BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Τα τελευταία σενάρια για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και η μετάδοση της κρίσης στις τράπεζες καθώς και οι φετινές αυξήσεις των μισθών, θα είναι τα δύο θέματα που θα βαρύνουν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον χρόνο που θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

miosi-epitokion_EKT

22
0

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είναι σταθερή στη θέση της ότι η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένει, μέχρι να υπάρξουν σαφή στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Μάλιστα, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον παράγοντα των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη, οι οποίες βρίσκονται σε αυτή τη φάση σε διαπραγμάτευση η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Ακόμη και μετά την οριστικοποίηση των αυξήσεων, η ΕΚΤ θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να διαπιστώσει αν οι αυξημένοι πια μισθοί επηρεάζουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Αυτό αφήνει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η πτωτική πορεία του πληθωρισμού επιβραδυνθεί ή - ακόμη χειρότερα - αναστραφεί, η μείωση των επιτοκίων να αναβληθεί επ' αόριστο. 

Προς το παρόν όμως, στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα νέα είναι θετικά. Με βάση εκτιμήσεις, την Παρασκευή η Eurostat μπορεί να ανακοινώσει πληθωρισμό σημαντικά χαμηλότερο από το 3%. Η ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ (τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη είχε πληθωρισμό 2,8%, ενώ οι ΗΠΑ 3,1%) έχει αρχίσει να πείθει τις αγορές χρήματος, ότι η ΕΚΤ μάλλον θα προηγηθεί στις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, στοιχηματίζοντας για τον χρόνο που μπορεί να γίνει αυτό. Ανάλογα με τις δηλώσεις που γίνονται κάθε μέρα από τα μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής και παρότι οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι η αρχή θα γίνει τον Ιούνιο, υπάρχουν αισιόδοξοι που θέλουν την πρώτη μείωση επιτοκίων να γίνεται τον Απρίλιο ή ακόμη νωρίτερα και ακόμη λιγότερο αισιόδοξοι, οι οποίοι ποντάρουν ότι ο χρόνο εκκίνησης θα είναι ο Σεπτέμβριος.

Η έμμεση προειδοποίηση Στουρνάρα 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος χθες στην επόμενη μέρα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, υπονόησε ότι οι μισθοί δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα κρίνει τη μείωση των επιτοκίων. 

Τόνισε αρχικά ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, έγινε χωρίς ύφεση και χωρίς χρηματοπιστωτική αστάθεια. Σημείωσε όμως με νόημα, ότι η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις απ' ό,τι η Fed, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν αργότερα από τον Ιούνιο. 

Στην ουσία ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης θύμιζε ότι μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων απλώς και μόνο για να επιβεβαιώνεται κάθε μήνα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στην περιοχή του 2% μπορεί να πυροδοτήσει έναν υφεσιακό κύκλο για τις χώρες του κοινού νομίσματος. 

Η δεύτερη έμμεση υπόμνηση του κ. Στουρνάρα, είναι ο πιθανός κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι "φορτωμένος" με δάνεια τα οποία δόθηκαν με μηδενικά επιτόκια του ευρώ. Σύντομα τα δάνεια αυτά θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Αν δεν έχουμε έγκαιρα τις μειώσεις επιτοκίων, αυτό θα γίνει με τα ιστορικά υψηλά σημερινά επιτόκια του ευρώ. Αυτό θα μεγαλώσει σημαντικά το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία