BACK TO
TOP
Διεθνή

Τεχνολογικές λύσεις για βιώσιμη γεωργία στην σύνοδο κορυφής CEMA

Βιωσιμότητα, επισιτιστική επάρκεια και αύξηση του κέρδους των ευρωπαίων αγροτών μπορούν να επιτευχθούν μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών και προααπαιτούμενο συγκεκριμένη νομοθεσία.

main_47

Καλλιόπη Τσαρνά

49
0

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της «συνόδου κορυφής» της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων- CEMA στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο με τίτλο «Ενδυναμώνοντας την Βιώσιμη Γεωργία» και συγκέντρωσε πάνω από 160 συμμετέχοντες από τον κλάδο της βιομηχανίας, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τον ακαδημαϊκό τομέα και ομάδες ενδιαφερόμενων. Η σύνοδος της CEMA ήταν η ευκαιρία για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων να παρουσιάσει την ανάλυσή της για τον γεωργικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος της CEMA, Thierry Krier (Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ομίλου KUHN), επισήμανε τις τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία: διασφάλιση των τροφίμων, κέρδος των αγροτών και βιωσιμότητα. Ενώ η βιομηχανία δεν ισχυρίζεται πως διαθέτει όλες τις απαντήσεις για αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, οι κατασκευαστές μηχανημάτων ακούν και συνεργάζονται καθημερινά με τους αγρότες για να τους παρέχουν προσαρμοσμένες τεχνολογίες που καθιστούν τις γεωργικές πρακτικές πιο βιώσιμες με τη χρήση τεχνολογικών λύσεων. Αυτές οι λύσεις  προσαρμόζονται στις ανάγκες των αγροτών, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία στην ευρωπαϊκή γεωργία. Για την εξυπηρέτηση των παραγωγών από τους κατασκευαστές, χρειάζεται η θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας, καθώς η ύπαρξη μιας και μόνο λύσης για τους παραγωγούς δεν ανταποκρίνεται στις επικρατούσες συνθήκες.

Ο ρόλος των προηγμένων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης των γεωργικών μηχανημάτων επισημάνθηκε επίσης από τον Maciej Golubiewski, επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαίου επιτρόπου γεωργίας Janusz Wojciechowski. «Οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας και να στηρίξουμε την ανθεκτικότητά της».

Η σύνοδος της CEMA τιμήθηκε από την παρουσία ομιλητών υψηλού επιπέδου, όπως τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής AGRI, το Μέλος του ΕΚ Norbert Lins, η Catherine Geslain-Lanéelle από την Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής (DG Agri) και το Μέλος του ΕΚ Jan Huitema. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην προώθηση της τεχνολογικής μετάβασης. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, όπως δήλωσε η Geslain-Lanéelle, «η μετάβαση έχει ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται να επεκταθεί».


Η αναλύτρια της Rabobank, Doriana Milenkova, υπογράμμισε τη σημασία των πρακτικών γεωργίας στην πράσινη μετάβαση. Η βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων εκπροσωπήθηκε επίσης από σημαντικά μέλη: τον Carlo Lambro από τη CNH Industrial, τον Walter Wagner από την AGCO/Fendt και τον Mark von Pentz από την John Deere. Αυτοί οι ομιλητές έφεραν την εκτενή εμπειρία και ειδίκευσή τους στο προσκήνιο για να συζητήσουν τις επιλογές που βρίσκονται ενώπιον των ευρωπαίων παραγωγών όσον αφορά την ενέργεια, τις τεχνολογικές λύσεις  που προσφέρει ο τομέας τους για να τους υποστηρίξει, αλλά και πώς η γενική διεθνή συγκυρία και οι αγορές επηρεάζουν αυτήν την πρόσβαση στην ενέργεια.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης περιλάμβανε παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, Fernando Miranda Sotillos, καθώς και επισκόπηση των τάσεων και των αβεβαιοτήτων της βιώσιμης παραγωγικότητας από τον Tasso Hanioti (Ανώτερος Προσκεκλημένος Ερευνητής IIASA και πρώην Διευθυντής Στρατηγικής Ανάλυσης Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις με ειδικούς σε τέσσερα ακόμη θέματα της Συνόδου της CEMA: Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη, Υγεία του Εδάφους, Ανανεώσιμα καύσιμα, Ακριβής Γεωργία.


Για πρώτη φορά, η CEMA διοργάνωσε ένα «Χωριό Καινοτομίας», όπου 9 συνεργάτες και 7 χορηγοί ενώθηκαν για να παρουσιάσουν πώς οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων εργάζονται για να αναπτύξουν καινοτόμες και καλύτερες λύσεις, προσφέροντας πρακτικές, άμεσα διαθέσιμες για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες του σήμερα και του αύριο, φέρνοντας τα μηχανήματά τους στις Βρυξέλλες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία