BACK TO
TOP
Διεθνή

Για «ναυάγιο» στο σχέδιο της Ε.Ε που βάζει στοπ στις εισαγωγές τροφίμων από αποψίλωση δασών μιλά η βιομηχανία

Νέους κανόνες που θα απαιτούν από τις εταιρείες τροφίμων να επαληθεύουν ότι τα προϊόντα τους δεν συνδέονται με πρόσφατα αποψιλωμένη γη πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με τη βιομηχανία να προειδοποιεί για ναυάγιο του πλάνου.

roya-ann-miller-BkTsP32Dfnc-unsplash-scaled

Βασιλική Μαντά

49
0

Η βιομηχανία τροφίμων έχει προειδοποιήσει ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για νέους κανόνες που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις από τους νομοθέτες δεν έχουν τεθεί με σαφήνεια και δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών.

Η πρωτοποριακή απόφαση του μπλοκ να απαγορεύσει τις εισαγωγές που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών θα επηρεάσει προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, τον καφέ, το κακάο, το βόειο κρέας, τη σόγια και το καουτσούκ, και θα την καταστήσει την πρώτη περιοχή που θα εφαρμόσει τέτοιο περιορισμό.

Οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει έναν κατάλογο χωρών «υψηλού κινδύνου» για επιπλέον ελέγχους στα εξαγόμενα εμπορεύματα. Αυτή η διαδικασία επιλογής, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των μελλοντικών αλυσίδων εφοδιασμού και έχει αντιμετωπίσει διπλωματικές προκλήσεις λόγω των αντιρρήσεων από γεωργικά έθνη στον Παγκόσμιο Νότο.

Η Nathalie Lecocq, γενική διευθύντρια του ομίλου εμπορίου φυτικών ελαίων της ΕΕ Fediol, είπε στους Financial Times ότι οι οδηγίες ήρθαν πολύ αργά. «Δεν αρκεί (για την ΕΕ) να καταλήξει σε κατευθυντήριες γραμμές τον Δεκέμβριο του 2024», είπε. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται να επενδύσετε… δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Οι εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει να εντοπίζουν με ακρίβεια τις εκτάσεις όπου παράγονται τα προϊόντα τους και να παρέχουν τις συντεταγμένες στις αρχές της ΕΕ για ελέγχους, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση κινδύνου αποψίλωσης της χώρας παραγωγής, αυξάνοντας την αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών για το πόσο αυστηρή θα είναι η ΕΕ όσον αφορά την επιβολή των κανόνων.

Η βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαπραγμάτευση συμβάσεων και επιδιώκει να καθορίσει ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος των προστίμων για μη συμμόρφωση, ενώ η κριτική απευθύνεται στην ΕΕ για τον ευρύ ορισμό της για την αποψίλωση των δασών, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα σύστημα δύο επιπέδων και υψηλότερες τιμές για την Ευρώπη καταναλωτές, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου.

Ωστόσο, ο Gert van der Bijl, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της ΕΕ για τη μη κερδοσκοπική Solidaridad, είπε ότι η βιομηχανία τροφίμων είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, καθώς ο κανονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015.

Ο Van der Bijl είπε ότι οι εταιρείες τροφίμων που δεν προετοιμάστηκαν επαρκώς ενδέχεται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με ισχυρότερη υποδομή και συστήματα ιχνηλασιμότητας, αποκλείοντας έτσι τους μικροϊδιοκτήτες σε φτωχότερες χώρες και πρότεινε ότι η ΕΕ και οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις χώρες παραγωγής για να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τροφίμων τόνισαν την ανάγκη οι εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα πέρα από τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας, να συνεργαστούν με μικροϊδιοκτήτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση με τη συμμετοχή αγροτών, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κυβερνήσεις και τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό αποψίλωσης των δασών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία