BACK TO
TOP
Business

Επιβεβαίωση Παϊσιου για το προσύμφωνο πώλησης της ΑΛΦΑ

Από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώνεται η συμφωνία πώλησης του 100% της ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια στην κινεζικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία ΑDAMΑ

GN_35__003_

Γιάννης Πανάγος

74
0

Με επιστολή του στην Agrenda, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΦΑ, Βασίλης Παϊσιος, δίνει ολόκληρο το περίγραμμα του προσυμφώνου που έχει υπογράψει από τα μέσα Νοεμβρίου με την ADAMA, δίνοντας παράλληλα ένα πρώτο στίγμα των επόμενων επιχειρηματικών του κινήσεων, μέσω της MAGMA SA, εταιρείας δικών του συμφερόντων.


Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

 

Αγαπητοί συνεργάτες,

Με τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχει δημιουργήσει η μακροχρόνια επιστημονική και οικονομική μας σχέση και μετά τα δημοσιεύματα του τύπου και τις αναπόφευκτες διαρροές, θέλω υπεύθυνα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΑΕΒΕ.  Στα μέσα Νοεμβρίου υπεγράφη προσύμφωνο μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών μου, στην πολυεθνική εταιρεία ADAMA.  Η διαδικασία τελεί υπό την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού. Η καταληκτική εφαρμογή της συμφωνίας προβλέπει ότι το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων, και τα πρόσωπα-μηδέν εμού  εξαιρουμένου-  παραμένουν στην ΑΛΦΑ ΑΕΒΕ. Oι βιομηχανικές κι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες παραγωγής και διανομής, θα απορροφηθούν από την MAGMA SA εταιρεία δικών μου ενδιαφερόντων.

Η σχεδιαζόμενη αναδιάταξη, στοχεύει στην σημαντική  βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της ΑΛΦΑ στην αγορά. Παράλληλα αυξάνει την επενδυτική ευελιξία της ΜAGMA στους τομείς παρασκευής, συσκευασίας και διανομής προϊόντων φυτοπροστασίας και θρέψης.

Η ADAMA είναι η εξέλιξη της Makhteshim/Agan Ισραήλ, που μετά την απορρόφησή της από  τον Κινεζικό βιομηχανικό κολοσσό Chem-China,  και με συνεχείς εξαγορές εταιρειών και προϊόντων ενισχύει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά των γεωργικών εισροών.

Η ΜΑGMA  θα υπερβεί τον μέχρι σήμερα ρόλο της , αυτόν της πιστοποιημένης έρευνας στον αγρό. Θα αναβαθμίσει τους τομείς της παραγωγής , συσκευασίας και διανομής. Παράλληλα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κέντρο υποδοχής και εφαρμογής νέων ιδεών με στόχο την ολοκληρωμένη και την βιολογική γεωργία. Η ποιοτική κι εξωστρεφής αγροτική παραγωγή θα είναι το πεδίο δράσης της στο οποίο η συμμετοχή όλων είναι ευπρόσδεκτη.

Σας διαβεβαιώνω πως οι αλλαγές που προωθούνται, με απόλυτη σύμπνοια και των δύο μερών, θα αλλάξουν μόνο προς το καλύτερο τις σχέσεις όλων των εμπλεκομένων με την ΑΛΦΑ και την ΜΑGMA. Εγώ θα παραμείνω Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΛΦΑ, και όπως πάντα στην διάθεσή σας  για οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας. 

Σας ευχαριστώ για την μακροχρόνια συνεργασία μας. Σας εύχομαι καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2020 με την ΑΛΦΑ και την ΜΑGMA κοντά σας.

 

Βασίλης Παίσιος 

Διευθύνων Σύμβουλος

 

Νωρίτερα το agronews έγραφε:

 
Στους Κινέζους η ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια, στα λιπάσματα επενδύει στο εξής ο Βασίλης Παΐσιος

Εδώ και μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, προκειμένου να κλείσει και τυπικά, η μεταβίβαση στην ολλανδική ADAMA του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια, ο Βασίλης Παΐσιος. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον πετυχημένο επιχειρηματία των αγροεφοδίων να αξιοποιεί μέρος της ρευστότητας που του εξασφαλίζει η πώληση για νέες επενδύσεις στο λίπασμα. Το μόνο που απομένει, με βάση τις πληροφορίες, είναι η τελική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μετοχικού ενδιαφέροντος του κ. Παίσιου έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει με μεγάλο μάλιστα περίπτερο στην Agrotica και μάλιστα στο χώρο όπου στεγάζονται κατά βάση οι εταιρείες λιπασμάτων.

Να αναφερθεί ότι το 51% που κατείχε μέχρι πρόσφατα στην ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια ο Βασίλης Παΐσιος, μεταβιβάστηκε στην ολλανδική ADAMA, θυγατρική του ομίλου ChemChina. Άλλωστε στην ADAMA είχε περιέλθει προ ετών το 49%, προερχόμενο από μια άλλη εξαγορά της Ισραηλίτικης Makhteshim Agan.

Η ενημέρωση λέει ότι μετά την πλήρη απεμπλοκή Παΐσιου  από το σχήμα, η ADAMA αναλαμβάνει πλήρως την εμπορική δραστηριότητα και τα στοιχεία ενεργητικού της ΑΛΦΑ, δηλαδή, φυτοπροστατευτικά, σπόρους και λιπάσματα. Μένουν στο χαρτοφυλάκιο του πρώην μεγαλομετόχου, η παραγωγή κάποιων σκευασμάτων και η παροχή υπηρεσιών logistics.    

Ως γνωστόν η ADAMA δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την προμήθεια χημικών σκευασμάτων για την προστασία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η δραστηριότητά της εντοπίζεται επίσης στην διανομή προϊόντων προστασίας καλλιεργειών, σπόρων και λιπασμάτων στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών της τάξεως των 3,9 δισ. δολαρίων και πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, διαθέτει 21 εργοστάσια, ενώ απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους.

Τέλος ο όμιλος της μητρικής ChemChina, είναι ένας από τους κολοσσούς παγκοσμίως στον τομέα παραγωγής αγροχημικών, χημικών προϊόντων και εξειδικευμένων χημικών, καθώς και βιομηχανικού εξοπλισμού και ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση. Διατηρεί μεταξύ άλλων συμμετοχές σε εταιρείες όπως η ιταλική εταιρεία ελαστικών Pirelli καθώς και σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροχημικών, τη Syngenta.

 

Πηγή: agronews, με στοιχεία από FoodReporter

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία