BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στάση αναμονής από ΕΚΤ στα επιτόκια, σταθερή η μείωση του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της σήμερα, κρατώντας στάση αναμονής καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται στη ζώνη του ευρώ, παρά τις πεισματικά υψηλές πιέσεις σε δομικό επίπεδο, όπως μεταδίδει το Reuters.

lagarde-christine-EKT

20
0

Μετά την καθυστερημένη αντίδραση της στο άλμα των τιμών πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ είναι διστακτική να κηρύξει τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις πως ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και οι μισθολογικές αυξήσεις δεν θα εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο και 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ταυτόχρονα τις νέες οικονομικές της προβλέψεις οι οποίες είναι πιθανό να υποδεικνύουν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό φέτος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την πρόεδρο της ΕΚΤ να τροποποιήσει το μήνυμα της, δείχνοντας ότι η τράπεζα ετοιμάζεται για τη χαλάρωση της πολιτικής της, αν η πρόοδος συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η ΕΚΤ είναι απίθανο πάντως να μειώσει τα επιτόκια της πριν από τη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, καθώς τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς θα είναι διαθέσιμα μόνο τον Μάιο, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Αυτό δίνει στην ΕΚΤ άλλη μια συνάντηση - στις 11 Απριλίου - για να ανοίξει ρητά την πόρτα στη χαλάρωση της πολιτικής της.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της για το επιτόκιο στις 15:15 για να ακολουθήσει λίγο αργότερα, στις 15:45 η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία