BACK TO
TOP
Διεθνή

Για μειωμένο ΦΠΑ στη μπύρα, στη μετά-covid εποχή, πιέζουν οι ζυθοποιοί

Η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη θα βοηθούσε σημαντικά τις προσπάθειες που γίνονται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, να ανατραπεί η καταστροφική πορεία που ακολουθείται τελευταία και να οδηγηθούν τελικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν προς την ανάκαμψη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το λόμπι των ευρωπαίων ζυθοποιών, BREWERS OF EUROPE.

full-day-brewing-experience-04152117

Πέτρος Γκόγκος

121
0

«Εάν η Γερµανία είναι σε θέση να µειώσει τον ΦΠΑ από 19 σε 16%, τότε και τα άλλα κράτη µέλη θα µπορούσαν να κάνουν το ίδιο», δήλωσε πρόσφατα ο Pierre-Olivier Bergeron, γενικός γραµµατέας των ζυθοποιών της Ευρώπης. Τα µέτρα αίρονται σιγά σιγά, ωστόσο, τα µπαρ και τα εστιατόρια εξακολουθούν να µην µπορούν να λειτουργούν µε πλήρη χωρητικότητα για ένα ορισµένο χρονικό διάστηµα.

Ορισµένα κράτη µέλη έχουν ήδη εφαρµόσει χαµηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιµα και µη αλκοολούχα ποτά και, σε ορισµένες περιπτώσεις, για το αλκοόλ. Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι η γερµανική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα αποφάσισε να µειώσει τον ΦΠΑ στο αλκοόλ από 19% σε 16%. Για τους ζυθοποιούς της Ευρώπης, αυτή είναι µια «δηµιουργική» κίνηση που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα νοµοθεσία, καθώς το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο είναι ήδη σε ισχύ: «Μπορείτε να βρείτε στη νοµοθεσία περί ειδικών φόρων κατανάλωσης µειωµένους συντελεστές για µικρότερες ζυθοποιίες, µειωµένους συντελεστές για µπύρα χαµηλότερης αλκοόλης, αναβολή ή ακόµη και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης µπύρα που δεν έχει καταναλωθεί και έπρεπε να καταστραφεί. Όλα αυτά είναι δυνατά».

Ερωτηθείς πώς το κράτος θα µπορούσε να επωφεληθεί από τους µειωµένους συντελεστές ΦΠΑ για το αλκοόλ, απάντησε: «Μπορώ να σας δώσω χιλιάδες παραδείγµατα […] κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έλαβαν την τολµηρή απόφαση να µειώσουν την έµµεση φορολογία, ιδίως για την µπύρα, τα κρατικά έσοδα αυξάνονται αυτόµατα. Αυτή είναι η εµπειρία µου τα τελευταία 15 χρόνια».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία