Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Η νέα στρατηγική για το έδαφος στην διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση της ΕΕ

Την έναρξη διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ανάπτυξη νέας στρατηγικής της ΕΕ για το έδαφος.

mistikakipou-analisi-edafous-xoma

33
0

Το έδαφος αποτελεί βασικό παράγοντα στην προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας και στην επίτευξης των στόχων που έχουν ήδη τεθεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για βιωσιμότητα στα συστήματα παραγωγής τροφίμων, της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Η υγεία του εδάφους υποβαθμίζεται συνεχώς λόγω της υπερεντατικοποίησης  και της μη βιώσιμης διαχείρισης, δημιουργώντας άμεση ανάγκη για διαμόρφωση νέας στρατηγικής για το 2021, στα πλαίσια των στρατηγικών της ΕΕ για την βιοποικιλότητα 2030.    

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε σχετικά: «Το ένα τέταρτο της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας βρίσκεται στο έδαφος. Αυτός είναι κυριολεκτικά ένας θησαυρός κάτω από τα πόδια μας, και το φαγητό και το μέλλον μας εξαρτώνται από αυτό. Πρέπει να εξοπλίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια ισχυρή πολιτική για το έδαφος που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την επισιτιστική ασφάλεια και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διαχείριση του εδάφους με τρόπο που να μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα ».

Ο στόχος της νέας στρατηγικής της ΕΕ για το έδαφος θα είναι να αντιμετωπίσει τα θέματα που σχετίζονται με το έδαφος και τη γη με έναν ολοκληρωμένο τρόπο και να βοηθήσει στην επίτευξη της ουδετερότητας υποβάθμισης του εδάφους έως το 2030 - δηλ. Επαναφορά σε «υγιή κατάσταση» της ίδιας ποσότητας εδάφους με την υποβάθμιση ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Τα υγιή εδάφη παράγουν τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες μας, καθαρίζουν το πόσιμο νερό, μειώνουν τους κινδύνους πλημμύρας και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

Η στρατηγική θα εξετάσει συνεπώς τον τρόπο προστασίας της γονιμότητας του εδάφους, τη μείωση της διάβρωσης και την αύξηση της οργανικής ύλης του εδάφους και θα λάβει υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ. Οι πολίτες, οι οργανισμοί και οι σχετικοί φορείς καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ανατροφοδότηση για 12 εβδομάδες έως τις 27 Απριλίου 2021.

Για συμμετοχή στη διαβούλευση επισπευτείτε την ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12634-Healthy-soils-new-EU-soil-strategy/public-consultation

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία