BACK TO
TOP
Διεθνή

Επίτροπος με διαθέσεις προστατευτισμού ο αντικαταστάτης Χόγκαν

Κενή προσωρινά μένει μια από τις ισχυρότερες θέσεις της Κομισιόν, αυτή του Επιτρόπου Εμπορίου, έπειτα από την παραίτηση του Φιλ Χόγκαν το βράδυ της Τετάρτης 26 Αυγούστου. Αφορμή, η μη τήρηση από πλευράς του των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

river

24
0

Ο Ιρλανδός πολιτικός, γνωστός στον αγροτικό κόσμο από την θητεία του στην θέση του επιτρόπου Γεωργίας στην προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι από πολλούς θεωρούταν ένας έμπειρος και χαρισματικός πολιτικός με ισχυρό αντίκτυπο και δυνατές διαπραγματευτικές ικανότητες.

Όταν νωρίτερα φέτος ο Φιλ Χόγκαν ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να υποβάλει υποψηφιότητα για την θέση του  επικεφαλής στον ΠΟΕ, ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ανησυχούσαν ότι θα αντικατασταθεί από έναν πιο «προστατευτικό» εμπορικό επίτροπο από μια χώρα όπως η Γαλλία ή η Ιταλία. Αυτοί οι φόβοι είναι πιθανό να αναζωπυρωθούν τώρα.

Ο Φιλ Χόγκαν συμμετείχε στο δείπνο της λέσχης γκολφ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο 60χρονος πρώην επίτροπος αρχικά απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη και στη συνέχεια ακολούθησε δημόσια κατακραυγή στην Ιρλανδία σχετικά με την αντίληψη ότι οι ανώτεροι πολιτικοί και οι δικαστές είχαν παραβιάσει τους κανόνες κατά του κορωνοϊού ενώ αναμένουν από τους πολίτες να ακολουθήσουν τη γραμμή.

Η μοίρα του Χόγκαν σφραγίστηκε όταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τον κάλεσε το Σάββατο για να «εξετάσουν τη θέση του» σχετικά με το σκάνδαλο, το οποίο συνοδεύτηκε με την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας της χώρας και την απομάκρυνση πολιτικών από μεγάλα κόμματα.

Η παραίτησή του υποχρεώνει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανασχηματισμό του Σώματος  των Επιτρόπων, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο διορισμός του Δουβλίνου για αντικατάσταση του Χόγκαν θα λάβει το ίδιο εμπορικό χαρτοφυλάκιο - δυνητικά εξασθενίζοντας το χέρι της Ιρλανδίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο ρόλος του Χόγκαν ως επίτροπος Γεωργίας στην ιστορική εμπορική συμφωνία της ΕΕ με το μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur του άφησε κακό όνομα στον αγροτικό κόσμο, που θεωρεί τη συμφωνία ως πλήγμα για την ευρωπαϊκή γεωργία υπέρ άλλων βιομηχανιών. Μάλιστα το προηγούμενο ιρλανδικό κοινοβούλιο εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιταχθεί στην επικύρωση της συμφωνίας Mercosur.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία