BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για εξάρτηση Ευρώπης από ορυκτά καύσιμα

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάρτηση της Ένωσης από την εισαγωγή ενέργειας που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα.

20251203_EP-195812A_EGO_47-scaled_2

8
0

«Εισάγεται περίπου το 60% της ενέργειάς, σχεδόν εξ ολοκλήρου από ορυκτά καύσιμα μια εξάρτηση της οποίας το οικονομικό κόστος είναι εμφανές για ακόμη μια φορά» όπως ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας «προσφέρουν την πιο προφανή οδό" για τη μείωση των αρμπιτράζ μεταξύ των βασικών στόχων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, δηλαδή την ασφάλεια του εφοδιασμού, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις προσιτές τιμές».

Εσωτερικές αναλύσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες των οποίων η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται περισσότερο σε μη ορυκτές πηγές, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, προστατεύτηκαν καλύτερα από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αυτό συνεπάγεται την εύρεση των πιο αποδοτικών διαδρομών σε οικονομικό επίπεδο για την προώθηση ταυτόχρονα της ανάπτυξης και της απανθρακοποίησης».

Μάλιστα, όπως τόνισε «η συνολική απάντηση, εκ μέρους των κυβερνήσεων όπως και των κοινωνιών στο σύνολό τους, παρέμεινε κατώτερη των περιστάσεων».

Ο κόσμος, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΤ, χρειάζεται μια «αμερόληπτη ανάλυση προκειμένου να επιλέξει τη σχετική πληροφορία αγνοώντας τον περιττό θόρυβο και να βοηθήσει αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις όπως και τους πολίτες να καταλάβουν τα σήματα και αυτό που διακυβεύεται».

Πηγή: CNN.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία