BACK TO
TOP
Διεθνή

Με 30 ευρώ ο τόνος τα πρώτα συμβόλαια στο αγροτικό χρηματιστήριο ρύπων

Την αρχή στην Ευρώπη έκαναν οι Γάλλοι. Θεσµοθετούνται νέου τύπου συνεταιρισµοί.

16-17_8

Γιώργος Κοντονής

58
1

Το έναυσµα να ξεκινήσει η «µηχανή της κυκλικής οικονοµίας» να δουλεύει προς όφελος των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ευρώπη, δίνει πρώτη η γαλλική κτηνοτροφία, που εισήγαγε το θεσµό των αγροτικών συνεταιρισµών µε καταστατικό σκοπό την εµπλοκή στο χρηµατιστήριο ρύπων. Πρόκειται για µία πρωτοβουλία που βρίσκεται στα πρότυπα των Ενεργειακών Κοινοτήτων,  διαθέτει µέλη αγρότες και κτηνοτρόφους µε τους συµµετέχοντες να δεσµεύονται για δράσεις που εξοικονοµούν µονάδες άνθρακα. Αυτές οι µονάδες στη συνέχεια πωλούνται στο Ταµείο Παρακαταθηκών της Γαλλίας µε συµβόλαια 30 ευρώ τον τόνο, το οποίο τις διοχετεύει στην αγορά ρύπων.

Πρώτοι που έκλεισαν συµβόλαια είναι 391 βοοτρόφοι, ενώ θα ακολουθήσει το φθινόπωρο και ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. «Αυτό είναι το πρώτο βήµα για να αναγνωριστεί η εµπλοκή των αγροτών σε µία κυκλική οικονοµία», σχολίασε η πρόεδρος του συνεταιρισµού France Carbon Agri (FCAA), Μαρί Τερές Μπονό. Νέοι συµµετέχοντες αναµένονται να µπουν µέσα στον Ιούνιο για τιµές 30 έως 35 ευρώ ο τόνος και σύµφωνα µε τον συνεταιρισµό το πρότζεκτ αυτό έχει στηθεί για να δηµιουργήσει ευκαιρίες για αγρότες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να βελτιώσουν το εισόδηµά τους.

Ουσιαστικά, το κλειδί αυτής της προσπάθειας, ήταν η µεθοδολογία «Carbon AGRI» που ανέπτυξε ο συνεταιρισµός ώστε να µετράει τους ρύπους που εξοικονοµούν τα µέλη του και η οποία εγκρίθηκε από το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτή η πιστοποίηση είναι που καθιστά και λειτουργική την πιστοποίηση έργων χαµηλών εκποµπών άνθρακα που εφαρµόζονται στις εκµεταλλεύσεις. Μάλιστα, ο συνεταιρισµός δηµιουργεί και ένα χαρτοφυλάκιο πρακτικών που βοηθούν στη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της προσαρµοστικής ικανότητας των εκµεταλλεύσεων βοοειδών σε γεγονότα κλιµατικής µεταβλητότητας.

Το παραπάνω παράδειγµα, είναι ένα που αναµένεται να «παίξει» σε µεγάλο βαθµό τη νέα προγραµµατική περίοδο καθώς τέτοια σχήµατα θα επιδοτούνται και µάλιστα γενναία από την ΚΑΠ. Ο λόγος είναι πως ενσωµατώνουν όλες εκείνες τις πρακτικές που προτείνονται από το νέο στρατηγικό πλαίσιο «Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο» (Farm to Fork) που αναφέρει:

«Η εφαρµογή γεωργικών πρακτικών που αποµακρύνουν το CO2 από την ατµόσφαιρα θα πρέπει να ανταµείβεται είτε µέσω της ΚΑΠ είτε µέσω άλλων δηµόσιων ή ιδιωτικών πρωτοβουλιών (αγορά ανθρακούχων εκποµπών). Μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για την ανθρακοδεσµευτική γεωργία στο πλαίσιο του Συµφώνου για το Κλίµα θα προωθήσει αυτό το νέο επιχειρηµατικό µοντέλο, το οποίο παρέχει στους γεωργούς µια νέα πηγή εισοδήµατος. Όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονοµία , η Επιτροπή θα αναπτύξει ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πιστοποίηση των απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα µε βάση την ισχυρή και διαφανή λογιστική καταγραφή του άνθρακα για την παρακολούθηση και την επαλήθευση της αυθεντικότητας των απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα.»

Το άρθρο  φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-06-2020 19:00Κώστα

Με το υπομετρο 6.3 αγροτών στην ενστάσεις τι θα γίνει πότε θα τα ελέγξουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία