BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι Βορειοευρωπαίοι φειδωλοί, οι επενδυτές και το πράσινο ξέπλυμα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Είτε η Κομισιόν επιδίδεται σε ένα περίπλοκο νέας κοπής και φιλοπεριβαλλοντικό μάρκετινγκ, το λεγόμενο «greenwashing» (πράσινο ξέπλυμα στη διεθνή δημόσια σφαίρα), είτε εκτός των «φειδωλών» κρατών μελών και των Πράσινων Ευρωβουλευτών, μαζί και οι επενδυτές θα επιβλέψουν και θα αξιολογήσουν αυστηρά τα σχέδια ανάκαμψης που θα εκπονήσουν οι χώρες του μπλοκ.

merkelvonderleeyenlagarde

25
0

Η επιλογή της Κομισιόν να εκδώσει πράσινα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει σημαντικό ποσοστό των 750 δισ. που διαμορφώνουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Δανειζόμενη λοιπόν περί τα 225 δισ. από τις αγορές με εγγυήσεις προς τους επενδυτές ότι η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών από τα κράτη μέλη θα σημάνει τη νέα εποχή της Πράσινης Ανάπτυξης, η Κομισιόν «στριμώχνεται» με έναν πρωτότυπο τρόπο κατά τους Financial Times.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν νέες δανειοληπτικές δυνατότητες για να εκδώσουν 225 δισ. ευρώ χρέους με τη μορφή πράσινων ομολόγων. Είναι μια υπόσχεση που θα καταστήσει τις Βρυξέλλες τον μεγαλύτερο εκδότη στον κόσμο σε αυτό το νεογέννητο αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς κρατικών χρεών.

Τα πράσινα ομόλογα, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι χρεωστικά μέσα των οποίων τα έσοδα προορίζονται για τη χρηματοδότηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον δαπανών. Δίνουν στους επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στην φιλοπεριβαλλοντική στροφή της οικονομίας έναν επιπλέον βαθμό ασφάλειας δικαίου ότι τα χρήματά τους θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο, σε μια νέα δημοσίευση του Hertie School / Delors Center που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, οι συγγραφείς Lucas Guttenberg και Sebastian Mack προειδοποιούν τους επενδυτές να μην πάρουν τοις μετρητοίς τις φιλοδοξίες της Eπιτροπής χωρίς πρώτα να ανακαλύψουν αυτό που πραγματικά εννοεί η Κομισιόν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα πράσινα ομόλογα να διοχετευτούν «δόλια» σε μερικές όχι και πολύ πράσινες επενδύσεις, ή μη επενδύσεις γενικά, αν τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αξιοποιηθούν σωστά.

Ως έχει, η Επιτροπή θέλει το 37% των δανείων και των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης να προοριστούν σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως ορθώς επισημαίνει το έγγραφο, η πραγματική εκτίμηση του κατά πόσον θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν έχει καμία σχέση με το αν η επιτροπή εγείρει «συμβατικό» ή «πράσινο» χρέος στις αγορές. Προς το παρόν η Κομισιόν δίνει διαπιστευτήρια για την σωστή αξιοποίηση του χρέους, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι FT, διακυβεύεται η φήμη της στην ανερχόμενη αγορά των πράσινων ομολόγων.

Έτσι, η σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ήδη μια εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία μέχρι τον Απρίλιο του 2021 προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα έχουν εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια ανάκαμψης, ξεφεύγει από το φάσμα του πολιτικού, όπως το διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των Ευρωβουλευτών και η φειδωλή προσέγγιση των Ολλανδών, Αυστριακών, Δανών και Φιλανδών. Πλέον, όπως τονίζουν οι FT, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά επίσης.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία