Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

«Μια μεγάλη σακούλα ευχολογίων και βαριά σε προσποιήσεις» οι δεσμεύσεις για το κλίμα στην COP28

Όπως είπε ο Στιλ όσοι βρίσκονται στην COP28 στο Ντουμπάι δεν είναι εκεί για να «κερδίσουν πόντους» και να ασκήσουν «πολιτική του χαμηλότερου παρονομαστή», αντιθέτως πρέπει να αναλάβουν φιλόδοξη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον τερματισμό της κλιματικής κρίσης.

53373577282_64341a5045_k

26
0

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή», δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Το μήνυμα του Στιλ ήρθε καθώς η τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, από την περασμένη Πέμπτη, φτάνει στα μισά της, με τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την τύχη των ορυκτών καυσίμων να είναι ακόμη στον αέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες της COP28 για το κλίμα πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται, να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο ώστε να τελειώσει «η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

Υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως ο Νοέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας του πιο θερμού φθινοπώρου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο στο Ντουμπάι αναμένεται να παραδώσουν την εργασία τους στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση για το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια τελική συμφωνία της COP28.

«Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι, αλλά είναι μια μεγάλη σακούλα ευχολογίων και βαριά σε προσποιήσεις. Το κλειδί τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάχυ», είπε ο Στιλ.

Με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται μακράν από την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ο Στιλ κάλεσε τις αντιπροσωπείες να καταγράψουν ουσιαστική πρόοδο. «Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τα μέρη θα πρέπει να το ξηλώσουν αυτό, αλλά θα πρέπει να έρθουν με μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

COP28: Αρχικό σχέδιο με τρεις επιλογές 

Χθες, Τρίτη, ένα αρχικό σχέδιο κειμένου παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Η υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus ανέφερε πως μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες για το 2023 είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. «Το 2023 έχει καταγράψει έξι μήνες και δύο εποχές ρεκόρ θερμοκρασιών», ανέφερε σε μια δήλωση η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, που περιλαμβάνουν και δύο ημέρες θερμότερες από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν πως το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία».

πηγή: lifo.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία