BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στα 2,6 δισ. ευρώ το όφελος του Δημοσίου σύμφωνα με Χατζηδάκη

Tην πρόταση της αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το θέμα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες αποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο έχει όχι μόνο γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση αλλά και λογιστικό.

ofelos-dimosiou-xatzidaki

29
0

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι το όφελος του Δημοσίου είναι περί τα 2,6 δισ. ευρώ, καθώς επωφελήθηκε 33,5 δισ. ευρώ έναντι 30,9 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει. Στο όφελος συνυπολογίζει τα 28,2 δισ. από το PSI που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες, 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των CoCos και 1,5 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα. Σε αυτό το ποσό, όπως επισήμανε ο υπουργός, δεν υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που κατέβαλε η ΤτΕ στο Δημόσιο λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.

Σε δύο διεθνείς δείκτες αξιολόγησης η Intrakat

Τρία νέα επενδυτικά funds με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακολούθησε η ένταξη της μετοχής της εταιρείας στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης MSCI και FTSE Russell. Στον μεν πρώτο η Intrakat μπήκε για πρώτη φορά στην κατηγορία Small Cap, ενώ στον δεύτερο ανακοινώθηκε αναβάθμιση της Intrakat στην κατηγορία Mid Cap. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο επόμενος στόχος της διοίκησης είναι η ένταξη στον δείκτη FTSE 25 του Χρηματιστηρίου Αθηνών.     

Ο Ν. Χρυσανθόπουλος αποχωρεί από την Alpha Bank

Αποχωρεί από την Alpha Bank, έπειτα από 24 χρόνια στoν όμιλο, ο Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσει την καριέρα του εκτός του τραπεζικού τομέα, διατηρώντας παράλληλα συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα στρατηγικής προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη και την εκτελεστική επιτροπή της τράπεζας. Σε δήλωσή του ο CEO της Alpha Bank υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή του Νικόλαου Χρυσανθόπουλου στην επιτυχία του μετασχηματισμού της τράπεζας και στην επιστροφή της σε σταθερή κερδοφορία.    

Η υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας Ηλέκτωρ

Δεν υπάρχει και δεν έχει υποβληθεί προσφορά, δεσμευτική ή μη, από τον όμιλο της Motor Oil για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ, όπως λένε και οι δύο εισηγμένες σε απαντήσεις τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσίευμα της «Κ». Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, να θυμίσουμε πως το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για προσφορά ή συμφωνία, αλλά ξεκάθαρα ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με αντικείμενο την προοπτική εξαγοράς της θυγατρικής της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil. Κάτι που βέβαια δεν διαψεύστηκε από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Κέρδη-ρεκόρ το 2023 για μεγάλες τράπεζες

Κερδοφορία-ρεκόρ σημείωσαν στη χρήση 2023 οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ιστορία, χάρη στην άνοδο των επιτοκίων. Ειδικότερα, τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ, από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα τρία τέταρτα του συνόλου αυτών των τραπεζών πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αν και το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί, καθώς ο θετικός άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις επιδόσεις τους. Σημειώνεται πως το δείγμα που χρησιμοποιεί το πρακτορείο δεν περιλαμβάνει τη UBS, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα 29 δισ. δολάρια λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.  

πηγή: kathimerini.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία