BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Μείωση των επιτοκίων λιγότερο από 1% φέτος προβλέπουν οι αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο περιορίζουν οι traders τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον, οι αγορές προεξοφλούν κινήσεις μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατά τη διάρκεια του 2024.

miosi-epitokion-xamiloteri-apo-1

43
0

Οπως δείχνουν τα συμβόλαια swaps, οι traders περιμένουν λιγότερες από τέσσερις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης εκάστη έως το τέλος του έτους, έναντι επτά τέτοιων κινήσεων που προεξοφλούσαν στα τέλη του περασμένου έτους, σημειώνει το Bloomberg.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται έως τον Ιούνιο, ενώ οι πιθανότητες η κίνηση αυτή να γίνει νωρίτερα, έως τον Απρίλιο, εκτιμάται σε μία στις τρεις.

Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες για τα επιτόκια οδηγεί το ευρώ σε άνοδο και τα ομόλογα σε πτώση.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου τα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση στη Γαλλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, σε μία ακόμη ένδειξη πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ανθεκτικές. Οπως έδειξε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανήλθε σε υψηλό οκτώ μηνών, παρουσιάζοντας βελτίωση στις υπηρεσίες, αλλά «παλεύοντας» να αντισταθμίσει τη σοβαρή επιδείνωση της μεταποίησης στη Γερμανία.

Ο PMI ανήλθε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 47,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Σημαντική βελτίωση φάνηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 50 μονάδες, το σημείο που οριοθετεί την ύφεση, από 48,4 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές εντάθηκαν.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές αναθεωρούν το πόση νομισματική χαλάρωση θα χρειαστεί να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες. Βέβαια, την εικόνα «χάλασαν» τα στοιχεία για τη Γερμανία, που έδειξαν ότι τα προβλήματα του τομέα της μεταποίησης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκαν τον Φεβρουάριο.

«Πιστεύω ότι οι 100 μονάδες βάσης είναι το απόλυτο μίνιμουμ για φέτος και η βιομηχανική πτώση της Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά δομικά προβλήματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν αντιμετωπιστεί», λέει στο Bloomberg ο Γκέοφ Γου, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon. «Είναι κάτι που συνειδητοποιεί η ΕΚΤ, αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αρνείται να μειωθεί και οι αξιωματούχοι έχουν εμμονή με αυτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος πολιτική».

 
πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία