BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Το σχέδιο των Βρυξελλών για Ταμείο Ανάκαμψής ΙΙ και πακέτο Άμυνας

Με την κοινή προσπάθεια για άμυνα και ασφάλεια να έχει ήδη δρομολογηθεί από τη σημερινή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη αποστολή της νέας Κομισιόν είναι να προχωρήσει τις συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ που είναι εξίσου απαραίτητο, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

komision_9

25
0

Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας έχει ήδη εξασφαλιστεί. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι του Βορρά, έχουν πειστεί ότι το θέμα επείγει λόγω και της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει μικρές και μεγαλύτερες χώρες, να συμμετέχουν ισότιμα.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της, σε κοινό δανεισμό, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγων ώστε να έχει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια. Παρότι δεν ομολογείται ακόμη, το θέμα είναι τόσο ώριμο, ώστε ο κοινός δανεισμός για άμυνα να έχει συμφωνηθεί να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για το 2025. Επίσης, η ΕΤΕπ, έχει αλλάξει τον κανονισμό των χρηματοδοτήσεων και πλέον δεν εξαιρεί τις επενδύσεις σε άμυνα από τα δάνεια που παρέχει στα κράτη μέλη. Μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης συζητείται να είναι και τα αποθεματικά του ESM χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί οι όροι αυτής της χρηματοδότησης. 

Η πρόταση για το ευρωπαϊκό Iron Dome 

Το μόνο που μένει να συμφωνηθεί μετά τις εκλογές είναι ένα σχέδιο το οποίο βάζει όλες τις χώρες στο παιχνίδι και ειδικά τις χώρες των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εισηγηθεί ως πρώτη ή μια από τις πρώτες κοινές επενδύσεις να είναι μια "ασπίδα" αντιαεροπορικής άμυνας για όλη την Ευρώπη, αντίστοιχης αυτής που έχει το Ισραήλ.

Μάλιστα, στην πρόταση του αυτή ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρήκε σύμμαχο και το Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο έστειλαν χθες κοινή επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το θέμα.

Τούτο, τη στιγμή που η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες το 2023 διαθέτοντας το 3% του ΑΕΠ της με την Ελλάδα να είναι 3η, μετά τις ΗΠΑ με αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ 

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί ακόμη να μην έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένη διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών. αλλά το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα όλων των Ευρωπαϊκών Θεσμών . Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι, μιλά σε κάθε ευκαιρία για την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις. 

Το θέμα αναμένεται ανοίξει επίσημα, με την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα , την οποία θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ο τέως Ιταλός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο μεταξύ, χθες, η σημερινή πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου. Η Ευρώπη πάσχει από χαμηλή ανάπτυξη γεωπολιτικό κατακερματισμό και κλιματική αλλαγή. Με άλλα λόγια, καλούσε όλους να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις που θα καλύψουν το ψηφιακό χάσμα της ΕΕ και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση δίνοντας έμφαση και στην πρόληψη κατά των φυσικών καταστροφών.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία