέρνηση δίνει, αλλά γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους; Εγώ δεν λέω, οι ευάλωτοι, ναι να έχουν βοήθεια, αλλά να τα βάλουμε σε ένα κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στον σύμβουλο έκδοσης του ΟΤ, Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών προτρέποντας την κυβέρνηση να  αξιολογήσει τη κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους.

Σήμερα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολαμβάνουν απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, το φόρο μεταβίβασης έως τον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου. Το υψηλότερο κόστος για το δημόσιο που φθάνει τα 5 δις. ευρώ έχουν οι απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος  και ακολουθούν οι απαλλαγές στην φορολογία  κεφαλαίου με κόστος 3,8 δισ. Ευρώ.

Η λίστα

Η λίστα περιλαμβάνει τις εξής φοροαπαλλαγές:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταγράφονται 200 απαλλαγές και εκπτώσεις με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Ισχύουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,3 δις. ευρώ από τις οποίες ωφελούνται 53.021 επιχειρήσεις.
  • Φορολογία κεφαλαίου. Ο συνολικός αριθμός των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ανέρχεται σε 129 και οι απώλειες για το δημόσιο στα 3,89 δις. ευρώ με ωφελούμενους 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • ΦΠΑ. Υπάρχουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές και το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και τους καταναλωτές να διαμορφώνεται σε 821,934 εκ. ευρώ.
  • Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ισχύουν 44 φοροαπαλλαγές ύψους 1,17 δις. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Καταγράφονται 23 εκπτώσεις ύψους 121,69 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανέρχεται σε 11,844 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη χαρτοσήμου. Καταγράφονται 85 περιπτώσεις απαλλαγών και εκπτώσεων με κόστος 73,7 εκατ. ευρώ
  • Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις φθάνουν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ot.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία